kombiii Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Witam serdecznie.Od dwóch lat interesuję się i praktykuję zadymianie.Wielokrotnie strona WB służyła mi pomocą i radą. Posiadam ogrodowa wędzarnię z beczki. Jest funkcjonalna, wedzonki sa pyszne, jednak....Właśnie, to "jednak" to estetyka oraz brak mozliwości wedzenia zimowego (niemozność utrzymania odpowiedniej temperatury.Postanowiłem zatem, wybudować wędzarnię murowaną. Zachwycił mnie projekt P.Wojtka Minora, piekny "pomniczek". Jednak im dłuzej wczytuję się w forum, tym bardziej nabieram wątpliwości.Czy ktoś może zwięźle przedstawic argumenty "za" i "przeciw" ? Pomnik, czy kibelek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Kombiii - nator, , :clap: !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 Kombiii - nator, , :clap: !!!Dziękuję za miłe powitanie i niemal owację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 (edited) Czy ktoś może zwięźle przedstawic argumenty "za" i "przeciw" ? Pomnik, czy kibelek? no jest taka jedna tutaj masz https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=forums . A co do tematu powitania , to ty powinieneś zacząć . Natomiast jeśli tyczy sie porównania , jak poczytasz forum znajdziesz wszystko . Koleżanka tobie pomoże , ta co dałem do niej linka Edited January 29, 2014 by Zico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Pomnik, kibelek, a może coś mobilnego - elektrycznego. Skoro bywasz tutaj od 2 lat to na pewno widziałeś TUTAJ wędzarnie gdzie ciepło/temperaturę uzyskujemy dzięki grzałce, a dym z dymogeneratora. To uważam też warte przemyślenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Właśnie, to "jednak" to estetyka oraz brak mozliwości wedzenia zimowego (niemozność utrzymania odpowiedniej temperatury Na forum znajdziesz przykłady estetycznych beczek jak i sposobów ich ocieplania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 (edited) Koleżanka tobie pomoże , ta co dałem do niej linka Uhm. Tylko lepszym pomysłem jest kompendium wiedzy w jednym miejscu, taki poradnik, taka wikipedia kibelkowo-pomnikowa na pewno widziałeś TUTAJ wędzarnie gdzie ciepło/temperaturę uzyskujemy dzięki grzałce, a dym z dymogeneratora. To uważam też warte przemyśleniaTak , oczywiście widziałem, jednak nie obraź się, ale elektryczne czy gazowe wędzarnie uważam za mniej romantyczne Właśnie, to "jednak" to estetyka oraz brak mozliwości wedzenia zimowego (niemozność utrzymania odpowiedniej temperaturyNa forum znajdziesz przykłady estetycznych beczek jak i sposobów ich ocieplania. I owszem. Jednak beka się mnie nieco przejadła, choć złego słowa na nia nie powiem. Gdy patrzę na Wasze piękne wedzarnie... Sama rozumiesz, czas wybudować coś ładnego Wpadłem również na nieskromny pomysł, coby podpiąć mój temat, niech służy za poradnik, lub też pole bitwy, bo wiem, że zwolennicy kibelków, jak i pomników, nierzadko tutaj na noże idą Edited January 29, 2014 by kombiii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 kombiii czytając Twój temat pomyślałem widzę siebie... Ja też byłem zauroczony "Minorówką" - fakt jest ładna i opis typu fotorelacja jest bardzo dokładny, dzięki czemu wiele osób się na nim wzoruje i próbuje stworzyć coś podobnego. Powiem więcej byłem przygotowany (materiał zgromadzony) do budowy minorówki bo sam od kilku lat wędziłem w prowizorycznym pomniku. Wędzonki wychodziły dobre jednak zawsze zima krzyżowała w pewnym stopniu plany i do wędzenia był potrzebny multikar olchy . Koledzy na forum w dość dosadny sposób uświadomili mnie, że palenisko bezpośrednie jest lepsze, idąc tym tropem (nie wierząc im na słowo) spotkałem znajomego, który ma wędzarkę z paleniskiem bezpośrednim, umówiłem się z nim na wspólne styczniowe wędzenie i co??? - przeżyłem szok!!! - Opał małe wiaderko kilka szap dosłownie przygotowane na całe wędzenie myślę sobie że jak starczy na wygrzanie to będzie wszystko , nauczony doświadczeniami ze swojej wędzarki. Myliłem się ta ilość wystarczyła na całe wędzenie i jeszcze szczapa została nieruszona .- Komora drewniana z desek i kantówek sosnowych a od wewnątrz do połowy obita blachą - wygrzewanie pół godzinki, u mnie w pomniku w tych warunkach około 2h i to czasem było mało, a woda czasami po ścianach płynęła.- Palenisko bezpośrednie i utrzymanie temperatury. Po prostu bajka. Po rozpaleniu i zgromadzeniu żaru i osuszeniu 2 szczapy olchy rozsuwane lub zbliżane do siebie i temperatura utrzymana - dla mnie był to ciężki szok.- Smak... Hmmm myślałem, że moje wyroby były przyzwoite ale te przeszły moje najśmielsze oczekiwania i były wyśmienite. Reasumując za namową kolegów z forum oraz po własnych odczuciach buduję tzw. "kibelek" z paleniskiem bezposrednim, który będzie zmodernizowany i efekt finalny wizualnie będzie zbliżony do minorówki, a funkcjonalność będzie kopią beiota. Jak się chce można kibelkowi nadać dodatkowego piękna zachowując funkcjonalność. Nie przejmuję się WWA bo prawda jest taka że wędzone dłużej się trzyma i sam od pewnego czasu jestem zwolennikiem paleniska bezpośredniego i takowe Tobie również polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 woocasch, dzięki za merytoryczny post. Podsumowując go: - oszczędność opału- lepsza jakość wędzonek- tańsze wykonanie- krótsze wygrzewanie w zimie Czekam teraz na argumenty stronników "pomnika" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nigra Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Kombiii czy budując dom będziesz myślał o tym aby był schludny tani w budowie i użytkowaniu, czy wybierzesz żelbetowy bunkier bo solidny.To czy coś będzie ładne zależy nie od tego jaką ma formę i z jakiego jest materiału, tylko jak to wykończysz. Wędzarnia ma być wędzarnią a nie ozdobą. Materiału na forum jest multum ale decyzję musisz podjąć sam. Wierz mi, sam przez to przechodziłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 Wędzarnia ma być wędzarnią a nie ozdobą. /.../ decyzję musisz podjąć sam. Wierz mi, sam przez to przechodziłem.Naturalnie, sam podejmę decyzję, ale wcześniej chciałbym wysłuchać argumentów jednej i drugiej strony. Natomiast wędzarnia spełnia rolę architektury ogrodowej i prócz oczywistej funkcji może być ozdobą. Jest to oczywiście kwestia drugorzędna, ale przy odrobinie pracowitości, można obie kwestie z powodzeniem połączyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 @kombiii z tego co widzę to nie chcesz skorzystać z wcześniejszych rad i poczytać sam . Wiec w pigułce tobie udzielę odpowiedzi . Postaw drewniany "kibelek" i obuduj kamieniem , będziesz miał dwa w jednym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 @kombiii z tego co widzę to nie chcesz skorzystać z wcześniejszych rad i poczytać sam . Wiec w pigułce tobie udzielę odpowiedzi . Postaw drewniany "kibelek" i obuduj kamieniem , będziesz miał dwa w jednym Poczytałem. Jednak bedę się upierał, aby używać rzeczowej argumentacji, dzięki której inni nie będą się musieli przekopywać przez całe forum, jeno kompendium wiedzy będą czerpali z tego tematu.Nie zamierzam budować zestawu typu combo.Przychylam się na razie ku projektom Panów Wojtka Minora i wesia, które wręcz zachwycają prostotą i funkcjonalnością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Budując wędzarnię można zrobić dwie wersje w jednej i dylemat zniknie.Wystarczy do wędzarni z paleniskiem bezpośrednim dołożyć kanał dymowy + drugie palenisko.Wędzarni z paleniskiem bezpośrednim używamy przy ciepłym dymie, a kanałowej przy wędzeniu na zimno. Znika kibelek, mamy "pomnik", ale praktyczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 kombiii co zrobisz jest wyłącznie Twoją sprawą, jednak mam do Ciebie pytanie z innej beczki czy miałeś okazję spróbować wędzonek z jednej i drugiej wędzarki??? Ile razy wędziłeś w życiu bez niczyjej pomocy??? - zadałem to pytanie jako pomocnicze w dalszych rozważaniach, bo coraz bardziej widzę, że podobnie jak ja upierałem się przy swoim tak i Ty . I powiedz mi z czym "minorówka" zachwyca jak to nazwałeś funcjonalnością?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 czy miałeś okazję spróbować wędzonek z jednej i drugiej wędzarki??? Ile razy wędziłeś w życiu bez niczyjej pomocy??? . I powiedz mi z czym "minorówka" zachwyca jak to nazwałeś funcjonalnością??Zawsze wędziłem bez niczyjej pomocy. Było tego na przestrzeni 2 lat ze 30 razy. Nie próbowałem wędzonek z "kibelka". Funkcjonalność "Minorówki" znam tylko z tutejszych opsów.Pozwolicie, że zamieszczę zdjęcie mojej dotychczasowej wędzarni i kiełbasek :I szyneczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Oj jak mi się podoba taki temat Użytkownik zadaje pytanie na zasadzie powiedzcie mi wszystko tu i teraz.Kochani po co się produkować i męczyć --- czytamcyt: "Czekam teraz na argumenty stronników "pomnika"" end cytCzy my tu jesteśmy by się produkować bo ktoś ma kaprys ??A poczytać, poszukać, przeanalizować i wyciągnąć wnioski to nie łaska ??Przez ostatnie dni wałkuje się temat czy pomnik czy inny "wędzok" i wnioski są podane jak na tacy; ale po co szukać jak napiszę się temat i .............Czekanie na gotowe rozwiązania ....... hmm to nie ta bajka Nikt tu nie narzuci jak budowla sam se wybierz ale najpierw poczytaj - wykaż się troszkę dobrą wolą i chęcią nauki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Zastanawiam się tylko, dlaczego zawarcie kompendium wiedzy o tych dwóch rodzajach wędzarni w jednym miejscu, jest awykonalne? Widzisz możesz przy okazji pogłębiania swojej wiedzy ( poprzez czytanie forum ) zrobić coś dla innych . Zbierz wszystkie materiały z forum i omieść w jednym artykule. Będzie to twoja praca i twoje spostrzeżenia . Najprościej jest iść na skróty i zapytać co jest lepsze. Gwarantuje tobie to i ja i inni już tez pisali , wszystko jest na forum trzeba tylko chcieć to odszukać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Cenzura? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 nie , żadna cenzura , tylko zachęcanie do współpracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 nie , żadna cenzura , tylko zachęcanie do współpracy Rano było więcej postów, nie przypominam sobie, by któryś był obraźliwy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 A wystarczy tylko czytać uważnie nowe tematy, a nie od razu nas obrażać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 A wystarczy tylko czytać uważnie nowe tematy, a nie od razu nas obrażać. Zauważyłem teraz. Cofam zarzut z należną skruchą Według prognozy pogody dla mego regionu, w przyszłym tygodniu ma być 13 stopni na plusie (sic!). Czy myślicie, że można już zacząć prace ziemne i wylewkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 myślę że tak , przynajmniej ziemia z wykopu nie bedzie Ci się osypywać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duurex Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Według prognozy pogody dla mego regionu, w przyszłym tygodniu ma być 13 stopni na plusie (sic!). Czy myślicie, że można już zacząć prace ziemne i wylewkę? A czemu niee.. przecież takie prace można wykonywać nawet jak jest na minusie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts