Jump to content

Wędzarnia murowana, czy drewniana?

kombiii

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Od dwóch lat interesuję się i praktykuję zadymianie.

Wielokrotnie strona WB służyła mi pomocą i radą. Posiadam ogrodowa wędzarnię z beczki. Jest funkcjonalna, wedzonki sa pyszne, jednak....

Właśnie, to "jednak" to estetyka oraz brak mozliwości wedzenia zimowego (niemozność utrzymania odpowiedniej temperatury.

Postanowiłem zatem, wybudować wędzarnię murowaną. Zachwycił mnie projekt P.Wojtka Minora, piekny "pomniczek". Jednak im dłuzej wczytuję się w forum, tym bardziej nabieram wątpliwości.

Czy ktoś może zwięźle przedstawic argumenty "za" i "przeciw" ? Pomnik, czy kibelek?

Czy ktoś może zwięźle przedstawic argumenty "za" i "przeciw" ? Pomnik, czy kibelek?

no jest taka jedna tutaj masz https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=forums . A co do tematu powitania , to ty powinieneś zacząć . Natomiast jeśli tyczy sie porównania , jak poczytasz forum znajdziesz wszystko . Koleżanka tobie pomoże , ta co dałem do niej linka 

Edited by Zico

Pomnik, kibelek, a może coś mobilnego - elektrycznego. Skoro bywasz tutaj od 2 lat to na pewno widziałeś TUTAJ wędzarnie gdzie ciepło/temperaturę uzyskujemy dzięki grzałce, a dym z dymogeneratora. To uważam też warte przemyślenia

Koleżanka tobie pomoże , ta co dałem do niej linka 

Uhm. Tylko lepszym pomysłem jest kompendium wiedzy w jednym miejscu, taki poradnik, taka wikipedia kibelkowo-pomnikowa  :)

na pewno widziałeś TUTAJ wędzarnie gdzie ciepło/temperaturę uzyskujemy dzięki grzałce, a dym z dymogeneratora. To uważam też warte przemyślenia

Tak , oczywiście widziałem, jednak nie obraź się, ale elektryczne czy gazowe wędzarnie uważam za mniej romantyczne  ;)

Właśnie, to "jednak" to estetyka oraz brak mozliwości wedzenia zimowego (niemozność utrzymania odpowiedniej temperatury

Na forum znajdziesz przykłady estetycznych beczek jak i sposobów ich ocieplania. :)

I owszem. Jednak beka się mnie nieco przejadła, choć złego słowa na nia nie powiem. Gdy patrzę na Wasze piękne wedzarnie... Sama rozumiesz, czas wybudować coś ładnego  :rolleyes:

Wpadłem również na nieskromny pomysł, coby podpiąć mój temat, niech służy za poradnik, lub też pole bitwy, bo wiem, że zwolennicy kibelków, jak i pomników, nierzadko tutaj na noże idą  :D

Edited by kombiii

kombiii czytając Twój temat pomyślałem widzę siebie... Ja też byłem zauroczony "Minorówką" - fakt jest ładna i opis typu fotorelacja jest bardzo dokładny, dzięki czemu wiele osób się na nim wzoruje i próbuje stworzyć coś podobnego. Powiem więcej byłem przygotowany (materiał zgromadzony) do budowy minorówki bo sam od kilku lat wędziłem w prowizorycznym pomniku. Wędzonki wychodziły dobre jednak zawsze zima krzyżowała w pewnym stopniu plany i do wędzenia był potrzebny multikar olchy :D . Koledzy na forum w dość dosadny sposób uświadomili mnie, że palenisko bezpośrednie jest lepsze, idąc tym tropem (nie wierząc im na słowo) spotkałem znajomego, który ma wędzarkę z paleniskiem bezpośrednim, umówiłem się z nim na wspólne styczniowe wędzenie i co??? - przeżyłem szok!!!

- Opał małe wiaderko kilka szap dosłownie przygotowane na całe wędzenie myślę sobie że jak starczy na wygrzanie to będzie wszystko :facepalm: , nauczony doświadczeniami ze swojej wędzarki. Myliłem się ta ilość wystarczyła na całe wędzenie i jeszcze szczapa została nieruszona ;) .

- Komora drewniana z desek i kantówek sosnowych a od wewnątrz do połowy obita blachą - wygrzewanie pół godzinki, u mnie w pomniku w tych warunkach około 2h i to czasem było mało, a woda czasami po ścianach płynęła.

- Palenisko bezpośrednie i utrzymanie temperatury. Po prostu bajka. Po rozpaleniu i zgromadzeniu żaru i osuszeniu 2 szczapy olchy rozsuwane lub zbliżane do siebie i temperatura utrzymana - dla mnie był to ciężki szok.

- Smak... Hmmm myślałem, że moje wyroby były przyzwoite ale te przeszły moje najśmielsze oczekiwania i były wyśmienite.

Reasumując za namową kolegów z forum oraz po własnych odczuciach buduję tzw. "kibelek" z paleniskiem bezposrednim, który będzie zmodernizowany i efekt finalny wizualnie będzie zbliżony do minorówki, a funkcjonalność będzie kopią beiota.

Jak się chce można kibelkowi nadać dodatkowego piękna zachowując funkcjonalność. Nie przejmuję się WWA bo prawda jest taka że wędzone dłużej się trzyma :)  i sam od pewnego czasu jestem zwolennikiem paleniska bezpośredniego i takowe Tobie również polecam.

Kombiii czy budując dom będziesz myślał o tym aby był schludny  tani w budowie i użytkowaniu, czy wybierzesz żelbetowy bunkier bo solidny.

To czy coś będzie ładne zależy nie od tego jaką ma formę i z jakiego jest materiału, tylko jak to wykończysz. Wędzarnia ma być wędzarnią a nie ozdobą.       Materiału na forum jest multum ale decyzję musisz podjąć sam. Wierz mi, sam przez to przechodziłem.

Wędzarnia ma być wędzarnią a nie ozdobą.  /.../ decyzję musisz podjąć sam. Wierz mi, sam przez to przechodziłem.

Naturalnie, sam podejmę decyzję, ale wcześniej chciałbym wysłuchać argumentów jednej i drugiej strony. Natomiast wędzarnia spełnia rolę architektury ogrodowej i prócz oczywistej funkcji może być ozdobą. Jest to oczywiście kwestia drugorzędna, ale przy odrobinie pracowitości, można obie kwestie z powodzeniem połączyć.

@kombiii z tego co widzę to nie chcesz skorzystać z wcześniejszych rad i poczytać sam . Wiec w pigułce tobie udzielę odpowiedzi  . Postaw drewniany "kibelek" i obuduj kamieniem , będziesz miał dwa w jednym 

Poczytałem. Jednak bedę się upierał, aby używać rzeczowej  argumentacji, dzięki której inni nie będą się musieli przekopywać przez całe forum, jeno kompendium wiedzy będą czerpali z tego tematu.

Nie zamierzam budować zestawu typu combo.

Przychylam się na razie ku projektom Panów Wojtka Minora i wesia, które wręcz zachwycają prostotą i funkcjonalnością.

Budując wędzarnię można zrobić dwie wersje w jednej i dylemat zniknie.

Wystarczy do wędzarni z paleniskiem bezpośrednim dołożyć kanał dymowy + drugie palenisko.

Wędzarni z paleniskiem bezpośrednim używamy  przy ciepłym dymie, a kanałowej przy wędzeniu na zimno.

Znika kibelek, mamy "pomnik", ale praktyczny.

kombiii co zrobisz jest wyłącznie Twoją sprawą, jednak mam do Ciebie pytanie z innej beczki czy miałeś okazję spróbować wędzonek z jednej i drugiej wędzarki??? Ile razy wędziłeś w życiu bez niczyjej pomocy??? - zadałem to pytanie jako pomocnicze w dalszych rozważaniach, bo coraz bardziej widzę, że podobnie jak ja upierałem się przy swoim tak i Ty :D . I powiedz mi z czym "minorówka" zachwyca jak to nazwałeś funcjonalnością??

czy miałeś okazję spróbować wędzonek z jednej i drugiej wędzarki??? Ile razy wędziłeś w życiu bez niczyjej pomocy??? . I powiedz mi z czym "minorówka" zachwyca jak to nazwałeś funcjonalnością??

Zawsze wędziłem bez niczyjej pomocy. Było tego na przestrzeni 2 lat ze 30 razy. Nie próbowałem wędzonek z "kibelka". Funkcjonalność "Minorówki" znam tylko z tutejszych opsów.

Pozwolicie, że zamieszczę zdjęcie mojej dotychczasowej wędzarni i kiełbasek  :)  :

I szyneczki :)

Oj jak mi się podoba taki temat :)

Użytkownik zadaje pytanie na zasadzie powiedzcie mi wszystko tu i teraz.

Kochani po co się produkować i męczyć --- czytam

cyt: "Czekam teraz na argumenty stronników "pomnika""  end cyt

Czy my tu jesteśmy by się produkować bo ktoś ma kaprys ??

A poczytać, poszukać, przeanalizować i wyciągnąć wnioski to nie łaska ??

Przez ostatnie dni wałkuje się temat czy pomnik czy inny "wędzok" i wnioski są podane jak na tacy; ale po co szukać jak napiszę się temat i .............

Czekanie na gotowe rozwiązania ....... hmm to nie ta bajka Nikt tu nie narzuci jak budowla sam se wybierz ale najpierw poczytaj - wykaż się troszkę dobrą wolą i chęcią nauki.

Zastanawiam się tylko, dlaczego zawarcie kompendium wiedzy o tych dwóch rodzajach wędzarni w jednym miejscu, jest awykonalne?

Widzisz możesz przy okazji pogłębiania swojej wiedzy ( poprzez czytanie forum ) zrobić coś dla innych . Zbierz wszystkie materiały z forum i omieść w jednym artykule. Będzie to twoja praca i twoje spostrzeżenia . Najprościej jest iść na skróty i zapytać co jest lepsze. Gwarantuje tobie to i ja i inni już tez pisali , wszystko jest na forum trzeba tylko chcieć to odszukać .

A wystarczy tylko czytać uważnie nowe tematy, a nie od razu nas obrażać. ;)

Zauważyłem teraz. Cofam zarzut z należną skruchą  :)

Według prognozy pogody dla mego regionu, w przyszłym tygodniu ma być 13 stopni na plusie (sic!). Czy myślicie, że można już zacząć prace ziemne i wylewkę?

Według prognozy pogody dla mego regionu, w przyszłym tygodniu ma być 13 stopni na plusie (sic!). Czy myślicie, że można już zacząć prace ziemne i wylewkę?

A czemu niee.. przecież takie prace można wykonywać nawet jak jest na minusie...