hikoo Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Witam, były już wędzonki, słoiki, nadszedł więc czas na pierwszą kiełbasę. Na próbę małe ilości, wzorowane oczywiście na przepisach z forum, aczkolwiek złamane. http://s2.postimg.org/eof841t51/image.jpg http://s2.postimg.org/rh3c3z4qt/image.jpg http://s2.postimg.org/56fh407gl/image.jpg Cienka w jelicie baranim 24+ pikantna, chuda, lekko krucha jednak miękka - niezła przekąska.Gruba w osłonce białkowej 55. Skład cienkiej to wykrojone kurczaki bez skórek, ścięgien i tłuszczu + około 1/5 wkładu bardzo chudy boczek ze skórą oraz pół główki czosnku polskiego i szklanka wody. Przyprawy utarte w moździeżu:~0.5g kolendry1-2g zielonego pieprzu ziarnistego3-4g czarnego pieprzu ziarnistego1-2g rozmarynu suszonego1-2g tymianku suszonego0.5-1g bardzo ostrej papryki okolo 200k skali scovilla Skład grubej to jeden filet z indyka, jedno podudzie indycze, i około 250g zasolonej wcześniej słoniny. Przyprawy podobne jak wyżej bez kolendry i czosnku. http://s3.postimg.org/bnwb2copb/mieszanie.jpg Następne będą bardziej wieprzowe, niestety po kilku produkcjach całkiem mnie cofa na smak czy widok sklepowych wyrobów, jak już się pozna smaki i trwałość domowych wyrobów to aż włos się jeży na myśl czego tam dodają aby celowo się psuło po 4 dniach od zakupu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Smakowicie to wygląda wszystko.A co do Twoich przemyśleń na temat kupnych wędlin, to mam podobne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Nie ma jak swoje jedzonko;)ale prosiłbym o lepsze foto,troszkę nie wyraźne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.