Jump to content

Wyroby hikoo


hikoo

Recommended Posts

Witam, były już wędzonki, słoiki, nadszedł więc czas na pierwszą kiełbasę.

 

Na próbę małe ilości, wzorowane oczywiście na przepisach z forum, aczkolwiek złamane.

 

http://s2.postimg.org/eof841t51/image.jpg http://s2.postimg.org/rh3c3z4qt/image.jpg http://s2.postimg.org/56fh407gl/image.jpg

 

Cienka w jelicie baranim 24+ pikantna, chuda, lekko krucha jednak miękka - niezła przekąska.

Gruba w osłonce białkowej 55.

 

Skład cienkiej to wykrojone kurczaki bez skórek, ścięgien i tłuszczu + około 1/5 wkładu bardzo chudy boczek ze skórą oraz pół główki czosnku polskiego i szklanka wody.

 

Przyprawy utarte w moździeżu:

~0.5g kolendry

1-2g zielonego pieprzu ziarnistego
3-4g czarnego pieprzu ziarnistego
1-2g rozmarynu suszonego
1-2g tymianku suszonego
0.5-1g bardzo ostrej papryki okolo 200k skali scovilla
 
Skład grubej to jeden filet z indyka, jedno podudzie indycze, i około 250g zasolonej wcześniej słoniny.
 
Przyprawy podobne jak wyżej bez kolendry i czosnku.
 
 
Następne będą bardziej wieprzowe, niestety po kilku produkcjach całkiem mnie cofa na smak czy widok sklepowych wyrobów, jak już się pozna smaki i trwałość domowych wyrobów to aż włos się jeży na myśl czego tam dodają aby celowo się psuło po 4 dniach od zakupu...
 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...