woocasch Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 OK zanim podejmiesz decyzje koniecznie spróbuj wyrobów z kibelka!!! Jakie zlokalizowłeś wady swojej dotychczasowej wędzarki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Czy my tu jesteśmy by się produkować bo ktoś ma kaprys ??A poczytać, poszukać, przeanalizować i wyciągnąć wnioski to nie łaska ?? Bez obrazy, ale nie zrozumiałeś mojej idei. Nie chodzi tu o moje wygodnictwo, bo forum czytam nie od dzisiaj i zdanie poniekąd mam wyrobione. Chciałem tylko oszczędzić czasu innym, zawierając za pomocą forumowiczów, fachowców, wiedzę n/t kibelków vs. pomników w jednym miejscu ...OK zanim podejmiesz decyzje koniecznie spróbuj wyrobów z kibelka!!! Jakie zlokalizowłeś wady swojej dotychczasowej wędzarki??Jeśli będę miał możliwość, z radością spróbuję wyrobów z "kibelka". Moja dotychczasowa wędzarka jest kompletnie nieprzydatna w temperaturach poniżej 10 stopni, czyli od października jestem umoczony. Wiem, że można beczkę ocieplić, ale chciałbym w końcu mieć wędzarkę z prawdziwego zdarzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Kibelek to brzmi tak nie elegancko w porównaniu do tych smakowitych wyrobów z którego je wyjmujemy. Moja propozycja nazywajmy taki typ wędzarni może ,,budka wartownika'' A może inaczej, ale nie kibelek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Kibelek to brzmi tak nie elegancko w porównaniu do tych smakowitych wyrobów z którego je wyjmujemy. Moja propozycja nazywajmy taki typ wędzarni może ,,budka wartownika'' A może inaczej, ale nie kibelekTo dla mnie zaszczyt, że tak znana persona zechciała się wypowiedzieć na moim wątku, szacunek. Kibelek to rzecz jasna, nie mój wymysł, zaczerpnąłem tą nazwę z tut. forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 A może inaczej, ale nie kibelek " hajziel " myślę kolego kombii że już tyle sostało podane na tym forum wariacji na tem wyższości jednej nad drugą że nie ma co nowego tematu rozpoczynać bo wprowadzi on tylko kolejne zamieszanie. u mnie była beczka , zapatrzyłem się na pomnik ale wybrałem teno no co to Dziadek tak go nie każe nazywać chłopy się dziwują jak to i co to ale jak to chłop , całe życie zdziwiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 A może inaczej, ale nie kibelek" hajziel " nie ma co nowego tematu rozpoczynać bo wprowadzi on tylko kolejne zamieszanie. Nie znalazłem tematu "pomnik" vs. "haziel" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 (edited) Nie znalazłem tematu "pomnik" vs. "haziel" Wpisz w wyszukiwarkę "wędzarnia" i trochę jest do poczytania.To kolejny temat o tym samym i kolejne rozważania co lepsze. Edited January 29, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 29, 2014 Author Report Share Posted January 29, 2014 Panowie tak jak juz było wspominane każdy będzie uważał że jego racja jest "najmojsza". Kombiii ja liczyłem, że jesteś w rozterce i nie wiesz co wybudować dlatego chciałem coś doradzić, natomiast tworzenie kolejnego tematu z cyklu rozmowy niedokończone a zarazem compendium wiedzy w jednym miejscu jest awykonalne. A na zakończenie pragnę jedynie dodać, że Ty i tak wybierzesz pomnik bo jest po prostu ładny, i każdy następny post o wyższości nad niższością i tak Cie nie przekona. A jak chcesz sprawdzić "budkę wartownika" jak ładnie nazwał ją DZIADEK połóż beczkę na palenisku, zorganizuj jutowy worek, zrób próby i na te wszystkie pytania odpowiesz sobie sam podobnie jak ja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Ja tylko chcę zwrócić uwagę na nazewnictwo . O ile wam nie przeszkadza że chcecie wędzić w latrynach czy kibelkach to wasza sprawa . Ale słownictwo idzie przez nasze forum w świat .I od nas zależy czy nas zaczną nazywać tych od ............ . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 woocash , masz rację - na dzień dzisiejszy preferuję wędzarnię murowaną. Nie mam przekonania do bezposredniej bliskości paleniska i komory. Nieważne. Zastanawiam się tylko, dlaczego zawarcie kompendium wiedzy o tych dwóch rodzajach wędzarni w jednym miejscu, jest awykonalne?Nie będe walczył ze scianą, jeśli tak uważa większość, to zakończmy temat a ja w innym juz temacie na wiosne, zdam fotorelację z budowy mego pomnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 ...O ile wam nie przeszkadza że chcecie wędzić w latrynach czy kibelkach to wasza sprawa .Ale słownictwo idzie przez nasze forum w świat .I od nas zależy czy nas zaczną nazywać tych od ............ . Nas już nie będzie, ale ....................... Pozdrowienie dla Braciszka. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Jasne Misiu. Jeszcze w nie tak bardzo odległych czasch, coś takiego nosiło jakże wdzięcznie brzmiącą nazwę "Sławojka". Niestety w epoce i czasach zdominowanych przez kult współczesnego inteligenta "Ferdynanda Kiepskiego", jego elokwencja, sposób nazewnictwa, jak też wyszukany styl wysławiania się, stał się nieomal obowiązującym kanonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 W moim regionie są używane mniej wyszukane nazwy tego przybytku, mianowicie ustęp oraz klop.Wracając do nazewnictwa wędzarni murowanych, bardzo podoba mi się nazwa parowóz, tak właśnie nazwę swoja wędzarnię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 proponuję określenie: szafamoże nie jest tak obrazowe jak budka wartownika, ale za to krótkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 proponuję określenie: szafa Lub też szafa Lesiaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Drewutnia ładnie brzmi Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 prościej będzie wędzarnia typu słupek , albo budka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nigra Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Może drewniany obelisk albo ta budka niech zostanie bo szafa kojarzy się z metalowym szpindem często używanym do wędzenia a kapliczka czy konfesjonał to chyba nie wypada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas_gosport Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) W jakim kierunku zmierza ten temat dokładnie? Za jakiś czas będzie kilka stron czytania nie zawierających żadnych przydatnych informacji dla np. nowicjusza, który założy podobny temat bo z tego nie będzie nic wynikać. Pytanie do admina---> może tak przenieść to do działu "dla początkujących" albo zmienić nazwę na "nazewnictwo wędzarni regionalnych".pozdrawiam i udanej lektury Edited January 30, 2014 by tomas_gosport Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 "Bejotka" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 roponuję określenie: szafa może nie jest tak obrazowe jak budka wartownika, ale za to krótkie Jeszcze krócej: UL Niektóre mają nawet otwory dla pszczół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 SDZKD -sławojka drewniana z kominem dymnym SDZOD-sławojka drewniana z otworami dymnymi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Wędzarynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts