Jump to content

Słodkie a także słone domowe ciasta Małgoś


Małgoś

Recommended Posts

Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi  .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji.

 

post-39887-0-83113600-1391370682_thumb.jpg

 

Składniki zaczerpnęłam z przepisu Tomka :

http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka

 

Zmniejszyłam oczywiście( adekwatnie do potrzeb ) ilość produktów . :cool:

 

Drożdżówka " 3 foremki "  ( aluminiowe 24 cm x 10 cm x 6,5 cm-głębokość)

 

200 ml mleka

30g  drożdży

2 jajka

4 żółtka

160 g tłuszczu

160 g cukru

60 dkg mąki

cukier waniliowy ,szczypta soli.

Kruszonka

 60 g mąki

 40 g masła (zimnego)

 30 g cukru

Składniki rozetrzeć w dłoniach .

 

Proces produkcji ciasta drożdżowego -tak jak w przepisie Halusi :

Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić .Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.
gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe na blachę, wierzch posmarować białkiem i na to kruszonka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny.

 

..i cenne  wskazówki Abratka :

 

 

 

To ciasto będzie dość luźne - właściwie lejące ;)  i musisz dobrze go wyrobić

w maszynie będziesz widziała że ciasto "puści" i zamiast sprężystego zrobi się takie właśnie "lejące"

 

no i tu troszkę gimnastyki z nałożeniem do formy :angel:  choć dla mnie to "pesteczka" :tongue:

 

ciasta nie możesz mieć więcej niż pół formy

wyrasta prawie "do pełna" i wtedy do dość gorącego piekarnika - tak 200stopni i od razu po włożeniu zmniejszasz do 180

- to po to aby ciasto szybko dostało temperatury i się zapiekło, bo piekarniki domowe mają małą pojemność cieplną i szybko się schładzają

 

 

Pieczemy około 45 min.

Drożdżówkę ochrzciłam "3 foremki" bo tyle foremek wychodzi z tej ilości ciasta . ;)

Smacznego !

post-39887-0-67539900-1391370715_thumb.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz?

 

Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie.Będę tutaj publikować tylko i wyłącznie sprawdzone przeze mnie recepturki (okraszone fotkami :) ) A więc..troszkę cierpliwości i do....następnego ciacha :D

Edited by Małgoś
Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi  .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji.  
 

Jak mnie cieszy Małgosiu że pokusiłaś się na drożdżówkę... wyszła Ci dorodna  :clap:

Co do przepisu to bardzo zbliżony jest do mojego  :)

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj postanowiłam sobie zrobić przerwę w nauce do sesji i zrobiłam po raz pierwszy ( i nie ostatni :D ) focaccię .Pewnie nie jest taka włoska ,jaką jada Ela (eli55) we Włoszech..ale bardzo smakuje,Z racji tej,że nie miałam pomidorków z puszki :( -zastąpiłam je pomidorami suszonymi ...cebulę też dałam suszoną i tymianek :blush: .

Wyszło całkiem poprawnie :thumbsup::)

Ciasto:

350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię (ja dałam zwykłą ,pszenną)

łyżeczka cukru

szczypta soli

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

180 ml ciepłego mleka

Nałożenie:

400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g czarnych oliwek, posiekanych

50 ml oliwy z oliwek

50 g sera grana padano

świeży tymianek, sól, pieprz

Wykonanie ciasta:

Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach.

 

To moja pierwsza focaccia...  nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna :D

 

post-39887-0-45653700-1391716219_thumb.jpg

 

a tu link do przepisu: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/focaccia-z-pomidorami-i-oliwkami/1

P.S.

Talerzyk jest prezentem od Eli (mojej siostruni) .Pięknie ozdobiła Puchatkami,prawda?

Link to comment
Share on other sites

To moja pierwsza focaccia...  nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna  

 

 

Małgosiu... bardzo fajny wypiek... ciasto  cieniutki takie jak lubię.... na pewno wypróbuję  :)

Co do Puchatków na talerzyku to myślałam że dobrały Ci się do focacci  :D

Talerzyk bardzo fajny... oj ma zdolności Twoja siostrunia  :)

Link to comment
Share on other sites

Małgoś, przecież focaccia nie wyglada źle, ładny talerzyk też dodaje elegancji :clap: :clap: :clap:

Najbardziej liczy się smak.Troche sie nieswojo czuję, bo ja nie lubię oliwek i już kombinuję, jakby zamiast oliwek dać pieczarki :facepalm: Reszta przypraw jest OK.

Dziekuję, że dodałaś ten przepis. Słodkie już mnie przerasta. Ciasto wyglada nęcąco, więc koniecznie spróbuję i to jak mi wyjdzie dam znać.

W NETTO mają całe pomidory w puszce, czy takie mogą być?

 

Pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jako,że dzisiaj Święto 1 Maja oraz 10 rocznica wstąpienia do UE postanowiłam upiec ciacho.. ;) ,takie kombinowane ,z tego co miałam pod ręką.

 

"Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE :D )"

 

post-39887-0-22103500-1398964748_thumb.jpg

 

Składniki na dużą blaszkę :

-2 szklanki mąki

-2 szklanki cukru

-2 łyżki skrobii ziemniaczanej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-8 łyżek oleju

-8 jaj

Krem do przełożenia

-torebka kremu (ja miałam "Tiramisu " Delecty)

-375 ml zimnego mleka (do kremu w proszku)

-2 pomarańcze

-3 galaretki pomarańczowe.

 

Mąkę,cukier skrobię,proszek do pieczenia ,jajka i olej ucieramy razem około 5 min.Pieczemy przez 40 minut w temperaturze około 220 C.

Ciasto po upieczeniu przekładamy gotowym kremem .Na wierzchu układamy pomarańcze pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretą.Schładzamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki.

post-39887-0-15184100-1398965732_thumb.jpg

 

Jako,że rant blachy nie jest prostopadły do jej dna -musiałam użyć kartonikowych paseczków :)

post-39887-0-31065300-1398964835_thumb.jpg

 

Smacznego

 

Latem piekę ciasto ze śliwkami ,korzystając z tego "bazowego " wypieku .Oczywiście śliwki idą z masą do piekarnika.

 

 

 

 

 

 

Edited by Małgoś
Link to comment
Share on other sites

"Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE )"

 

 

No proszę to ja dzisiaj sobie odpuściłam pieczenie a tu Nasza Małgoś kusi takimi smakołykami  :clap: mniam.

Zaciekawiła mnie jeszcze ta blacha rozciągana... Małgosiu gdzie można ją kupić??

Edited by @halusia@
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

To i ja wiem...   chodzi mi raczej o to czy mak będzie miał taką samą konsystencję, jak przemielony przez maszynkę,Ja tu widzę,że cały pic polega na tarciu ziarenek..

Poza tym jest to niewielkie urządzenie ..więc chyba trzeba być cierpliwym albo...   mielić maszynką elektryczną :D

Edited by Małgoś
Link to comment
Share on other sites

 

 

wsypać ''zaparzony'' mak  ..

Małgoś,

ta maszynka zrobiona jest na wzór starodawnych młynków do maku. Tamte młynki rozcierały suchy mak a i przepisy kuchenne odnosiły się do takiego maku.

Spóbuj najpierw przemleć bez parzenia. 

Sama noszę mak do cukiernika, który miele go na sucho. Uważam, że jest lepszy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...