Małgoś Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji. Składniki zaczerpnęłam z przepisu Tomka :http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka Zmniejszyłam oczywiście( adekwatnie do potrzeb ) ilość produktów . Drożdżówka " 3 foremki " ( aluminiowe 24 cm x 10 cm x 6,5 cm-głębokość) 200 ml mleka30g drożdży2 jajka4 żółtka 160 g tłuszczu160 g cukru60 dkg mąkicukier waniliowy ,szczypta soli.Kruszonka 60 g mąki 40 g masła (zimnego) 30 g cukruSkładniki rozetrzeć w dłoniach . Proces produkcji ciasta drożdżowego -tak jak w przepisie Halusi :Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Tłuszcz rozpuścić .Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe na blachę, wierzch posmarować białkiem i na to kruszonka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny. ..i cenne wskazówki Abratka : To ciasto będzie dość luźne - właściwie lejące i musisz dobrze go wyrobićw maszynie będziesz widziała że ciasto "puści" i zamiast sprężystego zrobi się takie właśnie "lejące" no i tu troszkę gimnastyki z nałożeniem do formy choć dla mnie to "pesteczka" ciasta nie możesz mieć więcej niż pół formywyrasta prawie "do pełna" i wtedy do dość gorącego piekarnika - tak 200stopni i od razu po włożeniu zmniejszasz do 180- to po to aby ciasto szybko dostało temperatury i się zapiekło, bo piekarniki domowe mają małą pojemność cieplną i szybko się schładzają Pieczemy około 45 min.Drożdżówkę ochrzciłam "3 foremki" bo tyle foremek wychodzi z tej ilości ciasta . Smacznego ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 No super taka drożdżówa Pamietam jak moja Śp. babcia robiła takie z kruszonką.... tylko , ze w formie bułeczek , nadziewane taką twardą marmoladą... kupowała na kilogramy PYCHA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 No masz Ci los, następna kobieta kusi drożdżówką :clap: Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz? Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 (edited) Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz? Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie.Będę tutaj publikować tylko i wyłącznie sprawdzone przeze mnie recepturki (okraszone fotkami ) A więc..troszkę cierpliwości i do....następnego ciacha Edited February 2, 2014 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie Małgoś .. czekamy z niecierpliwością a Twoje ciasto na pewno wypróbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Jako że ja starszej daty to i starsze przepisy do znudzenia mam. Dlatego cheęnie jakieś innowacje kuchenne wprowadzam.Ja też będę czekała na coś innego, nowego i na dodatek sprawdzonego. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Ja tez bardzo lubie drozdzowe z rodzynkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji. Jak mnie cieszy Małgosiu że pokusiłaś się na drożdżówkę... wyszła Ci dorodna Co do przepisu to bardzo zbliżony jest do mojego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Dzisiaj postanowiłam sobie zrobić przerwę w nauce do sesji i zrobiłam po raz pierwszy ( i nie ostatni ) focaccię .Pewnie nie jest taka włoska ,jaką jada Ela (eli55) we Włoszech..ale bardzo smakuje,Z racji tej,że nie miałam pomidorków z puszki -zastąpiłam je pomidorami suszonymi ...cebulę też dałam suszoną i tymianek .Wyszło całkiem poprawnie Ciasto:350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię (ja dałam zwykłą ,pszenną)łyżeczka cukruszczypta soli15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych2 łyżki oliwy z oliwek180 ml ciepłego mlekaNałożenie: 400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)1 cebula2 ząbki czosnku50 g czarnych oliwek, posiekanych50 ml oliwy z oliwek50 g sera grana padanoświeży tymianek, sól, pieprzWykonanie ciasta:Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach. To moja pierwsza focaccia... nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna a tu link do przepisu: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/focaccia-z-pomidorami-i-oliwkami/1P.S.Talerzyk jest prezentem od Eli (mojej siostruni) .Pięknie ozdobiła Puchatkami,prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 To moja pierwsza focaccia... nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna Małgosiu... bardzo fajny wypiek... ciasto cieniutki takie jak lubię.... na pewno wypróbuję Co do Puchatków na talerzyku to myślałam że dobrały Ci się do focacci Talerzyk bardzo fajny... oj ma zdolności Twoja siostrunia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Oj Haluś ..dziękuję .Polecam z całego serca przepisik . Co do talerzyka to czekam na talerzyk z Tygryskami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Małgoś, przecież focaccia nie wyglada źle, ładny talerzyk też dodaje elegancji :clap: Najbardziej liczy się smak.Troche sie nieswojo czuję, bo ja nie lubię oliwek i już kombinuję, jakby zamiast oliwek dać pieczarki Reszta przypraw jest OK.Dziekuję, że dodałaś ten przepis. Słodkie już mnie przerasta. Ciasto wyglada nęcąco, więc koniecznie spróbuję i to jak mi wyjdzie dam znać.W NETTO mają całe pomidory w puszce, czy takie mogą być? Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Pomidory z NETTO mogą być ,Basiu .Powodzenia przy robieniu Twojej focacci . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 To moja pierwsza focaccia... nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna Jak na pierwszy raz to bardzo ładna. Zrobisz coś dla mnie? http://emotikona.pl/emotikony/pic/zakochany-drzewo.gif Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 (edited) Jako,że dzisiaj Święto 1 Maja oraz 10 rocznica wstąpienia do UE postanowiłam upiec ciacho.. ,takie kombinowane ,z tego co miałam pod ręką. "Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE )" Składniki na dużą blaszkę :-2 szklanki mąki-2 szklanki cukru-2 łyżki skrobii ziemniaczanej-2 łyżeczki proszku do pieczenia-8 łyżek oleju-8 jajKrem do przełożenia-torebka kremu (ja miałam "Tiramisu " Delecty)-375 ml zimnego mleka (do kremu w proszku)-2 pomarańcze-3 galaretki pomarańczowe. Mąkę,cukier skrobię,proszek do pieczenia ,jajka i olej ucieramy razem około 5 min.Pieczemy przez 40 minut w temperaturze około 220 C.Ciasto po upieczeniu przekładamy gotowym kremem .Na wierzchu układamy pomarańcze pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretą.Schładzamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki. Jako,że rant blachy nie jest prostopadły do jej dna -musiałam użyć kartonikowych paseczków Smacznego Latem piekę ciasto ze śliwkami ,korzystając z tego "bazowego " wypieku .Oczywiście śliwki idą z masą do piekarnika. Edited May 1, 2014 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 (edited) "Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE )" No proszę to ja dzisiaj sobie odpuściłam pieczenie a tu Nasza Małgoś kusi takimi smakołykami mniam.Zaciekawiła mnie jeszcze ta blacha rozciągana... Małgosiu gdzie można ją kupić?? Edited May 1, 2014 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Ja nie mam blachy rozciąganej.To są kartoniki włożone tak ,aby galaretka nie uciekała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Halinko ja widzialam takie rozciagane blachy w Lidl.(nieraz maja takie specjalne tygodniowe oferty) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Ja nie mam blachy rozciąganej.To są kartoniki włożone tak ,aby galaretka nie uciekała O kurcze... fajnie to wymyśliłaś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 5, 2014 Author Report Share Posted October 5, 2014 Zostałam ostatnio obdarowana przez swoją koleżankę takim oto urządzeniem do mielenia maku. Macie może jakieś doświadczenia z tym "ustrojstwem"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 No co... Trzeba przykręcić do stołu, wsypać ''zaparzony'' mak ... i.... kręcić korbką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 5, 2014 Author Report Share Posted October 5, 2014 (edited) To i ja wiem... chodzi mi raczej o to czy mak będzie miał taką samą konsystencję, jak przemielony przez maszynkę,Ja tu widzę,że cały pic polega na tarciu ziarenek..Poza tym jest to niewielkie urządzenie ..więc chyba trzeba być cierpliwym albo... mielić maszynką elektryczną Edited October 5, 2014 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 wsypać ''zaparzony'' mak .. Małgoś,ta maszynka zrobiona jest na wzór starodawnych młynków do maku. Tamte młynki rozcierały suchy mak a i przepisy kuchenne odnosiły się do takiego maku.Spóbuj najpierw przemleć bez parzenia. Sama noszę mak do cukiernika, który miele go na sucho. Uważam, że jest lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 5, 2014 Author Report Share Posted October 5, 2014 Dziękuję EAnno Bardzo cenna porada . Na pewno wypróbuję mielenie na sucho . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 7, 2014 Author Report Share Posted October 7, 2014 Dzisiaj machnęłam paszteciki z farszem mięsnym z wołowiny. Dodałam do farszu pieczarki i cebulkę. Z kilograma mąki wyszły dwie spore blachy ,dlatego większość powędruje do zamrażarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.