DUCH Posted February 11, 2014 Report Share Posted February 11, 2014 Sprzedam maszynkę gastronomiczną MESKO AL2-1 przeznaczoną do małej gastronomi lub gospodarstw domowych . Moc 0.45 kW , dwa biegi , sprzet używany lecz w bardzo dobrej kondycji , jedyny mankamet to utrącona fragmet obudowy instrukcja i opis tecniczny 12_AL2-1 Instrukcja.pdfczęci , sitka i nożyki do nabycia w wielu sklepach internetowych .Sprzę polski , na licencji Bauknecht , żadna chińszczyzna , posłuży z zadowoleniem przez długie lata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 11, 2014 Report Share Posted February 11, 2014 Duchu , a gdzie najwazniejsze -cena ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted February 11, 2014 Author Report Share Posted February 11, 2014 e tam cena najważniejsza ? sprzęt się liczy a jak się klient zachwyci to i cenę się mu dopasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 11, 2014 Report Share Posted February 11, 2014 częci , sitka i nożyki do nabycia w wielu sklepach internetowych . Napisz proszę w jakich, bo mam ślimak uszkodzony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 12, 2014 Report Share Posted February 12, 2014 Dobry, stary sprzęt.Używam takiego z 1979r. i działa super.Trzeba tylko pilnować wymiany oleju w przekładni.A plusem w/w sprzętu u Ducha jest nowa obudowa zespołu mielącego. Części do tego modelu można kupić w:http://www.plantago.pl/gastronomia/index.phpOkolice Skarżyska-Kamiennej, kieleckie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 12, 2014 Report Share Posted February 12, 2014 (edited) Potwierdzam również, bo też mam Bauknechta-Mesko, i chwalę zawsze jak to się mówi "na wszystkich odpustach", bo to naprawdę super sprzęt.Taki model posiadam, ale to jest to samo mechanicznie.http://sklep.dora-agd.pl/roboty-gastronomiczne/420-robot-gastronomiczny-mesko-ku2-4e.html Edited February 12, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted February 12, 2014 Author Report Share Posted February 12, 2014 http://serwis.gastromer.pl/manufacturer/mesko-agd/3/short/name/asc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted February 19, 2014 Author Report Share Posted February 19, 2014 do maszynki do kompletu dokładam sitka3mm - 8mm - 10mm - 13mm i nowy nóż tak że z sikiem 6mm i szarpakiem jest już komplet . W zestawie jest równiż oryginalny popychacz do mięsa . Cena 750 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Duchu, ale napisz coś więcej o tym sprzęcie i powodach jego sprzedaży, bo znajdą się zaraz tacy którzy gotowi pomyśleć że chcesz pozbyć się jakiegoś bubla, a to przecież autentycznie wielofunkcyjny, ( po skompletowaniu dodatkowego wyposażenia) super, prawie profesjonalny sprzęt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted February 19, 2014 Author Report Share Posted February 19, 2014 Duchu, ale napisz coś więcej o tym sprzęcie i powodach jego sprzedaży, no tak jakoś nie pomyślałem sprzęt absolutnie sprawny , gdyby było inaczej bym o tym napisał. Trochę się zastanawiałem nad sprzedażą ,bo sprzęt poręczny , łatwy w przenoszeniu i obsłudze , ale kilka miesięcy temu zrobiłem sobie napęd do "22" z motoreduktorem i jestem z tego sprzętu zadowolony , mam też w zapasie "32" , dodatkowo Zelmera jak coś w małej ilości tak więc ileż można mieć maszynek ? Ale natomiast nie mam dobrej nadziewarki , więc pomyślałem że poprzez sprzedaż tego urządzenia , pozyskam fundusz na nadziewarkę .. ot i tak to wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 No tak jakoś nie pomyślałem sprzęt absolutnie sprawny , gdyby było inaczej bym o tym napisał. Trochę się zastanawiałem nad sprzedażą ,bo sprzęt poręczny , łatwy w przenoszeniu i obsłudze. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 (edited) Dobry, stary sprzęt.Używam takiego z 1979r. i działa super.Trzeba tylko pilnować wymiany oleju w przekładni. Możesz coś więcej w temacie wymiany oleju? co jaki czas? Jaki olej? jak sie do tego dobrać? Pytam , bo od niedawna za radą sverige2 ujeżdżam http://allegro.pl/maszyna-wieloczynnosciowa-bauknecht-mesko-i3891001559.html i jestem bardzo zadowolony I chciał bym aby tak zostało. Odtroliłem ją z zewnątrz a do środka nie zaglądałem, Edited March 5, 2014 by Hektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinel Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Witam,właśnie stałem się właścicielem aż dwóch takich maszynek. Przyłączam się do proźby:Jaki olej wlewać?Ile tego oleju?Jak często? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinel Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Czyli nikt nie konserwuje maszynek do mięsa? Edited September 25, 2014 by Sinel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Osobiście nigdy tego nie robiłem, a sprzęt ma swoje lata na karku, więc się nie będę kategorycznie wypowiadał trzeba czy nie. Biorąc na logikę, to wielotysięcznych przebiegów jak w silnikach samochodowych tam nie ma, wysokich temp. też nie, więc jakiejś racjonalnej potrzeby osobiście nie widzę, lecz jest tylko moja opinia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Witam,właśnie stałem się właścicielem aż dwóch takich maszynek. Przyłączam się do proźby:Jaki olej wlewać?Ile tego oleju?Jak często? W samochodowych skrzyniach biegów, olej wlewa się raz na całe życie silnika. A jak skrzynia wydaje niechciane odgłosy, to dodaje się trociny i banany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinel Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Przeglądając w sieci schematy innych podobnych maszynek do mięsa widać, że niektóre z nich posiadają nawet wskaźniki poziomu oleju są one umieszczone mniej więcej na wysokości 1/3 komory przekładni.Pierwsza chyba nigdy nie była używana a ma prawie 35 lat (drugiej jeszcze nie rozkręcałem), olej w środku jest już gęsty prawie jak wazelina i na mój gust jest go dużo za mało.Pisałem do Mesko-Agd ale jak zwykle to u nas bywa brak odpowiedzi, a ja dalej nie wiem czy do maszynek do mięsa są jakieś specjalne oleje czy też mam kupić i wlać jakiś gęsty olej przekładniowy np. GL-5 85W/140? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemi5 Posted October 15, 2014 Report Share Posted October 15, 2014 Sinel zdradź jak się dobrać do przekładni z olejem w tych maszynkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinel Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Chyba nie ma innego wyjścia, po zdjęciu obudowy odkręcić 4 śruby z pokrywy przekładni i później cienkim nożem ją podważyć.Całość jest sklejona, pomiędzy blaszana pokrywą i korpusem jest uszczelka.Po zdjęciu pokrywy wlałem prawie po wierzch oleju motorowego i puściłem silnik na około minutę. Później wylałem całość i nalałem do 1/3 wysokości komory najgęstszego oleju przekładniowego jaki udało mi się kupić, czyli wspomnianego wyżej GL-5 85W/140.Następnie, nałożyłem hermosal na uszczelkę skręciłem ponownie i gotowe.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted July 8, 2022 Report Share Posted July 8, 2022 (edited) Mesko AL2-1 kompleksowy przegląd oraz wymiana łożysk,simmeringa i oleju. Edited July 8, 2022 by bilu72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 8, 2022 Report Share Posted July 8, 2022 Sprzęt na całe życie Bilu . Mam "take cóś" już kilkadziesiąt lat, ale jeszcze nigdy żadnego przeglądu czy remontu nie robiłem, po prostu nie było takiej potrzeby, gratulacje Bilu .Ps. Czy nowy lakier obudowy też będziesz robił ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted July 8, 2022 Report Share Posted July 8, 2022 Mam "take cóś" już kilkadziesiąt lat, ale jeszcze nigdy żadnego przeglądu czy remontu nie robiłem Proponuję sprawdzić stan w komorze olejowej. Czy nowy lakier obudowy też będziesz robił ?Nie mam warunków do położenia nowego lakieru ale zapytam kolegi ile taka usługa by kosztowała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 8, 2022 Report Share Posted July 8, 2022 Z tego co się orientuję w komorze ma być jakiś bardziej smar? niż olej. Pod wpływem pracy robi się bardziej płynny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 8, 2022 Report Share Posted July 8, 2022 Moja maszyna chodzi wciąż cichutko i równiutko, więc myślę że nie ma co kombinować, tak czy inaczej to jest sprzęt "Prima Sort" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts