Siara Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Małgoś, nie widze przepisu w odzlotowych, podaj prosze linkę.Śledzie i czosnek już zakupiłem, jeszcze tylko po majeranek do Herbapolu :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Siara,bez Maxella nie umieszczę przepisu w "od(z)lotowych przepisach. Ale podam Ci teraz: Śledzie z czosnkiem w majeranku: Śledzie solone(ilość dowolna,ale ja robię 1 kg) Główka czosnku majeranek oliwa sposób: Wymoczone śledzie smarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem i mocno posypać majerankiem. Pokroić na kawałki ,włozyć do słoika i zalać oliwą.Przechowywać w lodówce.Proste prawda? Pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 A czy dośledzia można dać troszkę musztardy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Zapewne tak.Jak Jarku zrobisz z musztardą to napisz jakie wyszły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Ja jak robię różne takie śledzie to smaruję je troszkę musztardą, ale taką delikatniejszą typu stołowa :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted August 27, 2007 Author Report Share Posted August 27, 2007 Dzięki Małgoś,Bardzo proste, ale głównie chodzilo mi o składniki, bo nie byłem pewien czy dajesz cebulke czy nie? Teraz wiem ,że tylko czosnek i majeranek :tongue: Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Zrobiliśmy te śledziki!PYCHOTA! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Zrobiłem we wrześniu w celu przypomnienia sobie smaku zlotowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 Witajcie !Polecam śledzie w zalewie jogurtowej z czosnkiem:-kilo śledzi solonych-duże opakowanie naturalnego jogurtu (niesłodzonego)-3-4 łyżek majonezu-5-10 ząbków czosnku polskiego (od baby na targu),ja daje 10 ząbkówŚledzie wymoczyć,składniki wymieszać i na dobę do lodówki.Pychota! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 A może takie: Śledź czerwony: Tacka śledzi 250g a'la matias, w oleju,2 cebule wielkości cytryny,malutka puszeczka przecieru pomidorowego,łyżeczka musztardy "saperskiej".olej, Sos /olej/ ze śledzi zlać do salaterki, śledzie pokroić w poprzek w paski 1 cm.Cebyle pokroić w piórka i na patelni zeszklić na oleju, bez soli. Ja lubię mocniej zeszkloną, tak, że brzeżki zżółkną. Pod koniec dodać do cebuli przecier, wymieszać.Do salaterki wrzucić śledzie, dodać musztardę i przestudzoną cebulę z przecierem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jak zwykle śledź najlepszy jest na drugi dzień, gdy się przegryzie. Śledź zielony: Tacka śledzi j/w.2 cebule j/w,2-3 ogórków konserwowych,2-3 łyżki majonezu,2-3 łyżki zaprawy octowej z ogórków.1-2 łyżeczka sosu sojowego,Curry - na czubek noża.sól Cebule pokroić w większe kawałki / jak łazanki/ i wrzucić na lekko posoloną wrzącą wodę. Chwilę pogotować do zeszklenia, odcedzić i wystudzić.Śledzie pokrojone w poprzek na szer 1 cm i sosik z tacki - do salaterki.Ogórki pokroić w kosteczkę.Wszystko razem: śledzie, ogórki, cebulę, majonez, sos spod śledzi, sos sojowy, zaprawę octową i curry, połączyć mieszając w salaterce.To jest dobre!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts