Jump to content

Śledzie w majeranku i czosnku


Siara

Recommended Posts

Siara,bez Maxella nie umieszczę przepisu w "od(z)lotowych przepisach.

Ale podam Ci teraz:

 

Śledzie z czosnkiem w majeranku:

 

Śledzie solone(ilość dowolna,ale ja robię 1 kg)

Główka czosnku

majeranek

oliwa

 

sposób:

Wymoczone śledzie smarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem i mocno posypać majerankiem. Pokroić na kawałki ,włozyć do słoika i zalać oliwą.Przechowywać w lodówce.Proste prawda?

Pozdrawiam :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witajcie !

Polecam śledzie w zalewie jogurtowej z czosnkiem:

-kilo śledzi solonych

-duże opakowanie naturalnego jogurtu (niesłodzonego)

-3-4 łyżek majonezu

-5-10 ząbków czosnku polskiego (od baby na targu),ja daje 10 ząbków

Śledzie wymoczyć,składniki wymieszać i na dobę do lodówki.Pychota!

Link to comment
Share on other sites

A może takie:

 

Śledź czerwony:

 

Tacka śledzi 250g a'la matias, w oleju,

2 cebule wielkości cytryny,

malutka puszeczka przecieru pomidorowego,

łyżeczka musztardy "saperskiej".

olej,

 

Sos /olej/ ze śledzi zlać do salaterki, śledzie pokroić w poprzek w paski 1 cm.

Cebyle pokroić w piórka i na patelni zeszklić na oleju, bez soli. Ja lubię mocniej zeszkloną, tak, że brzeżki zżółkną. Pod koniec dodać do cebuli przecier, wymieszać.

Do salaterki wrzucić śledzie, dodać musztardę i przestudzoną cebulę z przecierem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jak zwykle śledź najlepszy jest na drugi dzień, gdy się przegryzie.

 

Śledź zielony:

 

Tacka śledzi j/w.

2 cebule j/w,

2-3 ogórków konserwowych,

2-3 łyżki majonezu,

2-3 łyżki zaprawy octowej z ogórków.

1-2 łyżeczka sosu sojowego,

Curry - na czubek noża.

sól

 

Cebule pokroić w większe kawałki / jak łazanki/ i wrzucić na lekko posoloną wrzącą wodę. Chwilę pogotować do zeszklenia, odcedzić i wystudzić.

Śledzie pokrojone w poprzek na szer 1 cm i sosik z tacki - do salaterki.

Ogórki pokroić w kosteczkę.

Wszystko razem: śledzie, ogórki, cebulę, majonez, sos spod śledzi, sos sojowy, zaprawę octową i curry, połączyć mieszając w salaterce.

To jest dobre!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...