Jump to content

Komunia w domu

thorr

Recommended Posts

W maju czeka mnie komunia mojego syna. Impreza będzie w moim mieszkaniu i będzie 35 osób. Chciałbym was prosić o jakieś pomysły na menu. Chodzi o obiad, ciasta i przekąski. Jedynym problemem jest to że mam do dyspozycji tylko jedną lodówkę i jedną kuchenkę, więc trzeba też jakoś to ogarnąć logistycznie. Wszystkie potrawy muszę przygotować sam bo moja połówka jakoś nie ma daru do gotowania.

No jak komunia to ja bym poleciał bardzo tradycyjnie, czyli zupy: flaczki (dorośli) i rosół (dzieci), możesz ugotować dużo wcześniej i zamrozić, drugie danie to roladki ze schabu duszone w sosie (grzybowym, śmietanowym, z zielonym pieprzem, itd.) z jakimś nadzieniem (ser i pieczarki, musztarda i ogórek kiszony, kapusta kiszona, pomidory suszone z ziołami, itd.) ja robię je często na takie większe spędy rodzinne, bo mam taki duży żeliwny gar i wchodzi mi tam cała petarda tych roladek J (sam gar waży 6,5kg.) wrzucam to wszystko do piekarnika przed podaniem zupy i za 30 minut mam podgrzane drugie danie, do tego ziemniaki pieczone albo z wody, ostatnio robię ziemniaki pieczone w soli i mące i wychodzą taki trochę jak z ogniska, ale na 35 osób raczej tyle nie upieczesz, więc pozostają ci te z wody w postaci całej lub pure z masłem i śmietaną/jogurtem, dodatki do obiadu to zazwyczaj to co mam pod ręką, marynowane grzybki, ogórki, czosnek, oliwki, śliwki w occie, mizeria, sałata ze śmietaną itd. wędliny robisz sam więc masz z głowy, serki też jakieś uwędź białe/żółte, co do ciast to nie pomogę bo to konik mojej LP i ja się nie wtrącam J dla dzieci możesz też zrobić indyka, lub kurczaka pieczonego, wrzucasz go ok. godzinkę przed włożeniem do pieca roladek i wyjmujesz razem do ziemniaków. Powiem szczerze, że odważnie lecisz J 35 osób to sporo na przygotowanie w domu i musisz to sobie dobrze logistycznie rozplanować bo inaczej nie wyjdziesz z kuchni !!

Flaki bardzo lubie  i pamietam ze zawsze byly obecne na mojej mamy imieniny (marzec ) wiec staly na balkonie natomiast bylam raz na komunii raz na chrzcinach (maj ) i nie wiem czy pech jakis ale w 2 przypadkach gary poszly to wylania bo skisly ,wiec trzeba pamietac ze musza stac w zimnym przy jednej lodowce na 35 osob moze byc problem.

Ostatnio jak bylam na takiej wiekszej imprezie w domu podano pieczen a'ala Orloff

w 2 -ch wariantach z indyka i ze schabu smaczne i mozna wykonac dzien wczesniej .

Edited by electra

w 2 przypadkach gary poszly to wylania bo skisly ,wiec trzeba pamietac ze musza stac w zimnym przy jednej lodowce na 35 osob moze byc problem

mi też się zdarzyło że flaczki mi skisły i 5L. dla psiaków poszło, teraz jak gotuję gar (5l.) w lato to po skończonym gotowaniu wstawiam go do zlewu z zimną wodą i szybko schładzam mieszając cały czas, a potem do lodówki od razu, a dla kolegi thorr-a dobra opcja to zamrożenie bo nie zajmie miejsca w lodówce, tylko w zamrażalniku :) 

Robiłem komunię w domu, jednak do gotowania, podawania i obsługi gości miałem dwie znajome koleżanki.

haa, Mirek, że też ja na to nie wpadłem :facepalm: ale wszystko przede mną jeszcze, pomysł świetny, zakodowałem, przecież każdy z nas ma gotujących znajomych, a nawet jak nie do gotowania, bo można wcześniej ugotować samemu to można poprosić o pomoc przy samej obsłudze gości :D 

kurna chcialabym miec wolnego miejsca na taki gar w zamrazalce

przecież ja nie wstawiam tam całego gara :tongue: mam takie plastikowe pojemniczki które mieszczą 3 średnie, lub dwie wieeelki porcje, i zawsze pytam gości, która zupkę mają ochotę zjeść, i tylko tyle porcji wyjmuję, a reszta zostaje zamrożona i zabieram np. do pracy, albo w leniwą Niedzielę mam dla siebie i LP na obiadek w domku, jak mi się zachce  :) a swoją drogą to przed taką imprezą warto "wyczyścić" jak tylko się da zamrażalnik i lodówkę żeby mieć miejsce na pyszności dla gości.

osid ja w domu nawet nie mam mozliwosci jakbym chciala i na 35 osob poporciowac to bym nie ziescila ,zreszta nie mam warunkow na takie imprezy :) bo nie tylko musialabym zamrazalnik ale i z pokoju graty powynosic ..a mieszkania nie mam najmniejszego 82 m 3 pokoje ale pamietam moja komunie w Pl 47 m i bylo 25 osob jak to mozliwe? :facepalm:

pamietam moja komunie w Pl 47 m i bylo 25 osob jak to mozliwe?

Electra .. możliwe możliwe .. sama robiłam moim dzieciom komunie na swoich 40 m i było 21 gości i dałam radę. nie powiem że było komfortowo, ale chciałam od A do Z przygotować wszystko sama. Pomagała mi moja przyjaciółka. Zmęczenie po takiej imprezie jest jednak duże choć jeszcze większe jest zadowolenie. :) Na czas przygotowań do przyjęcia lodówki sąsiadów były pełne moich potraw i nic się nie zmarnowało.

Ja robiłem komunię córki w plenerze na działce, jako że mam działkę w pełni wyposażoną większość rzeczy przygotowywaliśmy na działce, w razie nie dopisania pogody mieliśmy w rezerwie namioty ogrodowe i wielkie parasole ale na szczęście słoneczko pięknie świeciło

Edited by arkawroc

Aniu moja mam tez nie nazekala ,u nas w domu zawsze bylo duzo ludzi ,na kazdej imprezie tak kolo 20 i to  bylo normalne ,nawet w okresie kartkowym zawsze stol pelen, co tez ciezko mi do dzis pojac jak ona sobie radzila ,no ja niestety a moze i stety wychowalam sie w innych warunkach nie powiem ze latwiejszych ale przynajmniej nauczylam sie samodzielnosci :)

hehe ja jestem leniwsza od mojej mamy  :tongue:

wedlog mnie duze imprezy wiec jakies pieczenie,  bo to mozna dzien wczesniej i ziemniaki zapiekane w smietanie( w kamionce dlugo trzymaja cieplo)

moze tez filet z lososia pieczony w foli z cytryna i koperkiem i do tego ryz 

Na komunii syna ostatnim gorącym daniem był ryż gotowany z odrobiną szafranu. Nakładałam go łyżka do lodów (tworząc w ten sposób kulki) i do wyboru był Strogonow i roladki z piersi kurczaka w sosie grzybowym, wszystko dopełniało zestaw surówek. Ryż o tyle wygodny, że ''dochodzi'' sam, nie trzeba go pilnować :) a resztę można zrobić wcześniej. tylko śmietanę do sosu grzybowego dodać przed podaniem gościom.

Żaden z gości nie jest na nic uczulony jak również nie ma wegetarian. Po szybkiej konsultacji z kolegą kucharzem wyszła taka propozycja:

Zupa: krem z borowików lub podgrzybków z grzankami( grzanki można zrobić wcześniej i nie trzeba gotować makaronu)

Danie główne: roladki wieprzowe(dzięki OSID), pieczona karkówka, schabowy, 

ziemniaki z wody, kluski śląskie

kapusta czerwona zasmażana z boczkiem, sałata zielona z dipem, ćwikła z chrzanem

Przekąski:sałatka jarzynowa, sałatka pieczarkowa, jajka faszerowane, galareta wieprzowo-drobiowa, pieczony pasztet z sosem tatarskim, rybka po grecku, kotlety z ryby w zalewie octowej, śledzie w śmietanie na słodko, do tego wędliny( kiełbasa, kabanosy, szynka wędzona parzona, baleron, boczek wędzony i pieczony, schab z morelą, szynkowa wieprzowa, salceson biały.

Na deser będzie tort. Co do ciast to jeszcze nie mam pomysłu lecz tak z 4-5 placków muszę zrobić.

Na kolację żurek z białą kiełbaską i jajkiem.

Co wy na to?