Jump to content

Budowę drewnianej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim czas zacząć!

Recommended Posts

Witam wszystkich!!! :)

No i nadszedł czas na mnie :) , w dniu dzisiejszym korzystając z godzinki wolnego czasu popełniłem pierwsze kroki w budowie swojej wędzarenki z paleniskiem bezpośrednim. Budując zapewne uwzględnię cenne uwagi Andyandego, sverige2, morfeusza300 oraz innych kolegów których nie sposób wymienić ale generalnie w dużej mierze dzięki Wam ona powstanie, bo ja do pewnego czasu  byłem fanem lokomotywy którą użytkowałem przez 10 lat, jednak ze względu na różne czynniki postanowiłem rozpocząć budowę nowej.

Poniżej pierwsze fotki od razu przepraszam za ich jakość, następnym razem się poprawię :), Oczywiście proszę o wszelakie uwagi również te krytyczne :)

Plan sytuacyjny:

post-61709-0-69930300-1392911235_thumb.jpg

post-61709-0-86469200-1392911328_thumb.jpg

Pomiary oraz wykop:

post-61709-0-65819300-1392911395_thumb.jpg

post-61709-0-75251500-1392911424_thumb.jpg

Kolejnym etapem będzie wysypanie podłoża piaskiem, wysypanie tłucznia oraz wyłożenie od spodu folią następnie pójdzie wylewka jastrychowa wzmocniona samym cementem z dodatkiem włókien szklanych w którą wkomponowane będzie gęste zbrojenie z drutu 5mm. Płyta nie będzie faszerowana i wzmacniana żadną chemią budowlaną ;) .

• Replies 231
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Szkoda woocasch, że nie zdecydowałeś się na budowę lepszej i bardziej funkcjonalnej wędzarni typu "Pomnik".

A po co mu dwie lokomotywy, przecież od  10 lat już jedną posiada i o tym pisze, a teraz wystarczy że w Bielsku-Białej powstaje lokalny oddział "Huty Katowice", choć koślawy nieco i fugi coś tam nie takie jak trzeba, ale zawsze do pierwszego wytopu coraz bliżej :D .

Edited by sverige2

Szkoda woocasch, że nie zdecydowałeś się na budowę lepszej i bardziej funkcjonalnej wędzarni typu "Pomnik".

ale zawsze do pierwszego wytopu coraz bliżej :D .

Tak, pójdzie do lodówki po piwo, szczapki się mu rozhajcują i z kiełbaski pozostaną poskręcane osłonki, smętnie wołające: "Gdzie pomnikowe czasy?"  ;)

Szkoda woocasch, że nie zdecydowałeś się na budowę lepszej i bardziej funkcjonalnej wędzarni typu "Pomnik". Trudno, szanuję Twój wybór i będę Ci kibicował w budowie.

Nie, nie Kombiii tak jak w Twoim temacie wspominałem już się z lokomotywki wyleczyłem i Ciebie też chciałem uchronić przed tym pomysłem, ale nie udało się i kibicuję mimo innego wyboru.

Wiesz co do tych szczapek to też tak nie do końca, bo będą 2 lub max 3 w palenisku. Serio, kiedyś już chyba w Twoim temacie wspominałem jak zobaczyłem z jaka prostotą po poznaniu wędzarki z paleniskiem bezpośrednim można w niej wędzić to o innej słyszeć nie chcę. A jeszcze z drewnem wiesz jak jest, w lokomotywie schodził mi multikar drewna na rozgrzanie a znajomemu wiaderko niewielkie na całe wędzenie. Ale nie martw się nic efekt końcowy wizualny będzie zbliżony do Twojego z tym, że zamiast klinkieru będzie tam więcej drewna ;)

Szkoda woocasch, że nie zdecydowałeś się na budowę lepszej i bardziej funkcjonalnej wędzarni typu "Pomnik". Trudno, szanuję Twój wybór i będę Ci kibicował w budowie.

Ale nie martw się nic efekt końcowy wizualny będzie zbliżony do Twojego z tym, że zamiast klinkieru będzie tam więcej drewna ;)

I tak trzymaj  :thumbsup:

Panowie na pewno będę na bieżąco Was informował o postępach budowy a finalnie oczywiście o efektach wędzenia:)

woocasch trzymam kciuki :thumbsup: i jak co to wal śmiało :D :D

Morfeusz pytań będzie masa przy skręcaniu konstrukcji. Będzie gorąca linia, choć na pewno Twoje zdjęcia sporo mi ten proces ułatwiły :)

woocasch też trzymam kciuki.

Sam posiadam pomik, chętnie poczytam Twoje opinie, gdy już będziesz wędził w swojej nowej wędzarni. Takie porównanie będzie bardzo wiarygodne, gdyż jak narazie każdy chwali to co posiada. Powodzenia!!!

Login 10 lat męczyłem się z pomnikiem... Twierdziłem, że źle nie było ale za namową kolegów wspomnianych wyżej spróbowałem u kolegi wędzenia z paleniskiem bezpośrednim i dlatego takie też buduję :)  Jak dla mnie przyjemność i radocha tak duża że szok.

Edited by woocasch

Witam wszystkich!!! :)

No i nadszedł czas na mnie :) , w dniu dzisiejszym korzystając z godzinki wolnego czasu popełniłem pierwsze kroki w budowie swojej wędzarenki z paleniskiem bezpośrednim. Budując zapewne uwzględnię cenne uwagi Andyandego, sverige2, morfeusza300 oraz innych kolegów których nie sposób wymienić ale generalnie w dużej mierze dzięki Wam ona powstanie, bo ja do pewnego czasu  byłem fanem lokomotywy którą użytkowałem przez 10 lat, jednak ze względu na różne czynniki postanowiłem rozpocząć budowę nowej.

Poniżej pierwsze fotki od razu przepraszam za ich jakość, następnym razem się poprawię :), Oczywiście proszę o wszelakie uwagi również te krytyczne :)

Plan sytuacyjny:

attachicon.gif20140220_154005.jpg

attachicon.gif20140220_154025.jpg

Pomiary oraz wykop:

attachicon.gif20140220_154012.jpg

attachicon.gif20140220_154035.jpg

Kolejnym etapem będzie wysypanie podłoża piaskiem, wysypanie tłucznia oraz wyłożenie od spodu folią następnie pójdzie wylewka jastrychowa wzmocniona samym cementem z dodatkiem włókien szklanych w którą wkomponowane będzie gęste zbrojenie z drutu 5mm. Płyta nie będzie faszerowana i wzmacniana żadną chemią budowlaną ;) .

woocash , chyba troche przedobrzyłeś , stosujesz jastrych tu na plyte jest potrzebny beton , włókno ok , ale prety fi 5 mm  to nie jest zbrojenie , daj fi 8 , zebro co 10 cm wiazane ,zrob dwie siatki , tłuczen jesli chcesz zzagęścici to musi byc róznej frakcji najlepiej by to był kamien łamany tzw niesort 0-32 mm , po zagęszczeniu mozesz dać warstwe piasku , folie na nato zbrojona płytę , jedna siatka 2 cm od dołu druga 2 cm od góry , siatki muszą  byc w strefach brzegowych by spęłniały swoją rolę , Jeśli nie dasz dodatków uszczelniajacych do betonu lub plastyfikatora  to beton przygotowany recznie bedzie mial wytrzymałośc " chudziaka " a parę zim ze zmienna temepraturą rozprawią sie z Twoja plyta  . Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech

Pacan Wojciech jastrych będzie wzmocniony cementem i to 1,5 łopaty do worka. Zgadzam się w 101% z Tobą, że tam powinien być beton tylko mam dość sporo zapraw jastrychowych i muszę gdzieś wykorzystać chciał nie chciał - tak, że tu tylko taka kwestia:) Jastrych według norm z domieszką cementu powinien mieć sporą wytrzymałość (na ściskanie około 25MPa przy sześcianie) i wytrzymać ten niewielki ciężar. Co do zbrojenia sorry mam siatkę gęsto żebrowaną 6mm i chciałem dać x3 dół środek i góra. Mówiąc tłuczeń mam na myśli rozbite płyty ażurowe :) .No tak zapomniałbym o plastyfikatorze, jego niestety nie możemy pominąć i dziękuję za cenną uwagę :)

woocash , chyba troche przedobrzyłeś , stosujesz jastrych tu na plyte jest potrzebny beton , włókno ok , ale prety fi 5 mm  to nie jest zbrojenie , daj fi 8 , zebro co 10 cm wiazane ,zrob dwie siatki , tłuczen jesli chcesz zzagęścici to musi byc róznej frakcji najlepiej by to był kamien łamany tzw niesort 0-32 mm , po zagęszczeniu mozesz dać warstwe piasku , folie na nato zbrojona płytę , jedna siatka 2 cm od dołu druga 2 cm od góry , siatki muszą  byc w strefach brzegowych by spęłniały swoją rolę , Jeśli nie dasz dodatków uszczelniajacych do betonu lub plastyfikatora  to beton przygotowany recznie bedzie mial wytrzymałośc " chudziaka " a parę zim ze zmienna temepraturą rozprawią sie z Twoja plyta  . Pozdrawiam

Nie wierze że nasz ''inspektor'' :D popełniłby takie błędy na swojej budowie...

Przeczytaj dokładnie dalszą część rozmowy i sam stwierdzisz, że konsensus został osiągniety, a był jedynie zbyt słabo rozwinięty w pierwszym poście. jedynie co do siatek mamy odmienne zdania błyskotliwy człowieku.

Do mnie pijesz??

No to sorry, chciałem dobrze wyszło ja zawsze.... :devil:

Czym więcej przebywam na tym forum i czytam różne tematy widać, że niektórym to nic nie można powiedzieć ani zażartować wszystko poważne, Zostało robić tylko tak jak kombii napisał

słyszałeś? Ucz się i czytaj! Nie śmiej tu o nic zapytać, prawie szczurze.

Witaj w polskim piekiełku  :hmm:

Pacan Wojciech kierowałem moje słowa do kolegi duurex ;)

Włókno oczywiście tak czy inaczej dam, i zgadzam się z Tobą, że sztuka budowlana nakazuje zabezpieczyć płytę przed nasiąkliwością oraz innymi czynnikami, ale według wielu osób nie idzie to w parze ze zdrowotnością  ;)  dlatego darowałem sobie chemie budowlaną. Jastrych będzie wibrowany po wylaniu bo tylko takim urządzeniem dysponuję w warunkach działkowych.

No to sorry, chciałem dobrze wyszło ja zawsze.... :devil:

Nie dałem emotikony na końcu i już się narobiło... Wszystko wyszło jak zawsze duurex czyli dobrze :D

Edited by woocasch

Woocasch to teraz zostało tylko kupić kilka kantówek, troszkę desek, wkręty,  kilka gontów i zbijamy skrzynię :)

Napisz jak planujesz zrobić drzwi do paleniska, jaki otwór w stropie i jaki deflektor ( i nad deflektor blaszka na skapujące) aha i jak odprowadzenie dymu (nie piszę komin - bo nie).

Od strony paleniska wypadało by utwardzić teren tak choćby troszeczkę [jak będziesz przy palenisku a będzie plucha to lepiej na twardym niż na na błocie]

Później reszta pytań :)

Czekam na fotorelację.

Artur Dor już postaram się odpowiedzieć co i jak :) :

Jeśli chodzi o kantówki oraz deski mam już zakupione. Niestety liściastego się nie udało i kantówki są ze świerka (sezonowane i mało żywiczne) Kantówka oczywiście strugana o przekroju 55x55mm. Deska do obicia będzie sosnowa 25mm na pióro-wpust (również sezonowana). Wkręty fosfatowe, złącza ciesielskie wszelakiej maści również zakupione. Skrzynia będzie miała wymiary 900x900x1500mm + daszek w szczycie około 250mm. Palenisko będzie murowane z klinkieru na 8 cegieł i stropik oczywiście lany, na środku będzie otwór w kwadracie 250x250mm z szybrem lub szyber kominowy fi 200 ( do ustalenia). Drzwiczki do paleniska otwierane na dwie strony żeliwne 400x250. Deflektor na szpilkach fi12 na to blacha 5mm a jej wielkość zależna od tego jaki otwór w stropie zrobię jeśli 250x250 blacha będzie 350x350 (tak myślę:)) i na to jeszcze jedna blacha z 15mm odstępem o 20mm większa od poprzedniej. Komora dodatkowo od wewnątrz do wys około 600mm bedzie wyłożona blachą czarną (dla bezpieczeństwa ppoż) dalej do daszku od wewnatrz pójdzie deska taka jak na zewnątrz. W środku brak izolacji będzie pustka powietrzna. Odprowadzenie dymu... Hmmmm zapewne otworowe myślę że prawo lewo i na tylnej ściance też może ze 2 otwory. Daszek będzie unoszony. Przed wędzokiem będzie wyłożona kostka ale to już po zbudowaniu całości:)

I teraz oczekuję na krytykę ;):) .

Będzie dobrze ;)

Ps

Pomyśl o wełnie nawet 2 ce a najlepiej 5ce miedzy ;)

Nie namawiam ale tego nigdy za wiele jak ci się zechce przejść na grzalkę ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edited by roger

No to będziesz zwiedzony - qrcze nie ma się do czego doczepić :):mad:

To jeszcze ile termometrów i gdzie będą zaplanowane (1 styka ale jak chcesz więcej ........ ), przemyśl na jakiej wysokości umieścić poprzeczki na kije, Przy tej wysokości to nawet 3 rzędy wejdą. Palenisko (właściwe to drzwi) będą z .........strony ------- czemu się pytam bo jak od frontu to uwaga na nogi przy zbytnim przybliżaniu się do najdalszego kija na najwyższej półce (można nogą dotknąć drzwiczek) - ale to takie moje luźne przemyślenie.

Pamiętaj by pomyśleć o oświetleniu - czasami jest ciemno jak się kończy wędzić i w tedy światło jest lepsze od latarki.

Aha i z jednej ze stron (tej z której przychodzisz) pomyśl czy nie przydał by się jakiś stojak na powieszenie kij z wyrobami.