Jump to content

Kuchnia regionalna - Bambrzok z kaszokiem


lesniak

Recommended Posts

Bambrzok z kaszokiem

Składniki: 
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki 
3 jajka 
1/2 łyżki oczyszczonej sody spożywczej 
3 łyżki smalcu 
0,5 kg kaszanki
1 cebula 
sól i pieprz do smaku
Skwarki z boczku wędzonego.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok z ziemniaków ale nie wszystek. Wymieszać dobrze z jajkami, mąką i sodą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulkę i skwarki i jeszcze raz wymiesza.
Płaską blachę do placka wysmarować łyżką smalcu i nałożyć masę na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200oC i zapiekać około 15 minut aż wierzch będzie lekko brązowy. 
Wyjąć placek i nałożyć pokruszoną kaszankę, zapiekać jeszcze około 15 do 20 minut.

 

Sos pomidorowo - majonezowy

 

Składniki:

5 łyżek majonezu 
2 łyżki śmietany UHT 12%
3 łyżki keczupu pikantnego
szczypta oregano oraz tymianku.

Wykonanie :

wszystkie składniki dobrze wymieszać.

post-41085-0-36095900-1393772986_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

I naprawdę dobrze smakuje. Zamiast kaszanki można położyć mielone i zapiec. Bambrzok był na Pałukach I Wielkopolsce wykonywany w wielu wersjach, każda gospodyni miała swoja. Jadłem na jednym z pokazów niedawno zrobiony jak Pizza i z kapustą kiszoną. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...