lesniak Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 Bambrzok z kaszokiemSkładniki: 1 kg ziemniaków3 łyżki mąki 3 jajka 1/2 łyżki oczyszczonej sody spożywczej 3 łyżki smalcu 0,5 kg kaszanki1 cebula sól i pieprz do smakuSkwarki z boczku wędzonego.Wykonanie:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok z ziemniaków ale nie wszystek. Wymieszać dobrze z jajkami, mąką i sodą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulkę i skwarki i jeszcze raz wymiesza.Płaską blachę do placka wysmarować łyżką smalcu i nałożyć masę na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200oC i zapiekać około 15 minut aż wierzch będzie lekko brązowy. Wyjąć placek i nałożyć pokruszoną kaszankę, zapiekać jeszcze około 15 do 20 minut. Sos pomidorowo - majonezowy Składniki:5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany UHT 12%3 łyżki keczupu pikantnegoszczypta oregano oraz tymianku.Wykonanie :wszystkie składniki dobrze wymieszać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 Bardzo apetycznie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted March 2, 2014 Author Report Share Posted March 2, 2014 I naprawdę dobrze smakuje. Zamiast kaszanki można położyć mielone i zapiec. Bambrzok był na Pałukach I Wielkopolsce wykonywany w wielu wersjach, każda gospodyni miała swoja. Jadłem na jednym z pokazów niedawno zrobiony jak Pizza i z kapustą kiszoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.