Jump to content

Kuchnia regionalna - Poliwka z kiszonym ogórkiem


lesniak

Recommended Posts

Poliwka z kiszonym ogórkiem

Typowa zupa postna z mojego regionu jadana z ziemniakami podsmażonymi na patelni lub z chlebem.
Składniki:
1 duży ziemniak
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 ogórki kiszone 
1 litr wody
Koperek
Sól.
1 - 2 łyżki mąki.
Wykonanie:
Ziemniaka ostrugać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z osolona wodą i ugotować do miękkości. Zmieszać śmietanę z mąką i zaciągnąć zupę. Dodać koperek i pokrojonego w ostkę ogórka.
Smacznego.

post-41085-0-28703500-1394911010_thumb.jpg

post-41085-0-80141600-1394911046_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam

Spróbowałem dziś zrobić tą zupkę tak na przekąskę. Właściwie bardziej na spróbowanie.  Koperek prosto z ogródka. Ogórki małosolne, które troszkę dłużej poleżały w słoju. Do tego ziemniaki smażone na patelni.

Zupa wyszła wspaniale. Gorąco polecam. Rodzinka pod wrażeniem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...