Jump to content

Kiełbasa słoikowa pieczona.

miro

Recommended Posts

Zostało trochę farszu na kiełbasę, więc postanowiłem zrobić kiełbasę słoikową.

Jak przygotować.

Napełnione farszem słoiki umieszczamy w zimnym piekarniku, na brytfannie ze szmatką + nalewamy wodę.

Słoiki trzymamy przez 45-60 min w temperaturze 170 C, aż zawartość zacznie się gotować.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 C i "pieczemy" przez około 2 h.

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i po około 4-6 h można już kosztować.

Tak wyglądały słoiczki w piekarniku:

post-39755-0-93587100-1394984064_thumb.jpg

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

DZIADKU, czy aby nie po to jest to natychmiastowe chłodzenie, aby uniemożliwić rozwój bakterii, dla których ciepło jest sprzyjającymi warunkami? Można zostawiać w cieple jedynie wtedy, gdy kolejny raz będziemy wybijać bakterie...

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne  z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki . A tak swoją stroną każda kiełbasa ma jakąś nazwę skład i wygląd . Czy farsz obojętnie na jaką  kiełbasę jest kiełbasą . Jest to tylko masa mięsna odpowiednio zmielona przyprawiona i wymieszana, by stać się kiełbasą to jeszcze musi przejść kilka procesów.  Czy usmażony  farsz  kiełbasy np. toruńskiej uformowany w kształt kotleta - jest kotletem czy kiełbasą .

Edited by DZIADEK

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

A to nie popęka? Bo w drugą stronę, czyli do gotowania wszędzie jest napisane, żeby wkładać słoiki do wody max 40 st.  

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

post-39755-0-08131600-1395082373_thumb.jpg

Edited by miro

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki

Przecież jasno napisałem.

Chyba się nie rozumiemy.

Nie chodzi mi o dzisiejsze kiełbasy w słoiku i chwyty marketingowe.

Pytałem czy spotkałeś się w dzieciństwie z wersją pieczoną farszu na kiełbasę ?

To chcieliśmy odtworzyć.

Mam wiele niejasności, a przepis z internetu na nie nie odpowiada.

Słoki są pieczone i teraz czy mogą być z uszczelką, tak jak kiedyś bywało, czy nakrętka też może być ?

Czy 170 C, a potem 140 i ostygnięcie jest dobrym kierunkiem ?

Wyrób jest dobry, smak ok, ale .... pozostaje.

Edited by miro

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

attachicon.gifkonserwa_sloikowa_pieczona1.jpg

Miro ale z masełkiem to już rozpusta , ogórek ok. ładnie wygląda .