Jump to content

Kiełbasa słoikowa pieczona.


miro

Recommended Posts

Zostało trochę farszu na kiełbasę, więc postanowiłem zrobić kiełbasę słoikową.

 

Jak przygotować.

 

Napełnione farszem słoiki umieszczamy w zimnym piekarniku, na brytfannie ze szmatką + nalewamy wodę.

Słoiki trzymamy przez 45-60 min w temperaturze 170 C, aż zawartość zacznie się gotować.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 C i "pieczemy" przez około 2 h.

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i po około 4-6 h można już kosztować.

 

Tak wyglądały słoiczki w piekarniku:

 

post-39755-0-93587100-1394984064_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

Link to comment
Share on other sites

DZIADKU, czy aby nie po to jest to natychmiastowe chłodzenie, aby uniemożliwić rozwój bakterii, dla których ciepło jest sprzyjającymi warunkami? Można zostawiać w cieple jedynie wtedy, gdy kolejny raz będziemy wybijać bakterie...

Link to comment
Share on other sites

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne  z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki . A tak swoją stroną każda kiełbasa ma jakąś nazwę skład i wygląd . Czy farsz obojętnie na jaką  kiełbasę jest kiełbasą . Jest to tylko masa mięsna odpowiednio zmielona przyprawiona i wymieszana, by stać się kiełbasą to jeszcze musi przejść kilka procesów.  Czy usmażony  farsz  kiełbasy np. toruńskiej uformowany w kształt kotleta - jest kotletem czy kiełbasą .

Edited by DZIADEK
Link to comment
Share on other sites

 

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

 

A to nie popęka? Bo w drugą stronę, czyli do gotowania wszędzie jest napisane, żeby wkładać słoiki do wody max 40 st.  

Link to comment
Share on other sites

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

 

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

 

post-39755-0-08131600-1395082373_thumb.jpg

 

 

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki

Przecież jasno napisałem.

Link to comment
Share on other sites

Chyba się nie rozumiemy.

Nie chodzi mi o dzisiejsze kiełbasy w słoiku i chwyty marketingowe.

Pytałem czy spotkałeś się w dzieciństwie z wersją pieczoną farszu na kiełbasę ?

To chcieliśmy odtworzyć.

 

Mam wiele niejasności, a przepis z internetu na nie nie odpowiada.

Słoki są pieczone i teraz czy mogą być z uszczelką, tak jak kiedyś bywało, czy nakrętka też może być ?

Czy 170 C, a potem 140 i ostygnięcie jest dobrym kierunkiem ?

 

Wyrób jest dobry, smak ok, ale .... pozostaje.

Edited by miro
Link to comment
Share on other sites

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

 

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

 

attachicon.gifkonserwa_sloikowa_pieczona1.jpg

Miro ale z masełkiem to już rozpusta , ogórek ok. ładnie wygląda .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...