Jump to content

Kiełbasa żywiecka podsuszana produkcji Pawła


paweljack

Recommended Posts

To również pierwsze podejście. Wg 16-stki  

 

Receptura:

 

Wieprzowina I kl. peklowana - 2 kg

 

post-55133-0-60560100-1395237236_thumb.jpg

 

Wieprzowina kl. II peklowana - 1 kg

 

post-55133-0-58193500-1395237237_thumb.jpg

 

Wieprzowina kl. III peklowana - 0,5 kg

 

post-55133-0-12736400-1395237238_thumb.jpg

 

Wołowina II kl. peklowana - 0,75 kg

 

post-55133-0-60718500-1395237235_thumb.jpg

 

Tłuszcz wieprzowy solony - 0,75 kg

 

post-55133-0-58293400-1395237234_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

 - użyte podczas peklowania:

 

Peklosól 20 g/kg

 

 - użyte do produkcji:

 

sól 4 g/kg

cukier 1 g/kg

pieprz czarny 1 g/kg

czosnek 1,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godz.

 

Użyte jelita wołowe proste ( w oryg. jelita bydlęce środkowe wszystkich wymiarów)

 

Wieprzowina kl. I pokrojona w kostkę 2 x 2 cm (w oryg. siatka 20 mm)

 

Wieprzowina kl. II i tłuszcz wieprzowy rozdrobnione na siatce 10 mm

 

Wołowina II kl. 2 i wieprzowina kl. III rozdrobnione na sitku 2 mm 

 

Skrót instrukcji:

 

Wołowinę kl II i wieprzowinę kl. III mieli się ( kutruje) 2 razy przez sitko 2 mm z dodatkiem 25 % lodu lub wody i dodaje resztę soli i przyprawy. 

 

Wieprzowinę kl. I miesza się aż masa nabierze kleistości, następnie dodaje wieprzowinę kl II i tłuszcz oraz wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników.

 

post-55133-0-20413800-1395237232_thumb.jpg

 

Osadzanie - w pomieszczeniu niechłodzonym 3 - 4 godzin. 

 

Wędzenie dymem gorącym 110-130 min. plus 30 - 40 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C

 

post-55133-0-16456200-1395237233_thumb.jpg

 

post-55133-0-04177900-1395237234_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

:) No... ładna Ci ''ona'' wyszła :tongue::clap: :clap: :clap:  A co to za osłonki :rolleyes:  ? Czy nie jest w smaku aby deczko za ''sucha'' ? Wprzekroju wygląda na chudą... :mellow:  Opisz wrażenia smakowe ! Pozdrawiam ! :)

Ładna jest i co tu dużo mówić, smaczna niesłychanie.

Jelita wołowe proste, ale nie wiem czy prawidłowo, czekam na jakąś opinię. Innych nie miałem a z kupnem różnych wołowych też nie jest tak prosto. Wg mnie za chuda nie jest, poza tym wisiała już 3 dni po wędzeniu i się podsuszała.

Pawel no piewsza klasa ! :thumbsup: slinka leci ..a ja dalej w miejscu stoje bo u mnie snieg wali i nie ma nawet mowy zeby wyjsc i cos uwedzic :hmm:

Już niedługo.

Link to comment
Share on other sites

Jelita wołowe proste, ale nie wiem czy prawidłowo, czekam na jakąś opinię. Innych nie miałem a z kupnem różnych wołowych też nie jest tak prosto. Wg mnie za chuda nie jest, poza tym wisiała już 3 dni po wędzeniu i się podsuszała.

 

 

Paweł wyrób bardzo ładny... :clap:  w/g mnie jest za chuda.

Co do jelit to kiełbasy o szerokim przekroju śmiało nabijasz w jelita sztuczne białkowe.

Nie wiem czy jelita która użyłeś były zamierzone...w/g mogą być.. skoro piszesz że nabycie ich jest większym problemem to ze sztucznymi nie ma problemu. :)

Link to comment
Share on other sites

skoro piszesz że nabycie ich jest większym problemem to ze sztucznymi nie ma problemu.

Halusiu kochana,

ale ten smaczek (!!!) jaki dają naturalne jelita dla tej kiełbasy ma również znaczenie.

To moja ulubiona kiełbaska :D

 

P.S. Wg mnie też wyszła chudsza od wzorca. Ale to ten  dodany "tłuszcz" był za chudy :D 

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Halusiu kochana, ale ten smaczek (!!!) jaki dają naturalne jelita dla tej kiełbasy ma również znaczenie.

 

 

Zgadzam  z Tobą Aniu jak najbardziej... :)  jelita sztuczne nie są w stanie całkowicie zastąpić naturalne, ale z braku ich zastępujemy sztucznymi..  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

P.S. Wg mnie też wyszła chudsza od wzorca. Ale to ten  dodany "tłuszcz" był za chudy :D

Jest wystarczająco tłusta a poza tym, dzięki chudszym kiełbasom oddala się moja wizyta w dziale cholesterol  :D

Nie wiem czy jelita która użyłeś były zamierzone...w/g mogą być.. skoro piszesz że nabycie ich jest większym problemem to ze sztucznymi nie ma problemu. :)

Mam ze 3 rozmiary karmelowych w zapasie ale chciałem w naturalnym, poza tym się wyjaśniło na szczęście z jelitami. :)   

Link to comment
Share on other sites

 

Dawałeś czystą peklosól ?

Nie wiem co masz na myśli pisząc czystą. W każdym bądź razie do peklowania, peklosól 100%

 

Chodziło mi czy stosowałeś właśnie 100%peklosoli. czy jak to jest zalecane  u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Edited by Hektor
Link to comment
Share on other sites

 

czy jak to jest zalecane  u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Ale nie do tego rodzaju kiełbas chyba. Poza tym to nie są zalecenia raczej tylko opcje?

 

Ja stosuję do wszystkiego. Z tego co wywnioskowałem czytając różne tematy mieszanka 1/3 jest na tyle silna,że nie ma potrzeby dawać inaczej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...