Michał Koperski Posted March 26, 2014 Report Share Posted March 26, 2014 Witamszukałem na forum informacji o wędzonym podgardlu ale nie znalazłem. Jeżeli są takowe a ja niezbyt dokładnie szukałem to prosze o usunięcie tematu i wskazówki.Znalazłem na stronie głównej przepis Maxella http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/231-podgardle-wedzonenie mogę tylko ogarnąć tej saletry. Czy można podgardle zasypać samą solą jak słoninę na przykład czy zapeklować peklosolą? I na jak długo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz1960 Posted March 26, 2014 Report Share Posted March 26, 2014 Można peklować tak samo jak boczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted March 26, 2014 Report Share Posted March 26, 2014 Michał, Mieszanka 50/50 polecam (peklo/sól) będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted March 27, 2014 Author Report Share Posted March 27, 2014 Michał, Mieszanka 50/50 polecam (peklo/sól) będzie dobrze. Można peklować tak samo jak boczek. Dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 28, 2014 Report Share Posted March 28, 2014 Michał, ja podgardla nawędziłem już trochę, głównie dla mnojej mamy, na skwarki, sam też nieraz podjem Po wycięciu gruczołów z podgardla peklujesz go tak samo jak inne mięsa na wędzonki, jak dasz samej soli to będzie szare mięsko.Po peklowaniu przed dymieniem tak jak inne moęska, ociekanie, osuszanie w wędzarni, wędzenie i parzenie lub bez parzenia.Jak chcesz miękkie na chlebek to parzenie, a jak na skwarki to bez parzenia, znaczy się mi osobiście lepiej smakują skwarki z podgardla wędzonego nieparzonego, ale z parzonego też są oki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted March 28, 2014 Author Report Share Posted March 28, 2014 Witaj Zbóju Kurcze troche późno bo ja już zapeklowałem podgardle wg wskazówek Arkadiusza i z przepisu poniżej. Czyli na sucho.Ale mam pytanie o gruczoły jeśli pozwolisz. Czy podgardle kupowane w sklepie ma gruczoły? I jak one wyglądają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 28, 2014 Report Share Posted March 28, 2014 Czy podgardle kupowane w sklepie ma gruczoły? Podgardle, które ja kupowałem w sklepach miało gruczoły, to takie brzydkie ciemnawe kulki na mięsie. Czyli na sucho. Jak peklowałeś na sucho to też dobrze, ja może raz lub dwa, kiedyś peklowałem na sucho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts