Jump to content

podgardle wędzone


Michał Koperski

Recommended Posts

Witam

szukałem na forum informacji o wędzonym podgardlu ale nie znalazłem. Jeżeli są takowe a ja niezbyt dokładnie szukałem to prosze o usunięcie tematu i wskazówki.

Znalazłem na stronie głównej przepis Maxella http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/231-podgardle-wedzone

nie mogę tylko ogarnąć tej saletry. Czy można podgardle zasypać samą solą jak słoninę na przykład czy zapeklować peklosolą? I na jak długo? 

Link to comment
Share on other sites

Michał, ja podgardla nawędziłem już trochę, głównie dla mnojej mamy, na skwarki, sam też nieraz podjem :D

Po wycięciu gruczołów z podgardla peklujesz go tak samo jak inne mięsa na wędzonki, jak dasz samej soli to będzie szare mięsko.

Po peklowaniu przed dymieniem tak jak inne moęska, ociekanie, osuszanie w wędzarni, wędzenie i parzenie lub bez parzenia.

Jak chcesz miękkie na chlebek to parzenie, a jak na skwarki to bez parzenia, znaczy się mi osobiście lepiej smakują skwarki z podgardla wędzonego nieparzonego, ale z parzonego też są oki :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...