Jump to content

Po raz pierwszy. Ze strachem i niepewnością.

jacekpolak111

Recommended Posts

Chabanina to szynka, boczek, karkówka, łopatka oraz słonina. Wszystko peklowane sześć dni w standardowej zalewie. Doprawione na oko, metodą "chyba będzie dobrze. Ociekała przez noc w lodówce, potem suszyłem godzinę w 40C.

Wędzenie 4.5 godz w temperaturze 55C. Parzenie około 1godz. Zapach i kolor super. Smak powala. Z wywaru zrobię grochówkę i żurek.

Już nie raz na forum Maxell , DZIADEK I nie tylko zwracali uwagę na zasadność używania właściwego nazewnictwa,

ponieważ stosowanie wyrażeń potocznych , slangowych bądź regionalnych skutkowało pomyłkami u niezorientowanych.

Nie każdy czasownik i nie każdy przedmiot w j. polskim ma swoją nazwę - tyczy się to również wody po parzeniu wędzonek ,

ale n.p. woda po parzeniu wędlin podrobowych niewędzonych ma nazwę..

Myślę że pisząc "jak już czytasz te encyklopedie" :w00t: - nie jesteś złośliwy , lecz też chciałbyś.....

ziezielony - trochę za wcześnie na rozpoczęcie igrów piątkowo - niedzielnych :D

Edited by jumbo

Witam. Ile parzy się szynkę np. 1kg po wędzeniu..

Można przyjąć że kilogramowa szynka około 50minut w temperaturze wody około 75-80 stC . Jednak najlepiej parzyć na temperaturę w środku mięśnia która powinna być 68st. C

Pozdrawiam

• 1 month later...
Pzyznaję ,wędziłem pierwszy raz w przenośnej wędzarni firmy THERMO... .Wędzarnia sprawdza się super,wędziłem ze "starym wyjadaczem" .Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ?

Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ?

Kwaśne wędzonki dlaczego?, kwaśność może powstać na wskutek niewłaściwego peklowania jak i w czasie wędzenia za mało danych podałeś. Piszesz, ze wędziłeś ze starym wyjadaczem, więc można przypuszczać, że nie jest to wina wędzenia chociaż?. Nie mam pojęcia na temat THERMO,może koledzy znają to ustrojstwo i się wypowiedzą.Pozdrawiam  :) 

kwaśność może powstać na wskutek niewłaściwego peklowania

:rolleyes: hmmm o tym to pierwsze słyszę ... śmierdzieć będzie o i owszem ale żeby było kwaśne - możesz to rozwinąć ?

@JACCO, Jak wędzonki są kwaśne to nie znając dokładnego przebiegu procesu wędzenia typu co ile, w jakiej temperaturze,czym można strzelać ;)

Najczęstszy powód to złe osuszenie i dymienie gęstym dymem z bardzo małym przepływem , czyli generalnie wilgoć i piroliza ;)

PS

O sorry Mirek razem pisaliśmy :(

Edited by roger

hmmm o tym to pierwsze słyszę ... śmierdzieć będzie o i owszem ale żeby było kwaśne - możesz to rozwinąć ?

Sorki masz rację za duży skrót myślowy :facepalm: i dobrze, że wychwyciłeś bo przez nieuwagę wprowadziłbym kolegę w błąd, też nie wiadomo w jakiej temperaturze osadzanie, ale gdybać nie ma co brak danych, sorki kolego :blush:  :)