Marek_ Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Witam!Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?Po zlocie maxell obiecał że na stronie pojawi się przepis, ale niestety niema :???: .Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Karpie małe po ok. 70-80 dag.Solanka 75g soli na litr.Przyprawy: ziele świeżego lubczyka (ale można pominąć).Solenie w solance 18 godz. w temp. 18-20 st. C.Płukanie: pod bieżącą wodą.Wędzenie: 3 godz. w temp. ok. 50 st.C i 45 min w temp. ok. 80 st. C, Warto sprawdzić przed podwyższeniem temperatury czy już nie są dobre (to wniosek z rozmowy z Mirkiem B. podczas zlotu). Wszystko zależy jakie kto lubi. Jeżeli ryby będą większe to należy wydłużyć czas wędzenia. Wędzę na haczykach typu Mirek B. Do brzuszków wkładam patyczki (takie grubsze) żeby je rozchylić. No i potem je zjadamy ze smakiem , oczywiście ryby, a nie patyczki. To by było na tyle :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted September 1, 2007 Author Report Share Posted September 1, 2007 Dzięki Pedro, może dostane od znajomego niedługo rybkę tylko taką 1,5-2kg, i spróbuję ją przyrządzić wg. Twojego przepisu. Jak dojdzie do skutku to zrobię fotki.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Pedro robisz tzw wędzenie na goroąco. Karp jest rybą tłustą więc tym sposobem napewno wychodzi smaczny. Radzę Ci jednak wydłużyć czas wędzenia. Aby ciągle nie pilnować paleniska można dopuścić do wygaśnięcia. Po wędzeniu w taki sposób (nawet 14 godzin) uzyskasz, moim zdaniem jeszcze smaczniejszą rybke.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Wnuczek !!! Ja tylko podałem swój sposób wędzenia na prośbę Marka.Oczywiście jest wiele możliwości wędzenia ryb. Twoje sugestie postaram się wykorzystać w następnych wędzeniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Pedro nie było moim zamiarem krytykowanie twojej metody. Sam robię Twoim sposobem gdy nie mam czasu. Jednak dla moich kubków smakowych ryba przebywająca dłużej w dymie jest smaczniejsza. Raz wędziłem dwa dni wyszła rewelacyjna.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 dostane od znajomego niedługo rybkę tylko taką 1,5-2kg,Jeśli bedzie to duża rybka to możesz podzielić tuszkę na dzwonka szerokości 3 - 4 cm, ułożyć na siatce lub powiesić. Jeśli jest to karp hodowlany to będzie raczej tłusty, jeśli tz. dziki mieso bedzie maiłą bardziej czerwone i chudsze. Podstawowa zasada suszenie a później podwyższanie temeratury. Dobrze wysuszona ryba nie ma prawa spaść Pozdrawiam i życzę smacznego :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Przepis miał dotrzec razem z wędzarnia mobilną, jednak z przyczyn obiektywnych, nie dotarł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Osobiście preferuję karpie ważące "brutto" ok. 2,5kgDzielę na 2 płaty po kręgosłupie - półtuszki i wędzę rozłożone na siatkach.pychotka :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted September 12, 2007 Author Report Share Posted September 12, 2007 Witam!Wędzenie się udało rybka też, ale niestety była tak dobra że nie zdążyłem jej sfotografować. Może następnym razem :wink:Dzięki za przepis!Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 12, 2007 Report Share Posted September 12, 2007 niestety była tak dobra że nie zdążyłem jej sfotografować Marku Podaj chociaż fotki zadowolonych twarzy i będzie O.k. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted September 12, 2007 Author Report Share Posted September 12, 2007 Teraz już nie są zadowolone bo się skończyło, mam nadzieje że niedługo uda mi sie coś jeszcze uwędzić, a wtedy pstryknę jakieś foto :wink: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekarkady Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 jak przygotować karpia w dzwonkach? niestety jestem początkujący Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 jak przygotować karpia w dzwonkach? niestety jestem początkującyPrzeczytaj uważnie posty od początku. W razie wąpliwości pytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekarkady Posted October 26, 2007 Report Share Posted October 26, 2007 sprawdziłem i już wiem jak, wyszły super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 A w poniedziałek wędzę karpia dębem, już pływa w solance. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 A w poniedziałek wędzę karpia dębem, już pływa w solance.Jak możesz tak męczyć karpie ,wpuszczać je do solanki by pływły. Oj nie ładnie .A może to nowy sposób. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 już pływa w solance Myślę, że pływa to jest w cudzysłowie wówczas GreenPeace nie będzie się czepiać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts