frogen Posted April 5, 2014 Report Share Posted April 5, 2014 Witam wszystkich, mam zamiar wybudować możliwie mało skomplikowaną wędzarnię w ogrodzie.Planuję wykorzystać ok. 1.5m mur jako podparcie kanału dymnego beczka na górze, palenisko u podstawy muru (jak na załączniku) przewód dymny planuję zrobić z czerwonych ceramicznych drenów.Zastanawiam się jednak nad konstrukcją paleniska. Nie zamierzam wędzić kilkunastu kilo na raz, raczej od czasu do czasu niewielkie ilości zarówno na zimno jak i na gorąco.Chciałbym wykorzystać płytę chodnikową (40x40) jako podłogę paleniska i zbudować nad nim półokrągłe sklepienie z cegieł.o wysokości do 30cm. Pytanie czy taki rozmiar wystarczy ?Czy płyta chodnikowa może być zastosowana w palenisku ?Czy wymagane są jakieś drzwiczki do paleniska, czy ewentualnie może być otwarte palenisko.? Czy macie jakieś uwagi/spostrzeżenia lub rady odnośnie konstrukcji tego typu ? Z góry dziękuję za pomoc.P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 5, 2014 Report Share Posted April 5, 2014 (edited) Skromnym zdaniem to nie jest dobry pomysł, aby kanał dymowy był pionowo.Zrobi Ci się duży ciąg.Nie wiem czy to możliwe, ale wykorzystałbym mur jako ścianę do umocowania beczki, a lepiej drewnianej prostokątnej komory.Koło nie jest tak pojemne jak przekrój prostokąta czy kwadratu. Edited April 5, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted April 5, 2014 Report Share Posted April 5, 2014 Czy wymagane są jakieś drzwiczki do paleniska, czy ewentualnie może być otwarte palenisko.? Możesz przymykać palenisko kawałkiem blachy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted April 5, 2014 Report Share Posted April 5, 2014 frogen w tej konstrukcji niestety nie opanujesz płomienia ., chyba ze palenisko zrobisz zamykane z regulowanym przepłyqwem dymu , w komorze na górze musisz umiescic wylot dymu , przy nieszczrelnosciach , palic sie bezie jak w piecu .Zrob jak radzi MIRO ,lub skorzystaj z planów ktr3 sa na forum któreghos z typów wedzarni : z kanałem lub z paleniskiem bezposrednim . Wykorzystaj doswiadczenie np.Eli 55 , czy wedzarnie bogdana lub wielu innych sa podane jak na dłoni.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted April 5, 2014 Report Share Posted April 5, 2014 O jakich przewodach ceramicznych piszesz??? Takich kwadratowych na zewnątrz a wewnątrz okrąg o średnicy 160mm??? - takie najczęściej do znalezienia we wszelakich składach budowlanych??? - jeśli tak to lojalnie uprzedzam, że są skazane na niepowodzenie bo są stosowane jako kanały wentylacyjne. Po osadzeniu zachowują się co najmniej dziwnie. (Oczywiście o ile to samo mamy na myśli). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krogul Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Cześć, Uwaga!Ze względów bezpieczeństwa proszę nie przecinać butli gazowych .Nieumiejętne obchodzienie się z butlami grozi wybuchem, pożarem, zatruciem, kalectwem bądź śmiercią. To tak, żebym miał czyste sumienie. Wczoraj uwędziłem/upiekłem pierwszą kiełbasę, na czymś podobnym do Twojej konstrukcji, więc na pewno nie mam dużo do powiedzenia w temacie, ale może podam Ci pomysł - wiem że to nie jest dobre, żeby amator z amatorem rozmawiali na profesjonalne tematy ale czasami taka burza mózgów do czegoś pozytywnego może prowadzić.Z różnych powodów zrobiłem ją taką, a nie inną.I po pierwszym razie musze powiedzieć, że spełnia swoje zadanie.Do wytworzenia odpowiedniej temperatury używałem węgla drzewnego i kilku małych klocków drewnianych (rozmiarów klocków dla dzieci), a temperature, przepływ powietrza i gęstość dymu regulowałem dwoma przepustnicami (co nie było pracochłonne) - jedną między paleniskiem a beczką (na wejściu do beczki) i drugą na wyjściu z beczki do przewodu kominowego, plus oczywiscie odpowiednia ilosc powietrza w palenisku regulowana małymi drzwiczkami. Żeby dodatkowo ciepło nie atakowało wyrobów bezpośrednio nad wlotem do beczki ustawiłem małą przesłonę ze stali nierdzewnej i dzięki temu ciepło rozprasza się równomiernie. Do wytworzenia dymu użyłem głównie zrębek wędzarniczych umieszczonych w dwóch nawierconych metalowych puszkach (dosypywałem ich w miarę potrzeby) plus kilka małych klocków.W ciągu całego procesu zużyłem nie cały worek węgla drzewnego (taki jak do grilla) i zrębków olchy w nieznacznej ilości do tego czego się spodziewałem (naprawdę wytwarzają dużo dumu). Wsad 6kg kiełbasy. Teraz pekluję mięso więc za 2 tygodnie wsad 7,5kg. Powodzenia, bo wiem po sobie, że im więcej czytasz tym masz więcej pytań. Uwaga!Ze względów bezpieczeństwa proszę nie przecinać butli gazowych .Nieumiejętne obchodzienie się z butlami gazowymi grozi wybuchem, pożarem, zatruciem, kalectwem bądź śmiercią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Krogul ty masz wedzarnie z paleniskiem bezposrednim , z wylotem dymu ponad dachb tak by nie meczyć sąsiadow , peweni kiesce zamieszkania Cie do tego obliguje , kolega frogen chciał zrobic swojawedzarnie z materiałów ceramicznych , w dodoatku jak juz napisał woocash , materiały te sa przeznaczone do innych celów i w dalszej eklspoatacji sie nie sprawdzą .Twoja stalowa konstrukcja z butli beczki i ruru jest ok. jesli spełnia zadanie co widac na zdjęciu tym bardziej . więc moze kolega frogen skorzysta z Twoich doświadzen lub zrobi wedzarnie , jedna z wielu jakie sa prezentowane na forum.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts