bandi Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 Witam Właśnie wybudowałem sobie wędzarnię , jest po pierszych testach , łatwo w niej się uzyskuje niską i wysoką temperaturę wystarczy zakryć całkowicie od góry i jest dym jest chłodniejszy , jak zostawię otwór ( średni ) to robi się piekarnik . Na tej stronie wyczytałem termin " pieczenie wędzarnicze " ale nic więcej . Bardzo lubię mięsa pieczone , a połączenie tego rodzaju obróbki cieplnej z wędzeniem to by było to co tygrysy lubią najbardziej i tutaj moje pytanie : jak połączyć wędzienie z pieczeniem. Jak przygotować mięso ( i jakie ma to być mięsko ) jak długo i w jakiej temp. traktować , nadmieniam że nie jest dla mnie ważna trwałość produktu ( zjadamy większość zaraz po wystygnięciu ) tylko walory smakowe .Zastanawiam się nad wędzenio-pieczeniem mięsa niepeklowanego , poprzez marynowanie ( jak do grilowania z użyciem oliwy , małe kawałki mięsa ) wędzenie w dużej temperaturze i nie za długo . Proszę o odpowiedzi czy ma to sens i czy ktoś to robił . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 Bandi.Wędzenie z równoczesnym pieczeniem masz opisane dośc dokładnie w dziale rodzaje wędzenia na stronce www.wedlinydomowe.pl.Ponadto, możesz też o tym wędzeniu poczytać przy opisie produkcji kiełbas suchych wędzonych i pieczonych.Pozdrowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandi Posted September 12, 2005 Author Report Share Posted September 12, 2005 Ale mi chodzi o mięska a nie kiełbaski , a dodatkowo zastanawiam się czy można z procesu wykluczyć peklowanie ( negatywny wpływ na nerki ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 W temacie, który podawałem, na końcu arta wszystko o wędzeniu, podaję sposoby wędzenia z jednoczesnym pieczeniem mięsa. Temat jest niezbyt atrakcyjny, z uwagi na zbyt duże ubytki wsadu podczas tej operacji. Dlatego budzi tak małe zainteresowanie. Ja osobiście od czasu do czasu robię szynkę wedzoną i pieczoną, gdyż lubię. Wtedy nalezy tylko dopilnować, by temperatura wewnątrz szynki (po kilku godzinach wędzenia i późniejszym pieczeniu) nie przekroczyła ok. 65 stopni C.Co do peklowania bez konserwantów, spokojnie można zastąpić je jedynie soleniem, oczywiście jesli nie przeszkadza Ci szary kolor miesa po obróbce termicznej.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 Ponadto, celem rozszerzenia wiadomości w temacie, poczytaj sobie posty zamieszczone na forum czarnej oliwki. Na dole stronki jest odnośnik na to forum - graficzny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marrolin Posted March 27, 2019 Report Share Posted March 27, 2019 W temacie podręcznej małej wędzarni z funkcją pieczenia wpadło mi coś takiego; https://decofire.pl/wedzarnia-cisnieniowa-helia-24Niewielkie gabaryty, pieczenie, podręczna i mobilna, bez konieczności odprowadzania spalin, naturalne źródło dymu - zrębki, wiec teoretycznie wyjątkowy sprzęcik również cenowo sic, ale czy praktycznie? można tym coś porządnie uwędzić? ktoś ma doświadczenia z czymś takim? Przejrzałem temat wędzarni na forum i nie trafiłem, a może przeoczyłem.Pozdrówka, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 To jakiś wytwór marketingowca. Próbowałem znaleźć informację, jakie ciśnienie tam panuje - nic. Patrząc na uszczelkę i sposób zamykania, to taka wędzarnia typu Biowin zasilana energią elektryczną.Z chęcią też posłucham w jaki sposób. Ciśnienie wewnątrz komory powoduje optymalną dystrybucję dymu .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garstka Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 Patrząc na wymiary (45 cm szer. X 35 cm wys. X 45 cm głęb.) - to ja mam piekarnik większy - i do tego ta cena 5 500No po prostu szał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 W temacie podręcznej małej wędzarni z funkcją pieczenia wpadło mi coś takiego; https://decofire.pl/...eniowa-helia-24 Za te pieniądze można zrobić z 10 wędzarni... a nie kupić coś, co nawet obok wędzarni nie stało.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts