Jump to content

wędzenie i pieczenie w jednym ???


bandi

Recommended Posts

Witam

Właśnie wybudowałem sobie wędzarnię , jest po pierszych testach , łatwo w niej się uzyskuje niską i wysoką temperaturę wystarczy zakryć całkowicie od góry i jest dym jest chłodniejszy , jak zostawię otwór ( średni ) to robi się piekarnik . Na tej stronie wyczytałem termin " pieczenie wędzarnicze " ale nic więcej . Bardzo lubię mięsa pieczone , a połączenie tego rodzaju obróbki cieplnej z wędzeniem to by było to co tygrysy lubią najbardziej i tutaj moje pytanie : jak połączyć wędzienie z pieczeniem. Jak przygotować mięso ( i jakie ma to być mięsko ) jak długo i w jakiej temp. traktować , nadmieniam że nie jest dla mnie ważna trwałość produktu ( zjadamy większość zaraz po wystygnięciu ) tylko walory smakowe .

Zastanawiam się nad wędzenio-pieczeniem mięsa niepeklowanego , poprzez marynowanie ( jak do grilowania z użyciem oliwy , małe kawałki mięsa ) wędzenie w dużej temperaturze i nie za długo .

Proszę o odpowiedzi czy ma to sens i czy ktoś to robił .

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

W temacie, który podawałem, na końcu arta wszystko o wędzeniu, podaję sposoby wędzenia z jednoczesnym pieczeniem mięsa. Temat jest niezbyt atrakcyjny, z uwagi na zbyt duże ubytki wsadu podczas tej operacji. Dlatego budzi tak małe zainteresowanie. Ja osobiście od czasu do czasu robię szynkę wedzoną i pieczoną, gdyż lubię. Wtedy nalezy tylko dopilnować, by temperatura wewnątrz szynki (po kilku godzinach wędzenia i późniejszym pieczeniu) nie przekroczyła ok. 65 stopni C.

Co do peklowania bez konserwantów, spokojnie można zastąpić je jedynie soleniem, oczywiście jesli nie przeszkadza Ci szary kolor miesa po obróbce termicznej.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...

W temacie podręcznej małej wędzarni z funkcją pieczenia wpadło  mi coś takiego;  

https://decofire.pl/wedzarnia-cisnieniowa-helia-24

Niewielkie gabaryty, pieczenie, podręczna i mobilna, bez  konieczności odprowadzania spalin, naturalne źródło dymu - zrębki,  wiec teoretycznie  wyjątkowy sprzęcik  również cenowo sic, ale czy praktycznie? można tym coś porządnie uwędzić?  ktoś ma doświadczenia z czymś takim? Przejrzałem temat wędzarni na forum i nie trafiłem, a może przeoczyłem.

Pozdrówka,

Link to comment
Share on other sites

To jakiś wytwór marketingowca. Próbowałem znaleźć informację, jakie ciśnienie tam panuje - nic. Patrząc na uszczelkę i sposób zamykania, to taka wędzarnia typu Biowin zasilana energią elektryczną.

Z chęcią też posłucham w jaki sposób.

 

Ciśnienie wewnątrz komory powoduje optymalną dystrybucję dymu ....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...