sabaudia Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Witam,dziękuję za poprzednie rady, baaardzo mi pomogły!Zrobiłam na święta balceronik i szyneczkę taką "konserwową", wyszły ok. Mam tylko takie pytanie, czy wyrób wyjęty z szynkowarki ma taki ciut "dziwny" zapaszek? Taki mięsny, jak dla mnie niezbyt przyjemny.Mięso pekluję za pomocą mieszanki soli peklującej z wodą, tzn moczę w tym roztworze mięso ok. 24 godziny (dodaję pieprzu i trochę gałki muszkatołowej) a potem daję do szynkowarki, poleży kilka godzin, żeby się uleżało i parze. Nie wiem może coś robię źle? A może to wina mięsa (mieszkam w UK ale mięso kupuję z zakładów mięsnych) Mam też pytanie czemu nie można używać mięsa mrożonego? Mam ograniczony dostęp do świeżego mięsa. Do zakładów mięsnych jeżdżę raz w miesiącu i musze mięso pomrozić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Jak wykonałaś solankę , ile peklosoli a ile wody , w jakiej temperaturze stoi Twoje mięsko podczas peklowania.?, po odpwiedzi na te pytania peweni wielu z nas udzieli właściwej porady .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabaudia Posted April 22, 2014 Author Report Share Posted April 22, 2014 mięsa jest ok. kilogram, pół kubka wody i dwie łyżeczki soli peklującej. Mięso leży w ceramicznej miseczce z przykryciem w lodówce - ale bij-zabij nie wiem, ile stopni jest w mojej lodówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Czemu peklujesz na mokro ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabaudia Posted April 22, 2014 Author Report Share Posted April 22, 2014 a odpowiedź, że tak było w przepisie skreśla mnie na starcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Mięso do szynkowaru peklujemy na sucho .... nic więcej nie chciałem przekazać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Mam też pytanie czemu nie można używać mięsa mrożonego? Mam ograniczony dostęp do świeżego mięsa. Do zakładów mięsnych jeżdżę raz w miesiącu i musze mięso pomrozić. A kto Ci tak powiedział, że nie można zamrażać? Mięso można zamrażać tylko w sposób szybki i głęboki, nie myte i pod warunkiem, że wcześniej nie było zamrażane i rozmrażane.Jak chcesz zrobić z niego wędlinę to rozmrażanie powinno być bardzo powolne,w lodówce na dolnej półce temp.1-4st.!Co do peklowania to rób to na "sucho".Przepisy masz na głównej o tuhttp://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowaroweA nie korzystaj z przepisów załączonych z szynkowarem,często takie przepisy są g@#$o warte! Wiem co piszę bo kilka takich czytałem!Jak dodajesz peklosól/sól, to tylko na wagę a nie na łyżeczki!Łyżeczka peklosoli/soli ma większą/mniejszą wagę w zależności od wilgotności powietrza i sposobu składowania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted April 23, 2014 Report Share Posted April 23, 2014 sabaudia, mięso możesz kupić u każdego rzeźnika. Bardzo często nawet taniej niż w markecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabaudia Posted April 29, 2014 Author Report Share Posted April 29, 2014 Ja jeżdżę do zakładów mięsnych, gdzie ceny są dużo niższe. Za kg karczku 4,20Ł. Za kg filetów z udźca kurczaka 4,40Ł itp. Mają polską obsługę i zawsze dostanę ładne mięsko... Do najbliższego rzeźnika mam ok. 5 mil... Bo ja na wsi mieszkam, tzn nawet nie na wsi jeno na zadupiu ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted April 30, 2014 Report Share Posted April 30, 2014 sabaudia - ja biorę mięso od lokalnego rzeźnika, za karczek ostatnio płaciłem 4.40Ł a za półtuszę przed świętami ok 2.80Ł za kilogram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Luiza Posted April 30, 2014 Report Share Posted April 30, 2014 @sabaudia, Pomrozić czy rozmrozić - jest różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts