Jump to content

Trochę dziwny zapaszek


sabaudia

Recommended Posts

Witam,

dziękuję za poprzednie rady, baaardzo mi pomogły!

Zrobiłam na święta balceronik i szyneczkę taką "konserwową", wyszły ok.

 

Mam tylko takie pytanie, czy wyrób wyjęty z szynkowarki ma taki ciut "dziwny" zapaszek? Taki mięsny, jak dla mnie niezbyt przyjemny.

Mięso pekluję za pomocą mieszanki soli peklującej z wodą, tzn moczę w tym roztworze mięso ok. 24 godziny (dodaję pieprzu i trochę gałki muszkatołowej) a potem daję do szynkowarki,  poleży kilka godzin, żeby się uleżało i parze.

 

Nie wiem może coś robię źle? A może to wina mięsa (mieszkam w UK ale mięso kupuję z zakładów mięsnych)

 

Mam też pytanie czemu nie można używać mięsa mrożonego? Mam ograniczony dostęp do świeżego mięsa. Do zakładów mięsnych jeżdżę raz w miesiącu i musze mięso pomrozić.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam też pytanie czemu nie można używać mięsa mrożonego? Mam ograniczony dostęp do świeżego mięsa. Do zakładów mięsnych jeżdżę raz w miesiącu i musze mięso pomrozić.

 

A kto Ci tak powiedział, że nie można zamrażać? 

Mięso można zamrażać tylko w sposób szybki i głęboki, nie myte  i pod warunkiem, że wcześniej nie było zamrażane i rozmrażane.

Jak chcesz zrobić z niego wędlinę to rozmrażanie powinno być bardzo powolne,w lodówce na dolnej półce temp.1-4st.!

Co do peklowania to rób to na "sucho".

Przepisy masz na głównej o tu

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe

A nie korzystaj z przepisów załączonych z szynkowarem,często takie przepisy są g@#$o warte! Wiem co piszę bo kilka takich czytałem!

Jak dodajesz peklosól/sól, to tylko na wagę a nie na łyżeczki!

Łyżeczka peklosoli/soli ma większą/mniejszą wagę w zależności od wilgotności powietrza i sposobu składowania!

Link to comment
Share on other sites

Ja jeżdżę do zakładów mięsnych, gdzie ceny są dużo niższe. Za kg karczku 4,20Ł. Za kg filetów z udźca kurczaka 4,40Ł   itp. Mają polską obsługę i zawsze dostanę ładne mięsko... Do najbliższego rzeźnika mam ok. 5 mil... Bo ja na wsi mieszkam, tzn nawet nie na wsi jeno na zadupiu ;D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...