Maxell Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 (edited) (Sanguinaccio) Krwawa kiszka z czekolady i orzechów piniowychBlood sausage with chocolate and pine nuts (sanguinaccio) Składniki:- rodzynki (sułtanki) - 160 g- Marsala (wino słodkie) - 250 ml (1 szklanka) - świeża krew - 1,5 l- pełne mleko - 1,2 l- orzechów sosny (pine nuts - orzechy piniowe) - 155 g (1 szklanka) - kakao - 100 g (1 szklanka)- cukier biały - ¾ szklanki- bułka tarta (wczorajszy chleb jest lepszy) - 200 g (3 szklanki), bułka tarta (wczorajszy chleb jest lepszy) Dodatki:Jelita wieprzowe - kiełbaśnice Wykonanie:1. Przygotować jelita.2. Namoczyć sułtanki w połowie Marsala, przez co najmniej 1 godzinę.3. Krew wymieszać i odcedzić, aby nie było skrzepów.Do dużej miski wlać krew, dodać rodzynki, mleko, orzechy, kakao, cukier, bułkę tartą oraz resztę wina. Dobrze wymieszać. Wlewać do osłonek, zostawiając kilka centymetrów pustej osłonki (przed zawiązaniem), aby było miejsce na pęczniejący farsz, związać i podzielić na odpowiednie odcinki odkręcając.Włożyć kiełbaski do dużego garnka z zimną wodą i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Kiełbasy po około 20 minutach będą pływać na wierzchu co oznacza ze są już gotowe.Zaraz po tym procesie przełożyć je na kilka minut do zimnej wody. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.Jeśli będą prawidłowo wykonane, spokojnie przetrzymają 1 tydzień w lodowce. Przepis nadesłany przez Koleżankę ANNAM, pochodzi z programu telewizyjnego, a w internecie można zapoznać się z nim tutaj: http://www.sbs.com.a...ts-sanguinaccio Edited April 29, 2014 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 (edited) Dumam i dumam... jestem w szoku Przepis kosmiczny, niesamowite Edited April 28, 2014 by gontek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Wlosi robia podobnie takie" cos" , ja to sprobowalam tylko 1 raz i nigdy wiecej, dla mnie to jest paskudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalar50 Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Zastanawiam się co z drugą połową Marsala...Obawiam się ze wypicie pół szklaneczki wina nie wystarczy, żeby sie odważyć spróbować to coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 29, 2014 Author Report Share Posted April 29, 2014 (edited) Najprawdopodobniej druga połowa winka ląduje w farszu podczas mieszania składników. Edited April 29, 2014 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 JAnse, wlasnie zauwazylam, ze pominelam ta druga polowe wina, MAxell, w oryginale jest aby tez dodac razem ze wszystkimi skladnikami i wymieszac. Przepraszam za pomylke i dziekuje za wylapanie jej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 ja chyba jadlam cos podobnego na Mallorka ,kupilismy bo myslelismy ze bedziet o jak kaszanka ,na gryll miala byc ,smakiem mnie to nie powalilo, ale my tu mamy tez "swoj " blodpuding smazony serwowany z konfitura z borowek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Electra a ten was, to jest podobny do szkockiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 (edited) Annam nie mam pojecia jak smakuje ten szkocki ,ten tutejszy to paskudstwo jedza glownie dzieciaki ja smakowalam jak chodzilam do szkoly wiec juz dawno teraz juz bym nie zjadla w naszym czuc gozdziki imbir lekko slodki i wyglada takhttp://receptplatsen.se/recipepics/8f4d969a-6337-11e2-95ce-afe363453127.png Edited April 29, 2014 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 To na zdjeciu wyglada jak czekoladowe ciasto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 (edited) Aby wtrącić swoje 3 grosze , to powiem że i u nas istnieje podobne COŚ o wdzięcznej nazwie CZARNE , co prawda bez kakao i orzeszków - i jest całkiem całkiem Edited April 29, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 to" nasze " to takie troche gumowate ,ja tego z nieprzymuszonej woli juz nie jem:-) wole chleb z maslem i do tego konfiture z borowek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Czarne polskie jest pyszne , bo nie jest slodkie , jak jestem u mamy to zawsze kupuje, a to tutaj to jest bardzo slodkie az mgliste okropne, na to moze sie ktos zalapac kto nie zna smaku, ale po pierwszym kesie , leci wyplukac sobie usta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Co kraj to obyczaj, nie zapomnę miny znajomego turka, jak posmakował nasze grzybki w occie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 30, 2014 Report Share Posted April 30, 2014 Ja pamietam jak nasi znajomi szwedzi zaczynali u nas jesc bigos, zurek, ogorki kiszone ..jak na razie tylko smakowali flaki ale o jedzeniu ich jeszcze nie ten etap Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts