Jump to content

(Sanguinaccio) Krwawa kiszka z czekolady i orzechów piniowych


Recommended Posts

(Sanguinaccio) Krwawa kiszka z czekolady i orzechów piniowych

Blood sausage with chocolate and pine nuts (sanguinaccio)

 

post-39694-0-98750900-1398710349_thumb.jpg

Składniki:

- rodzynki (sułtanki) - 160 g
- Marsala (wino słodkie) - 250 ml (1 szklanka) 
- świeża krew - 1,5 l
- pełne mleko - 1,2 l
- orzechów sosny (pine nuts - orzechy piniowe) - 155 g (1 szklanka) 
- kakao - 100 g (1 szklanka)
- cukier biały - ¾ szklanki
- bułka tarta (wczorajszy chleb jest lepszy) - 200 g (3 szklanki), bułka tarta (wczorajszy chleb jest lepszy)

 

Dodatki:

Jelita wieprzowe - kiełbaśnice

 

Wykonanie:

1. Przygotować jelita.
2. Namoczyć sułtanki w połowie Marsala, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Krew wymieszać i odcedzić, aby nie było skrzepów.

Do dużej miski wlać krew, dodać rodzynki, mleko, orzechy, kakao, cukier, bułkę tartą oraz resztę wina. Dobrze wymieszać. Wlewać do osłonek, zostawiając kilka centymetrów pustej osłonki (przed zawiązaniem), aby było miejsce na pęczniejący farsz, związać i podzielić na odpowiednie odcinki odkręcając.

Włożyć kiełbaski do dużego garnka z zimną wodą i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Kiełbasy po około 20 minutach będą pływać na wierzchu co oznacza ze są już gotowe.

Zaraz po tym procesie przełożyć je na kilka minut do zimnej wody. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Jeśli będą prawidłowo wykonane, spokojnie przetrzymają 1 tydzień w lodowce.

 

Przepis nadesłany przez Koleżankę ANNAM, pochodzi z programu telewizyjnego, a w internecie można zapoznać się z nim tutaj: http://www.sbs.com.a...ts-sanguinaccio

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Annam nie mam pojecia jak smakuje ten szkocki ,ten tutejszy to paskudstwo jedza glownie dzieciaki ja smakowalam jak chodzilam do szkoly wiec juz dawno teraz juz bym nie zjadla w naszym czuc gozdziki imbir lekko slodki i wyglada tak

http://receptplatsen.se/recipepics/8f4d969a-6337-11e2-95ce-afe363453127.png

Edited by electra
Link to comment
Share on other sites

Czarne polskie jest pyszne :tongue:, bo nie jest slodkie , jak jestem u mamy to zawsze kupuje, a to tutaj to jest bardzo slodkie az mgliste :no: okropne, na to moze sie ktos zalapac kto nie zna smaku, ale po pierwszym kesie , leci wyplukac sobie usta :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...