paweljack Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 Sałatka fatusz. Składniki: sałata rzymskapapryka czerwonacebula czerwonarzodkiewki pokrojone w słupkizielona fasolkapęczek szczypiorkupęczek koperkupęczek natki pietruszkiświeży ogórekchilichleb górski ( z braku owego, używam bagietki lub dowolnego chleba) Przyprawy: sumaksok z 2 cytrynoliwasólpieprz Pasta zatar do chleba: oliwasezamoreganosól Przepis pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 a co to jest chleb gorski ? u nas daja zmazony chleb pita do tej salaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 3, 2014 Author Report Share Posted May 3, 2014 a co to jest chleb gorski ? u nas daja zmazony chleb pita do tej salatyJakieś kruche placki, jakby duże chipsy. Przed połamaniem miały wielkość około 20 na 20 cm. Kadr z programu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 najprawdopodobniej jest to odmiana chleba pita ,tylko takiego co jest cienkiu nas podaja takie okragle placki ,smakowo podobne do wlasnie pita Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 Paweł, nie przeszkadzają Ci te puste pola? Podeślij mi po niedzieli brakujące zdjęcia, to wkleję je w puste ramki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 3, 2014 Author Report Share Posted May 3, 2014 Paweł, nie przeszkadzają Ci te puste pola? Podeślij mi po niedzieli brakujące zdjęcia, to wkleję je w puste ramki.Nie zauważyłem, to chyba po awarii. Podeślę, dzięki.najprawdopodobniej jest to odmiana chleba pita ,tylko takiego co jest cienkiu nas podaja takie okragle placki ,smakowo podobne do wlasnie pitaSałatka jest z Bliskiego Wschodu ale program jest australijski, może ANNAM kiedyś tu zerknie, to będzie wiedziała co to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 tak, salatka to jest libanska a u nas takowych gosci na peczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 Electra to jest taki chleb plaski, nazywa sie po ang. Mountain bread, robiony jest dokladnie z maki kazdego ziarna tutaj masz link o co chodzi, powinnas to miec u siebie rowniez https://www.google.com.au/search?q=mountain+bread&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pGRlU974CsaA8gXiqQI&ved=0CDYQsAQ&biw=1440&bih=775Pita w porownaniu do tego ma duzo masy, te sa plaskie i cienkie jak makaron. Smaczne, u mnie czesto do szkoly dziewczeta biora jako lunch zwiniete sa tam salaty i odrobina albo sera ablo wedliny. A co do samego produktu to mieszanka maki, wody i soli, nic wiecej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted May 3, 2014 Report Share Posted May 3, 2014 A co do samego produktu to mieszanka maki, wody i soli, nic wiecej. A jak się to robi/wypieka?Jakieś proporcje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 (edited) Na suchej patelni lub blasze jak podpłomyk Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited May 4, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Annam u nas sa takie tylko okragle cienkie ,mozna powiedziec ze w smaku przypominaja pita ale nie mozna ich podzielic tylko zawija sie w nie ,lub rwie na kawalki. uzywane przewaznie do roznego rodzaju meze.roger nie zupelnie jak podplomyk ,bo one jak sa upieczone to sa miekkie i i nie lamia sie przewaznie zawsze sa od razu zamrazane.Annam ja tez czesto kupuje bo robie smazone piersi kurczaka z salatami na picknik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 (edited) Jak dodasz idrobinę drożdży to nie będą się łamaly robiłem w piątek A jak chcesz totalnie miękkie to po usmażeniu przykryj, na talerz i do siatku foliowej jak tortillę Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited May 4, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Roger ja sie zgodze to sposob na robienie w domu ,piekarnia to juz inaczej, najwazniejsze zeby smakowalo ja wole i tak polarbrödhttps://www.google.se/search?q=polarbr%C3%B6d&rlz=1C1ASUT_svSE442SE443&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=WABmU9m5Lazt4gTHgoHQCg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=767 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Electra , te okragle, o ktorych piszesz to jeszcze inne. Tez sa u nas, ale mountain bread jest inny, bardziej suchy i jesli polezy troszeczke na wierzchu ,zaraz sztywnieje i robi sie jak suchar, dlatego trzeba od razu jego zawinac z nadzieniem . Jesli do salatek, to bedzie odrobine " chraski" chyba ze siegnie sosu i od niego bedzie mial wilgoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 akurat takiego nie widzialam u nas ,jest taki co szybko wysycha lavash to jest armenski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 6, 2014 Author Report Share Posted May 6, 2014 (edited) Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami. Składniki: 4 awokadokozi sermigdały prażonecebula czerwonarukolafasolka zielonaogórek świeżynatka pietruszkibazylia2 limonki Przyprawy: sólpieprzocet cherry (z braku cherry używam innego winnego) Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości. Edited August 30, 2020 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 I masz synku tauzena - szał - co robimy , bo ja jestem teraz w łodzi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości. Proponuje sokz cytryny,zamiast octu. Cebula jest smaczniejsza a sol pomieszac z mala iloscia cukru. Mozna ja rowniez na kanapki podawac. Traci swoj palacy smak ,robi sie smaczna i nawet sama kanapka z taka cebula smakuje bardzo. PAweljack, prose podaj link z jakiej strony masz ta salatke, czy tez z Goodchefbadchef? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 6, 2014 Author Report Share Posted May 6, 2014 I masz synku tauzena - szał - co robimy , bo ja jestem teraz w łodzi ?Jutro do roboty Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami. Składniki: 4 awokadokozi sermigdały prażonecebula czerwonarukolafasolka zielonaogórek świeżynatka pietruszkibazylia2 limonki Przyprawy: sólpieprzocet cherry (z braku cherry używam winnego) Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości. Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami.jpgSałatka z awokado, kozim serem i migdałami 1.jpg Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami 2.jpgSałatka pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/ PAweljack, prose podaj link z jakiej strony masz ta salatke, czy tez z Goodchefbadchef?Z wrażenia nie podałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 skoro chcesz , mogę podjechać , ale będzie nas 4 , no może kierowcy nie licząc 3 , ale spać musi dawaj namiary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 6, 2014 Author Report Share Posted May 6, 2014 skoro chcesz , mogę podjechać , ale będzie nas 4 , no może kierowcy nie licząc 3 , ale spać musi dawaj namiaryGdybyś dał znać wcześniej, to wziąłbym wolne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 PAweljack wlsnie dlatego prosilam, bo ocet jaki podajesz, " cherry " u nich nie widzialam, oni chca po prostu ocet winny, znaczy sie z czerwonego wina ( red wine vinegar). Nie cherry jak podajesz. Znam ten program i oni tez troche reklamuja, dlatego mniej wiecej wiem, co daja do swoich potraw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 6, 2014 Author Report Share Posted May 6, 2014 PAweljack wlsnie dlatego prosilam, bo ocet jaki podajesz, " cherry " u nich nie widzialam, oni chca po prostu ocet winny, znaczy sie z czerwonego wina ( red wine vinegar). Nie cherry jak podajesz. Znam ten program i oni tez troche reklamuja, dlatego mniej wiecej wiem, co daja do swoich potraw.Przy sałatce fatusz też piszą zielona papryka a w programie użyta jest czerwona. Widocznie z octem jest podobnie, więc podałem dobrze. https://www.youtube.com/watch?v=9STIBvg9Tbg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 PAweljacke , obejrzala i przesluchalam tez oryginalny tekst, to tlumacz polski zrobil ten blad. Moze myslal ,ze tak bedzie lepiej brzmialo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 7, 2014 Author Report Share Posted May 7, 2014 PAweljacke , obejrzala i przesluchalam tez oryginalny tekst, to tlumacz polski zrobil ten blad. Moze myslal ,ze tak bedzie lepiej brzmialo. Szkoda, że od razu linku nie podrzuciłaś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.