Jump to content

Grillowanie u paweljack'a


paweljack

Recommended Posts

Sałatka fatusz.

 

Składniki:

 

sałata rzymska

papryka czerwona

cebula czerwona

rzodkiewki pokrojone w słupki

zielona fasolka

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

pęczek natki pietruszki

świeży ogórek

chili

chleb górski ( z braku owego, używam bagietki lub dowolnego chleba)

 

Przyprawy:

 

sumak

sok z 2 cytryn

oliwa

sól

pieprz

 

Pasta zatar do chleba:

 

oliwa

sezam

oregano

sól 

 

post-55133-0-44286000-1399140879_thumb.jpgpost-55133-0-95352700-1399140851_thumb.jpg

 

Przepis pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Paweł, nie przeszkadzają Ci te puste pola? :D Podeślij mi po niedzieli brakujące zdjęcia, to wkleję je w puste ramki.

Nie zauważyłem, to chyba po awarii. Podeślę, dzięki.

najprawdopodobniej jest to odmiana chleba pita ,tylko takiego co jest cienki

u nas podaja takie okragle placki  ,smakowo podobne do  wlasnie pita

Sałatka jest z Bliskiego Wschodu ale program jest australijski, może ANNAM kiedyś tu zerknie, to będzie wiedziała co to. 

Link to comment
Share on other sites

Electra to jest taki chleb plaski, nazywa sie po ang.  Mountain bread, robiony jest dokladnie z maki kazdego ziarna tutaj masz link  o co chodzi, powinnas to miec u siebie rowniez 

https://www.google.com.au/search?q=mountain+bread&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pGRlU974CsaA8gXiqQI&ved=0CDYQsAQ&biw=1440&bih=775

Pita w porownaniu do tego ma duzo masy, te sa plaskie i cienkie jak makaron. Smaczne, u mnie czesto do szkoly dziewczeta biora jako lunch zwiniete sa tam salaty i odrobina albo sera ablo wedliny. 

 A co do samego produktu to mieszanka maki, wody i soli, nic wiecej.

Link to comment
Share on other sites

Annam u nas sa takie tylko okragle cienkie ,mozna powiedziec ze w smaku przypominaja pita ale nie mozna ich podzielic tylko zawija sie w nie ,lub rwie na kawalki. uzywane przewaznie do roznego rodzaju meze.


roger nie zupelnie jak podplomyk ,bo one jak sa upieczone to sa miekkie i i nie lamia sie przewaznie zawsze sa od razu zamrazane.

Annam ja tez czesto kupuje bo robie smazone piersi kurczaka z salatami na picknik 

Link to comment
Share on other sites

Jak dodasz idrobinę drożdży to nie będą się łamaly robiłem w piątek ;)

A jak chcesz totalnie miękkie to po usmażeniu przykryj, na talerz i do siatku foliowej jak tortillę ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Electra , te okragle, o ktorych piszesz to jeszcze inne. Tez sa u nas, ale mountain bread jest inny, bardziej suchy i jesli polezy troszeczke na wierzchu ,zaraz sztywnieje i robi sie jak suchar, dlatego trzeba od razu jego zawinac z nadzieniem . Jesli do salatek, to bedzie odrobine " chraski" chyba ze siegnie sosu i od niego bedzie mial wilgoc.

Link to comment
Share on other sites

Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami.

 

Składniki:

 

4 awokado

kozi ser

migdały prażone

cebula czerwona

rukola

fasolka zielona

ogórek świeży

natka pietruszki

bazylia

2 limonki

 

Przyprawy:

 

sól

pieprz

ocet cherry (z braku cherry używam innego winnego)

 

Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości.

 

post-55133-0-05852800-1399409412_thumb.jpgpost-55133-0-94202200-1399409410_thumb.jpg

 

post-55133-0-49354200-1399409411_thumb.jpg

Edited by paweljack
Link to comment
Share on other sites

 

 

Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości.

  Proponuje sokz cytryny,zamiast octu. Cebula jest smaczniejsza a sol pomieszac z mala iloscia cukru. Mozna ja rowniez na kanapki podawac. Traci swoj palacy smak ,robi sie smaczna i nawet sama kanapka z taka cebula smakuje bardzo. 

 PAweljack, prose podaj link z jakiej strony masz ta salatke, czy tez z Goodchefbadchef?

Link to comment
Share on other sites

I masz synku tauzena - szał - co robimy , bo ja jestem teraz w łodzi ?

Jutro do roboty  :cry:

Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami.

 

Składniki:

 

4 awokado

kozi ser

migdały prażone

cebula czerwona

rukola

fasolka zielona

ogórek świeży

natka pietruszki

bazylia

2 limonki

 

Przyprawy:

 

sól

pieprz

ocet cherry (z braku cherry używam winnego)

 

Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości.

 

attachicon.gifSałatka z awokado, kozim serem i migdałami.jpgattachicon.gifSałatka z awokado, kozim serem i migdałami 1.jpg

 

attachicon.gifSałatka z awokado, kozim serem i migdałami 2.jpg

Sałatka pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/

 PAweljack, prose podaj link z jakiej strony masz ta salatke, czy tez z Goodchefbadchef?

Z wrażenia nie podałem.  :)

Link to comment
Share on other sites

PAweljack wlsnie dlatego prosilam, bo ocet jaki podajesz, " cherry " u nich nie widzialam, oni chca po prostu ocet winny, znaczy sie z czerwonego wina ( red wine vinegar). Nie cherry jak podajesz.  Znam ten program i oni tez troche reklamuja, dlatego  mniej wiecej wiem, co daja do swoich potraw.

Link to comment
Share on other sites

PAweljack wlsnie dlatego prosilam, bo ocet jaki podajesz, " cherry " u nich nie widzialam, oni chca po prostu ocet winny, znaczy sie z czerwonego wina ( red wine vinegar). Nie cherry jak podajesz.  Znam ten program i oni tez troche reklamuja, dlatego  mniej wiecej wiem, co daja do swoich potraw.

Przy sałatce fatusz też piszą zielona papryka a w programie użyta jest czerwona. Widocznie z octem jest podobnie, więc podałem dobrze.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9STIBvg9Tbg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...