zemat Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Witajcie|Poszukuje informacji historycznych dotyczące kiełbasy rzeszowskiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Ciunel Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Chomikuj.pl tam znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted May 7, 2014 Author Report Share Posted May 7, 2014 chyba nie potrafię szukać, może jakiś link ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 (edited) To co jest na chomiku to przepis na Rzeszowską pieczoną" autorstwa nota bene Naszego wodza Nie ma tam żadnego historycznego rysu . Swoją drogą to ciekawostka bo niewiele na ten temat można wyszukać a sama nazwa nie jest nazwą chronioną dziwne ... "(na 5 kg surowca) A. Surowiec:1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,25 kg 2. Wieprzowina kl. II peklowana - 1,75 kg 3WołowinaklIpeklowana- 1,00 kg MożnazatąpidwieprzowinęklIwieprzowinąklII BPrzyprawyimateriałypomocnicze I. Przyprawy: a)użytedopeklowania 1ólwarzonka- 0,10 kg 2. saletra - 0,005 kg b) dodane w czasie produkcji: 1ólwarzonka- 0,010 kg 2. pieprz naturalny - 0,006 kg 3. czosnek - 0,003 kg 4. kardamon - 0,001 kg Ilodczonkumożnazwiękzyddo 0,006 kg. IIMateriałypomocnicze Kiełbaniceorednicy32-36 mm. CPotadurowcapoobróbce WieprzowinaklIrozdrobnionaprzeziatkę13mmwieprzowinaklII- przeziatkę8mmwołowinaklIrozdrobnionaprzeziatkę2mm(conajmniej2 razy - zamiast kutrowania). DPotadgotowegoproduktu Kiełbaaodkręcanawodcinkidługoci18-20cmodcinkitworzązwojewnaturalnympołączeniu KIEŁBSRZESZOWSKPIECZON- krótintrukcji 1. Peklowanie: Peklowaniemięazgodniezzaadamiomówionymiwewczeniejzychprzepiach 2. Rozdrabnianie: Zgodniezrecepturą 3Kutrowanie(podwójnemielenie) WołowinęklIprzepuzczaięconajmniejdwarazyprzeziatkę2mmimiezazdodatkiemok30%wodywtounkudociężaruwołowinyPodczamiezaniadodajeięreztęoliiprzyprawy 4. Mieszanie: WieprzowinęklImiezaięzwieprzowinąklIIażmaanabierzekleitocianatępniedodajeięprzygotowanąwczeniejmaęwołowązprzyprawamiimiezadowymiezaniawzytkich kładników 5Napełnianieiodkręcaniejelit WymiezanąmaanapełniaięcilejelitaodkręcająckiełbaęwodcinkiipozotawiającjewzwojachPowietrzewykłuwaięigłą 6. Osadzanie: Wpomiezczeniuchłodzonymwtemp2-6 stopni C przez ok12godzDopuzczaięprzeprowadzanieoadzaniawpomiezczeniuniechłodzonymprzez2-3 godz. 7Wędzenieipieczenie Wędzeniegorącymdymemprzez70-80 min. i pieczenie przez ok. 30 min (razem 100-110 min) do oiągnięciawewnątrzkiełbaytemp68-70topniCdobarwyjanobrązowejWczaiewędzeniapamiętajcieoprzekładaniukijówwwędzarni 8. Studzenie: Dotemperaturyponiżej18topniCpoczymdzieliiękiełbaynaparki(podwieztuki- dla nieuwiadomionychcotojetparka) Autor: Maxell" Tu masz link:http://chomikuj.pl/jadwigad1/moje+przepisy+kulinarne/Kie*c5*82basy+pieczone+lub+parzone+-+trwa*c5*82e+i+p*c3*b3*c5*82trwa*c5*82e Edited May 7, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted May 7, 2014 Author Report Share Posted May 7, 2014 Mi nie chodzi o recepturę, ale historię Autor receptury,zakład który 1 partię wyprodukował itp .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 Ja wiem o co Ci chodzi ... i napisałem że na chomiku nic takiego nie znajdziesz - przeczytaj cały post Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 (edited) zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz? Edited May 7, 2014 by Wujaszek Tom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 (edited) W recepturze k. rzeszowskiej na stronie głównej jest błąd.http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/40-kielbasa-rzeszowska-pieczona- Czytamy że część wp kl I można zastąpić wp kl II.Powinno być odwrotnie , Część wp. kl II możemy zastąpić wp. kl I w ilości do 5% Kiełbasa rzeszowska w przepisach nr 21 nie jest zaliczona do asortymentu regionalnego . Podejrzewam że została wyprodukowana w ZMs w Rzeszowie według receptury-Norma Resortowa Nr. RN- MPMM- Mięso 46/54 Edited May 7, 2014 by DZIADEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ... Nie krzycz na mnie bo się zamknę w sobie... Wiesz ja jak wklejam jakiś tekst i widzę jakieś babole to koryguje, ale spoko nie ma o co kruszyć kopi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 A ja jak cytuję to cytuję wiernie tak jak jest bo to nie moje słowa i nie mam prawa ich poprawiać, sam staram się pisać poprawnie i czytelnie.Kolega pytał gdzie to na chomiku jest więc dla ułatwienia wrzuciłem mu to co jest wraz z linkiem, temat nie tyczy przepisu tylko genezy i całej historii wyrobu.Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" Wiem widziałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted May 8, 2014 Author Report Share Posted May 8, 2014 zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz?Zadanie: jaka jest historia kiełbasy rzeszowskiej Cel: pozyskać jak najwięcej informacji na ten temat Nie ukrywam się, tylko obserwuje zawsze jestem jak na zemat_xl@wp.eu lub na FB a tych informacji co mam wynika że Śląsk był 1 producentem i autorem, ale ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.