Jump to content

Kiełbasa rzeszowska


zemat

Recommended Posts

To co jest na chomiku to przepis na Rzeszowską pieczoną" autorstwa nota bene Naszego wodza ;)

Nie ma tam żadnego historycznego rysu ;). Swoją drogą to ciekawostka bo niewiele na ten temat można wyszukać a sama nazwa nie jest nazwą chronioną :( dziwne ...

 

"(na 5 kg surowca)

A. Surowiec:

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,25 kg

2. Wieprzowina kl. II peklowana - 1,75 kg
3WołowinaklIpeklowana- 1,00 kg
MożnazatąpidwieprzowinęklIwieprzowinąklII
BPrzyprawyimateriałypomocnicze
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1ólwarzonka- 0,10 kg
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1ólwarzonka- 0,010 kg
2. pieprz naturalny - 0,006 kg
3. czosnek - 0,003 kg
4. kardamon - 0,001 kg
Ilodczonkumożnazwiękzyddo 0,006 kg.
IIMateriałypomocnicze
Kiełbaniceorednicy32-36 mm.
CPotadurowcapoobróbce
WieprzowinaklIrozdrobnionaprzeziatkę13mmwieprzowinaklII- przeziatkę8mmwołowina
klIrozdrobnionaprzeziatkę2mm(conajmniej2 razy - zamiast kutrowania).
DPotadgotowegoproduktu
Kiełbaaodkręcanawodcinkidługoci18-20cmodcinkitworzązwojewnaturalnympołączeniu
KIEŁBSRZESZOWSKPIECZON- krótintrukcji
1. Peklowanie:
Peklowaniemięazgodniezzaadamiomówionymiwewczeniejzychprzepiach
2. Rozdrabnianie:
Zgodniezrecepturą
3Kutrowanie(podwójnemielenie)
WołowinęklIprzepuzczaięconajmniejdwarazyprzeziatkę2mmimiezazdodatkiemok30%
wodywtounkudociężaruwołowinyPodczamiezaniadodajeięreztęoliiprzyprawy
4. Mieszanie:
WieprzowinęklImiezaięzwieprzowinąklIIażmaanabierzekleitocianatępniedodajeię
przygotowanąwczeniejmaęwołowązprzyprawamiimiezadowymiezaniawzytkich
kładników
5Napełnianieiodkręcaniejelit
Wymiezanąmaanapełniaięcilejelitaodkręcająckiełbaęwodcinkiipozotawiającjew
zwojachPowietrzewykłuwaięigłą
6. Osadzanie:
Wpomiezczeniuchłodzonymwtemp2-6 stopni C przez ok12godzDopuzczaię
przeprowadzanieoadzaniawpomiezczeniuniechłodzonymprzez2-3 godz.
7Wędzenieipieczenie
Wędzeniegorącymdymemprzez70-80 min. i pieczenie przez ok. 30 min (razem 100-110 min) do
oiągnięciawewnątrzkiełbaytemp68-70topniCdobarwyjanobrązowejWczaiewędzenia
pamiętajcieoprzekładaniukijówwwędzarni
8. Studzenie:
Dotemperaturyponiżej18topniCpoczymdzieliiękiełbaynaparki(podwieztuki- dla
nieuwiadomionychcotojetparka)
Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

W recepturze k. rzeszowskiej na stronie głównej jest błąd.

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/40-kielbasa-rzeszowska-pieczona

- Czytamy że część wp kl I można zastąpić wp kl II.

Powinno być odwrotnie , Część wp. kl II możemy zastąpić wp. kl I w ilości do 5%

 Kiełbasa rzeszowska w przepisach nr 21 nie jest zaliczona do asortymentu regionalnego . Podejrzewam że została wyprodukowana w ZMs w Rzeszowie według receptury-Norma Resortowa Nr.  RN- MPMM- Mięso 46/54

Edited by DZIADEK
Link to comment
Share on other sites

roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją :devil:  :D

 

 

A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? 

TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ...

Link to comment
Share on other sites

 

roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją :devil:  :D

 

 

A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? 

TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ...

 

 

Nie krzycz na mnie bo się zamknę w sobie... :D

Wiesz ja  jak wklejam jakiś tekst i widzę jakieś babole to koryguje, ale spoko nie ma o co kruszyć kopi.

Link to comment
Share on other sites

A ja jak cytuję to cytuję wiernie tak jak jest bo to nie moje słowa i nie mam prawa ich poprawiać, sam staram się pisać poprawnie i czytelnie.

Kolega pytał gdzie to na chomiku jest więc dla ułatwienia wrzuciłem  mu to co jest wraz z linkiem, temat nie tyczy przepisu tylko genezy i całej historii wyrobu.

Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" 

Link to comment
Share on other sites

zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? ;)

Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz?

Zadanie: jaka jest historia kiełbasy rzeszowskiej ;)

Cel: pozyskać jak najwięcej informacji na ten temat ;)

 

Nie ukrywam się, tylko obserwuje ;)

zawsze jestem jak na zemat_xl@wp.eu lub na FB ;)

a tych informacji co mam wynika że Śląsk był 1 producentem i autorem, ale ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...