Jump to content

Płytki na farbę olejną

robespier

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy jest jakaś technologia położenia płytek podłogowych na farbę olejną bez  mechanicznego usuwania farby ?

Nie wiem czy moja wskazówka się na coś przyda.. ale u mnie  farba olejna była opalana ''lut-lampą'' ( jeśli nie poprawna  pisownia to przepraszam) farba się rozpuszcza i łatwo schodzi.

Terażniejsze kleje są tak mocne , że możesz kłaść kafelki w łazience na stare kafelki , a podłoga to już inna bajka i łatwiej , zapytaj sprzedawcy profesjonalnego w sklepie i na pewno coś doradzi. Zawsze można papierem ściernym poprawić strukturę przed i zaimpregnować utrwalaczem , możliwości mnóstwo. 

Zawsze można papierem ściernym poprawić strukturę przed i zaimpregnować

to prawda potem umyć dobrze  i pytać o kleje elastyczne i wzmocnione, nie powinno być problemu...

kiedyś smarowałem lamperię olejną klejem atlasem plusem i potem tynkowałem dla wyrównania powierzchni

warunek jest jeden farba musi dobrze sie trzymać podłoża bo w innym przypadku odejdzie razem z klejem i płytkami

Witam mam pytanie czy jest jakaś technologia położenia płytek podłogowych na farbę olejną bez  mechanicznego usuwania farby ?

Odtłuść podłogę, zagruntuj ( jest taki grunt specjalny na trudne podłoża) i śmiało możesz kłaść płytki. Ja miałem taki grunt że po wyschnięciu był szorstki. Kładłem płytki w pionie na płycie meblowej.

Odtłuść podłogę, zagruntuj ( jest taki grunt specjalny na trudne podłoża) i śmiało możesz kłaść płytki. Ja miałem taki grunt że po wyschnięciu był szorstki. Kładłem płytki w pionie na płycie meblowej.

Jaką płyte?

Jaką płyte?

Kładłem na płytę wiórową meblową i klejem elastycznym,  na farbę śmiało można położyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jaga1/page-2 Tutaj masz zdjęcie podłogi świeżo zgruntowanej i póżniej położone płytki.

Witam mam pytanie czy jest jakaś technologia położenia płytek podłogowych na farbę olejną bez mechanicznego usuwania farby ?

warunek jest jeden farba musi dobrze sie trzymać podłoża bo w innym przypadku odejdzie razem z klejem i płytkami

Warunek oczywisty. :cool:

Gruntujemy CT16 , Atlas cerplast , Foveo GA10 , potem kleimy np. Atlas plus, CM17, CM16, Kreisel Elasti Multi , Kerakol H40 Flex i wiele innych, których nie wymienię, nie śmiąc zanudzać.  :cool:   

• 6 months later...
  • 4 weeks later...

witam

w spadku po moich dziadkach dostałam dom z podłogą pomalowaną farbą olejną. Podłoga była w dość dobrym stanie więc postanowiliśmy jej nie rójnować. W pomieszczeniu gdzie miała być łazienka postanowiliśmy położyć płytki. Wiem, ze ten fachowiec, który kładł płytki najpierw smarował jakimś mazidłem a później dopiero klej i płytki.

Jeszcze ten facet polecił nam płytki z P., źe niby najlepsze w tej sytuacji  

mamy juz te płytki 3 lata i nie odpadły, więc chyba miał rację

Edited by EAnna
kryptoreklama

Witam, w tym temacie wiem stanowczo więcej niż zdążyłem przyswoić z naszego grona to może dopowiem co nieco. Podstawa to ocena nośności czy jak kto woli przyczepności farby olejnej. Jeśli całość trzyma się mocno to wskazane będzie odtłuszczenie pow. a następnie posmarowanie-malowanie warstwą kontaktową(każdy producent chemi bud. ma raczej w swojej ofercie) Nie podaję konkretnej nazwy bo najpewniej jest (przyszłościowo) wykonanie całości w systemie czyli wszystkie składniki jednej marki. Nie jest to mus jeśli ktoś nie martwi się o gwarancję producenta. Dodatkowo rozważyłbym, jeśli to pomieszczenie "mokre" temat hydroizolacji, czyli "mazidła" wym.wyżej. Na to możemy już użyć kleju, w zależności od potrzeb, bezpieczniej użyć kleju klasy C2. Myślę że w skrócie więcej nie trzeba.