Jump to content

Drewniana wędzarenka

Recommended Posts

witam wszystkich jestem tu nowym użytkownikiem aczkowiek ylko tu popełniłem dziś wędzarenkę drewnianą izolowaną z daszkiem dwuspadowym  palenisko z blachy 2 kanał dolotowy rura 150 długosć 2 metry ... i tu się pojawia moje pytanie przy 2 metrach niemogłem uzyskać żądanej temperatury skróciłem dolot  do 1 metra i sytuacja poprawiła się diametralnie natomiast jest problem z utrzymaniem równej temperatury wydedukowałem  że zrobie dolotna 1,5 metra mam racje czy może jestem w błędzie ....będę wdzięczny za wszelkie wskazówki  pozdrawiam ....pikuś 2

Przy tego typu wędzarniach zalecana długość kanału to 150 cm. Regulacje temperatury należy prowadzić głównie poprzez natężenie palenia drewna i ewentualnie wysuwanie lub chowanie żaru z paleniska, a także przez uchylanie lub przymykanie zadaszenia komory, co ma wpływ na szybkość przepływu powietrza. 

Edited by Maxell

Zlikwiduj komin lub skróć go tak aby dym wchodząc do niego nie zdążył się wychłodzić , albo zamiast niego zrób regulowane szczeliny lub uchylny dach.

Wędź tylko suchym drewnem.

Jak ci się nie chce , to daj tackę.

Kombii , tu chodzi o sam komin , zapewne blaszany, a nie o bunkier twojego typu

Edited by jumbo

W niektórych przypadkach, nieszczególnie wybitnych, dł kanału pionowego (fi200) może wynosić 200mm.

Jest to pochodna dystansu palenisko/obiekty poddawane wędzeniu.

Tełoretycznie ta odległość to 110/120 cm.

Jak Koledzy sugerują- uchylny dach wspomaga doskonałość...

Reszta to pikuś albo 2 :)

Sprawdzone :)

PS. W bezpośrednim nawet zbudowanym niepoprawnie skropliny również nie występują :)

Edited by ziezielony

się temat rozwinął ..he he koledzy spokojnie jest daszek uchylany  a komin jest z rury 110  ale teraz widze że to raczej ozdoba .. ale swoją funkcję spełnia   powstaram się wrzucić fotki to ocenicie sami ....pozdrowienia i czuj dym

W poprawnie zbudowanej wędzarni z kanałem, skropliny nie występują.

Czyli dokładnie jakiej / czyjej ?

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Mojej, typu pomnik.

Pikuś 2, wszystko jest gitara, ale w zimie nie powędzisz. Straty ciepła na nieocieplonej rurze będą zbyt duże, by zapewnić temperaturę w komorze.

Edited by kombiii