Jump to content

Drewniana wędzarenka


Recommended Posts

witam wszystkich jestem tu nowym użytkownikiem aczkowiek ylko tu popełniłem dziś wędzarenkę drewnianą izolowaną z daszkiem dwuspadowym  palenisko z blachy 2 kanał dolotowy rura 150 długosć 2 metry ... i tu się pojawia moje pytanie przy 2 metrach niemogłem uzyskać żądanej temperatury skróciłem dolot  do 1 metra i sytuacja poprawiła się diametralnie natomiast jest problem z utrzymaniem równej temperatury wydedukowałem  że zrobie dolotna 1,5 metra mam racje czy może jestem w błędzie ....będę wdzięczny za wszelkie wskazówki  pozdrawiam ....pikuś 2

Link to comment
Share on other sites

Przy tego typu wędzarniach zalecana długość kanału to 150 cm. Regulacje temperatury należy prowadzić głównie poprzez natężenie palenia drewna i ewentualnie wysuwanie lub chowanie żaru z paleniska, a także przez uchylanie lub przymykanie zadaszenia komory, co ma wpływ na szybkość przepływu powietrza. 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Zlikwiduj komin lub skróć go tak aby dym wchodząc do niego nie zdążył się wychłodzić , albo zamiast niego zrób regulowane szczeliny lub uchylny dach.

Wędź tylko suchym drewnem.

Jak ci się nie chce , to daj tackę.

 

Kombii , tu chodzi o sam komin , zapewne blaszany, a nie o bunkier twojego typu

Edited by jumbo
Link to comment
Share on other sites

W niektórych przypadkach, nieszczególnie wybitnych, dł kanału pionowego (fi200) może wynosić 200mm.

Jest to pochodna dystansu palenisko/obiekty poddawane wędzeniu.

Tełoretycznie ta odległość to 110/120 cm.

Jak Koledzy sugerują- uchylny dach wspomaga doskonałość...

Reszta to pikuś albo 2 :)

Sprawdzone :)

PS. W bezpośrednim nawet zbudowanym niepoprawnie skropliny również nie występują :)

Edited by ziezielony
Link to comment
Share on other sites

się temat rozwinął ..he he koledzy spokojnie jest daszek uchylany  a komin jest z rury 110  ale teraz widze że to raczej ozdoba .. ale swoją funkcję spełnia   powstaram się wrzucić fotki to ocenicie sami ....pozdrowienia i czuj dym

Link to comment
Share on other sites

 

W poprawnie zbudowanej wędzarni z kanałem, skropliny nie występują.

Czyli dokładnie jakiej / czyjej ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Mojej, typu pomnik.

 

Pikuś 2, wszystko jest gitara, ale w zimie nie powędzisz. Straty ciepła na nieocieplonej rurze będą zbyt duże, by zapewnić temperaturę w komorze.

 

Edited by kombiii
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...