pikuś 2 Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 witam wszystkich jestem tu nowym użytkownikiem aczkowiek ylko tu popełniłem dziś wędzarenkę drewnianą izolowaną z daszkiem dwuspadowym palenisko z blachy 2 kanał dolotowy rura 150 długosć 2 metry ... i tu się pojawia moje pytanie przy 2 metrach niemogłem uzyskać żądanej temperatury skróciłem dolot do 1 metra i sytuacja poprawiła się diametralnie natomiast jest problem z utrzymaniem równej temperatury wydedukowałem że zrobie dolotna 1,5 metra mam racje czy może jestem w błędzie ....będę wdzięczny za wszelkie wskazówki pozdrawiam ....pikuś 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Przy tego typu wędzarniach zalecana długość kanału to 150 cm. Regulacje temperatury należy prowadzić głównie poprzez natężenie palenia drewna i ewentualnie wysuwanie lub chowanie żaru z paleniska, a także przez uchylanie lub przymykanie zadaszenia komory, co ma wpływ na szybkość przepływu powietrza. Edited May 30, 2014 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikuś 2 Posted May 30, 2014 Author Report Share Posted May 30, 2014 dzięki wielkie za błyskawiczną pomoc teraz już jestem pewny ,.. jeszcze tylko małe pytanko macie jakiś sposób na skropliny z komina ,, tacka czy coś podobne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 W poprawnie zbudowanej wędzarni z kanałem, skropliny nie występują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Zlikwiduj komin lub skróć go tak aby dym wchodząc do niego nie zdążył się wychłodzić , albo zamiast niego zrób regulowane szczeliny lub uchylny dach.Wędź tylko suchym drewnem.Jak ci się nie chce , to daj tackę. Kombii , tu chodzi o sam komin , zapewne blaszany, a nie o bunkier twojego typu Edited May 30, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 W poprawnie zbudowanej wędzarni z kanałem, skropliny nie występują.Czyli dokładnie jakiej / czyjej ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Czyli dokładnie jakiej / czyjej ? takiej, w której kanał jest umieszczony pionowo i ma długość od 0 (słownie: zero) do maks 10cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 A najlepiej jak ma przekrój równy przekrojowi paleniska Teoretycznie wszystko co jest ograniczone z czterech stron jest kanałem ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 (edited) W niektórych przypadkach, nieszczególnie wybitnych, dł kanału pionowego (fi200) może wynosić 200mm.Jest to pochodna dystansu palenisko/obiekty poddawane wędzeniu.Tełoretycznie ta odległość to 110/120 cm.Jak Koledzy sugerują- uchylny dach wspomaga doskonałość...Reszta to pikuś albo 2 Sprawdzone PS. W bezpośrednim nawet zbudowanym niepoprawnie skropliny również nie występują Edited May 31, 2014 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikuś 2 Posted June 1, 2014 Author Report Share Posted June 1, 2014 się temat rozwinął ..he he koledzy spokojnie jest daszek uchylany a komin jest z rury 110 ale teraz widze że to raczej ozdoba .. ale swoją funkcję spełnia powstaram się wrzucić fotki to ocenicie sami ....pozdrowienia i czuj dym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Witam pikuś 2 dokładnie, wrzuć fotki swojej wędzarni pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikuś 2 Posted June 3, 2014 Author Report Share Posted June 3, 2014 (edited) tak to z grubsza wygląda reszta fotek w póżniejszym terminie he he brak czasu porobie w sobotę jak będę dymił Edited June 3, 2014 by pikuś 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikuś 2 Posted June 5, 2014 Author Report Share Posted June 5, 2014 (edited) zgodnie z obietnicą dodaje fotki Edited June 5, 2014 by pikuś 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T800 Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Fajny wyndzok Mam podobny tyle ze bez daszku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 (edited) W poprawnie zbudowanej wędzarni z kanałem, skropliny nie występują.Czyli dokładnie jakiej / czyjej ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Mojej, typu pomnik. Pikuś 2, wszystko jest gitara, ale w zimie nie powędzisz. Straty ciepła na nieocieplonej rurze będą zbyt duże, by zapewnić temperaturę w komorze. Edited June 5, 2014 by kombiii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikuś 2 Posted June 6, 2014 Author Report Share Posted June 6, 2014 no to w zimie pomyślimy nad izolacją rury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts