Guest pedro Posted September 16, 2007 Report Share Posted September 16, 2007 Popełniłem wczoraj kiełbasę z baraniny. Mięso pochodziło z młodej sztuki (żadnego zapachu "capka"). Z połowy baranka na kiełbasę przeznaczyłem udziec, część górki i przednią i tylną goleń. Po odkostnieniu wyszło 4 kg mięsa. Mięsko ładne czerwone, pozbawione całkowicie tłuszczu. Do tego dodałem 1 kg boczku. Mięsko zmieliłem na siatce ø 8, boczek ø 4,5, a mięso z goleni (odpowiednik wieprzowej golonki) na siatce ø 2 mm. Łącznie było 5 kg farszu. Do tego przyprawy: - pieprz 12 g, - czosnek 15g, - ziele ang. 6 g, - kminek 6 g. Jeszcze 200 ml wody i gotowe. Napełnianie jelit i osadzanie całą noc w garażu. Osuszanie i wędzenie w temp. ok. 50 ° C przez 3 godz. Pieczenie w temp. 80-90 ° C 30 min. Oto efekty, spróbujcie sami :tongue: Przepis od Marka z Bielska ( Mareczku kusiołki :wink: ) z drobnymi modyfikacjami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 16, 2007 Report Share Posted September 16, 2007 Kiełbasa wygląda doskonale! Z ciekawości, to czemu chude mięso mieiłeś przez 8mm, a nie na większej? ( Mareczku kusiołki ) No popatrz, dla mnie nie znającego tego wyrazu, w postach Marka z Bielska czytałem zawsze "kusiolki" na wzór powiedzmy swojskiego "pisiolki" :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 16, 2007 Report Share Posted September 16, 2007 Z ciekawości, to czemu chude mięso mieiłeś przez 8mm, a nie na większej? Chciałem uzyskać wyrób drobniejszy, bardziej zbity. No popatrz, dla mnie nie znającego tego wyrazu, w postach Marka z Bielska czytałem zawsze "kusiolki" na wzór powiedzmy swojskiego "pisiolki" Marek jest leniwy i nie chce mu się wcisnąć "alta" przy pisaniu, albo musi zainwestować w polską klawiaturę :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 pedro fajnista ta kielbaska ci wyszla,az bym se capka skostowol kusiolki (pocalunki) dla zonki i do ciebie tyzMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 kusiolki (pocalunki) Qrde fentel urodził się w Bielsko B. ....daaaawno temu ,.... a dopiero teraz się dowiedział, że babujadze należą się ustawowe, regionalne " kusiołki" :blush: Zaległości nadrobię z nawiązką :blush: :blush: :blush: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 fentel urodził się w Bielsko B. ....daaaawno temu ,.... Fentel !!! Trzeba założyć Stowarzyszenie Górali Niskopiennych :grin: Z tego co wiem, to na forum jest więcej ludzi urodzonych na Podbeskidziu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.