jaruszary Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 (edited) WITAM, wybudowałem w ogrodzie taką oto wedzarnie z grillem, Dziękuje za pomoc Mamutowi, mam kilkadziesiąt zdjęć od początku jak budowałem, kilka wkleję. Wędzarnia spisuje się rewelacyjnie, grill również, do tej pory nie wystąpiły żadne problemy, budowa zajęła mi około 2 miesięcy, 2-4h dziennie po pracy przy pomocy kolegi, projekt w większości z głowy z rozwiązaniami z projektów zamieszczonych na tej stronie, a w szczególności grillo-wędzarni Mamuta, pozdr Edited June 8, 2014 by jaruszary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Piękny ogród... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olafasola123 Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 super grill!!!!!!11 poradnik bardzo pomocny ogród również wspaniały....wooooooow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Rewelacyjne miejsce do wypoczynku, bardzo ładny ogród, budowla na pewno zachwyca sąsiadów i biesiadników - i tyle z pozytywów.Co do samej wędzarni to poczytaj na forum co można zrobić by poprawić choćby częściowo jakoś tego co stamtąd będzie wychodzić; pogadamy o wędzeniu po pierwszej zimie - tylko, że to będzie troszkę po niewczasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 (edited) hmm, raczej nie muszę nic robić żeby poprawiać coś w jakości wychodzącego towaru, jakość jest rewelacyjna, temperatura mogę sterować co do 0-5 stopni drzwiczkami i szybrem, drewno tylko najlepsze, całość wybudowana bez żadnego plastiku, aluminium, cynku (cegła pełny klinkier, na rogach dziurawka, wylewka na 40cm, przewód dymny z rury kominowej kamionkowej 1,5m, wszystko w miare możliwości ocieplone). Nie wiem dlaczego uważasz iż coś jest złe, jakby było to prosiłbym o poradę co zmienić, kilka razy wędzarnie i grilla przepaliłem, od tamtej pory wędziłem kilka razy na różne sposoby (na zimno, gorąco, dymem, z pieczeniem) wszystko w jak najlepszym porządku ze smakiem takim jakim chciałem (wybór drewna, odpowiednia solanka), a co do zimy to nie wiem o co chodzi, W razie jakiś pytań będę odpowiadał i sam pytał jeżeli coś będzie nie tak, ale przesiedziałem całą zimę, żeby przemyśleć jak to wybudować, czytając właśnie forum jakich błędów nie popełnić. Wcześniej przez ponad 20 lat wędziłem z ojcem w beczkach, szafach i innych dziwnych budowlach i m/w wiem na czym to polega (ojciec z zawodu masaż). pozdr Edited June 8, 2014 by jaruszary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 No oki to może inaczej. Jest to projekt podobny do "minorówki".Będzie zima i komora będzie mocno wyziębiona i będzie się rosić.W zimie ogrzanie paleniska i kanału (o ile jest dobrze wyizolowany) to mały problem w porównaniu do tego ile potrzeba energii by uzyskać dobrą temperaturę w komorze wędzarni.Następne które wydaj się być mało ciekawe to komin. Ciepłe powietrze z wędzarni ogrzewa komin a mróz wyziębia i tworzą się kropelki kwaśnej rosy które niestety ale spłyną w dół na wędzonki, i tu w projekcje Wojtka Minora jest łapacz skroplin pokazany.Przemyśl to i zastanów się czy nie zrobić na wzór BogdanaB.Cała murowana komora wyłożona drewnem i wylot dymu na ścianie tylnej.Można ten komin który posiadasz zostawić jako ozdobę a z tyłu zrobić to na wzór jaki Ci podałem tu masz linka http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1765-wedzarnia-bogdanaNie odbieraj tego jako atak personalny tylko jako chęć pomocy i podpowiedź jak ulepszyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 spoko, hehe, teraz wiem o co chodzi, na razie wszystko działa idealnie, zobaczę w zimie. Ale myślę po tym co piszesz, że:- palenisko i kanał na 100% da rade,- komorę wędzarni i komin budowałem z pełnej klinkierówki, komora powinna dać rade,- komin, wiem o tym skraplaczu, nie zrobiłem go jeszcze ponieważ na razie jest niepotrzebny, ale masz racje w zimie mogą być te skropliny, zrobię go i założę a jak się nie sprawdzi to opcja z kominem z tyłu jak piszesz i komora z desek, Dzięki za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 I to jest właściwe podejście Nie pienisz się tylko bierzesz na przemyślenie.Teraz wiesz na co zwracać uwagę jak będą mrozy nie będziesz zaskoczony tylko przygotowany albo na modernizację albo na potężne opalanie - ale to za pół roku .Teraz proponuję być zajął się mocno nauką robienia wyrobów, szynki, balerony, polędwice i polędwiczki, kiełbasy grube i cienkie no i słoiki. Po troszku się nauczysz i będziesz cieszył się wyrobami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donkorleone Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 (edited) Witam. Budowla wspaniala i ogrod tez piekny .Tylko w palenisku ten szamot Edited June 8, 2014 by donkorleone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 powoli się nauczę, hehe, będę pytał przed wczoraj zrobiłem dopiero ten dyfuzor nad wylotem, nie po to, że mi źle coś się wędziło, ale na przyszłość (mało na raz wędzę na razie, próbuje smaki i sposoby, ale jak więcej wsadu będzie to dym się rozproszy równiej po całej wędzarniWitam. Budowla wspaniala i ogrod tez piekny .Tylko w palenisku ten szamot kurcze właśnie nie wiem czy go usunąć czy nie, na razie wędzi się super, 3 drewienka , lekko drzwiczki uchylone, szyber otwarty w 70% i 70 stopni przez 1-2h stała temperatura w komorze jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donkorleone Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Drzwi do wedzarni masz idetyczne jak moje i na fotce widze ze masz skropliny.Tez bedziesz musial pomyslec o ociepleniu ich drewnem,ja narazie kombinuje jak to zrobic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Jaruszary mam do Ciebie prośbę. Rozpoczynaj zdania z dużej litery i kończ je kropką. Tego tutaj przestrzegamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 Przepraszam, już będę pamiętał. Drzwi do wedzarni masz idetyczne jak moje i na fotce widze ze masz skropliny.Tez bedziesz musial pomyslec o ociepleniu ich drewnem,ja narazie kombinuje jak to zrobicZobaczę w zimie co będzie się działo z kominem i skraplaczem (jak mnie Artur Dor ostrzegał), jak coś to za 1 razem zrobię całą komorę w drewnie z drzwiami. Na razie jest wszystko w porządku, nie ma tragedii z tymi skroplinami na drzwiach. A w komorze w ogóle ich nie ma do tej pory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donkorleone Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Przepraszam, już będę pamiętał. Drzwi do wedzarni masz idetyczne jak moje i na fotce widze ze masz skropliny.Tez bedziesz musial pomyslec o ociepleniu ich drewnem,ja narazie kombinuje jak to zrobicZobaczę w zimie co będzie się działo z kominem i skraplaczem (jak mnie Artur Dor ostrzegał), jak coś to za 1 razem zrobię całą komorę w drewnie z drzwiami. Na razie jest wszystko w porządku, nie ma tragedii z tymi skroplinami na drzwiach. A w komorze w ogóle ich nie ma do tej pory.To jak bedziesz robil ocieplenie na drzwiach to sie pochwal bo ja narazie niewiem jak to ugrysc.Ja narazie tez sie tym nieprzejmuje bo troche skroplin pojawia sie tylko przy wygrzewaniu wedzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 U mnie to samo. A jak Ty coś pierwszy wymyślisz to też daj znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Wspaniała wędzarnia, wspaniałe wykonanie. Jeśli można, szamot jest całkowicie zbyteczny, wręcz szkodliwy. Usuń dziada.A poza tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 Wspaniała wędzarnia, wspaniałe wykonanie. Jeśli można, szamot jest całkowicie zbyteczny, wręcz szkodliwy. Usuń dziada.A poza tym Kurcze no właśnie mi daliście klina z tym szamotem. Jeszcze posprawdzam troche z nim, i coraz bardziej jestem przekonany żeby go wywalić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 I przeczytaj dokładnie co mam w stopce Dzięki przestrzeganiu kilku zasad mamy możliwość pisaniu tu i pomagania sobie wzajemnie. Ale to tak poza tematem napisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruszary Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 I przeczytaj dokładnie co mam w stopce Dzięki przestrzeganiu kilku zasad mamy możliwość pisaniu tu i pomagania sobie wzajemnie. Ale to tak poza tematem napisałemNie no spoko. O to mi chodziło, różne zdania, różne opinie. PS to pierwszy raz coś budowałem i poprawki muszą być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.