Jump to content

Pilne! Potrzebna próbka do badań na zawartość WWA

Recommended Posts

Na forum sobie trochę teoretyzujemy, prowadząc niepotrzebne kłótnie w tematach wyższości wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nad wędzarniami kanałowymi lub odwrotnie.

Niestety, te dyskusje właściwie nic nie dają bez oparcia ich na rzetelnych badaniach.

W związku z tym, mam pilną prośbę do osób mieszkających w Tomaszowie Maz. i okolicach, oraz Warszawie i okolicach, posiadających wędzarnie z kanałem (palenisko oddalone od komory), o udostępnienie próbki (ok. trzech lasek) kiełbasy wędzonej w takim urządzeniu. Warunkiem jest, by kiełbasa była wykonana wg podanej receptury, gdyż wynik badania kiełbasy wędzonej w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim już mamy.

Proszę zatem osoby chętne o zapisywanie się w tym temacie. Wszystkie szczegóły podam indywidualnie.

Dodam, iż badanie jest już opłacone.

Zapewniam, że wyniki na pewno wzbudzą spore emocje na forum. :D 

Czy konstrukcja wędzarni jest dowolna? Jakie ma być palenisko? Małe, duże, z szamotem? Czy komora ma być kamienna lub ceglana? A może powinna być drewniana lub wyłożona drewnem? W jakich warunkach pogodowych ma być przeprowadzone wędzenie?

Zadaję te pytania, bo nie można wszystkich wędzarni kanałowych wrzucać do jednego wora. Są konstrukcje lepsze, gorsze i te całkiem do bani.

Otrzymałem informację, że kiełbasa ma zostać uwędzona (najlepiej przez jakiegoś bardziej doświadczonego forumowicza) w wędzarni kanałowej. Mając możliwość wykonania na razie tylko jednego badania, temat dotyczy użycia wędzarni kanałowej, bez określenia (w przypadku tego badania) dodatkowych wymogów. W tej chwili chodzi o porównanie wyników uzyskanych z badań wyrobów wędzonych w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim (wyniki już są), a wynikami badań wyrobów wędzonych w wędzarni kanałowej.

Dlatego bardzo ważne jest, by osoba chętna zgłosiła się celem odebrania receptury na kiełbasę, która musi być taka sama jak kiełbasa z wędzarni z paleniskiem bezpośrednim (ta jak wspomniałem jest już przebadana i mamy wyniki). Jako, że głównymi "nosnikami" WWA są woda i tłuszcze, ważny jest ilościowy stosunek tłuszczu do mięsa w farszu, oraz zapewnienie podobnych warunków wędzenia. 

Te wszystkie informacje otrzymają Państwo po zgłoszeniu swej chęci uczestnictwa w badaniu.

Obserwując toczące się ostatnio (czasem nerwowe) dyskusje w kwestii wyższości jednego typu wędzarni nad drugim, mam nadzieję, że dyskutanci przejdą teraz do czynów i będzie im zależało na udowodnieniu swoich racji w najlepszy sposób, jakim są obiektywne badania. Mam rację? :D

Przy okazji zagadka: co ma zrobić osoba sprzedająca swoje wyroby klientom (np. właściciel MOL'a), gdy okaże się, że wyroby pochodzące z jego wędzarni nie spełniają unijnych norm? Jak poradzić sobie z takim problemem? 

Próbki ma odebrać kierowca z rejonów, które podałem w pierwszym poście. Przypomnę Tomaszów Maz. i okolice oraz Warszawa i okolice.

To nie jest mój wymysł, tylko takie otrzymałem wytyczne od sponsora.

Dziękuje bardzo wszystkim, którzy się zgłosili. Przed chwilą dowiedziałem się, że jest już od jakiegoś czasu chętny do podesłania swoich próbek, co zamyka ten temat.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.

Na forum sobie trochę teoretyzujemy, prowadząc niepotrzebne kłótnie w tematach wyższości wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nad wędzarniami kanałowymi lub odwrotnie.

Niestety, te dyskusje właściwie nic nie dają bez oparcia ich na rzetelnych badaniach.

Bardzo się cieszę, że będziemy mogli poznać te wyniki. Już jakiś czas temu proponowałem zrzutkę na ten cel więc tym bardziej cieszy mnie ta inicjatywa.

• 2 weeks later...

Smaczne i zdrowe wędzonki domowe Pani Ewy Wachowicz :) Przepis i sposób wykonania pod adresem: http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,766.html (Raczej nie idźcie tą drogą ludkowie)

Przypuszczam, że Pani Ewa Wachowicz jest jeszcze (lub wtedy była) na etapie wczesnego Zbója Madeja :D

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy/766-1.jpg

Obejrzałem odcinek Pani Ewy Wachowicz i doszedłem po dłuższej chwili przemyśleń do prostego wniosku! :sleep:  Pani wędzi identycznie jak mój tata, kiedy przyjdzie do niego sąsiad z %-wym załącznikiem i zapytaniem. Co Józek robisz? ( to jego prawdziwe imię) Mój nigdy nie jest "dłużny" i odpowiada: kiełbasę, jedną szynkę i boczki. Ostatnio wędzonki wyszły identyczne jak ze zdjęć powyżej i uznałem to za wielki sukces, bo poprzednio jak spotkali się z sąsiadem to "kawałek  wędzarni się "uwędził" :facepalm: . Ojciec ma drewnianą, a Pani Wachowicz  ładną nierdzewną  wędzarnię i chyba to jedyna różnica. Jak pisali najlepsi "zadymiarze- sztuka wędzenia to sztuka palenia".W jednym i drugim przypadku "szału nie ma".

Pani Wachowicz sama tego wszystkiego nie wymyśliła. Ktoś ją tego wszystkiego nauczył, solanki na jajko, użycia saletry, okopcenia wędzonek. A może wręcz zrobił jej małe szkolenie i nadzorował całą produkcję. Pojawia się pytanie kto to był? Ktoś z rodziny p. Ewy? Może sąsiad?  ..... a  dlaczego nie ktoś z nas?

• 5 weeks later...