Maxell Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 Na forum sobie trochę teoretyzujemy, prowadząc niepotrzebne kłótnie w tematach wyższości wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nad wędzarniami kanałowymi lub odwrotnie.Niestety, te dyskusje właściwie nic nie dają bez oparcia ich na rzetelnych badaniach.W związku z tym, mam pilną prośbę do osób mieszkających w Tomaszowie Maz. i okolicach, oraz Warszawie i okolicach, posiadających wędzarnie z kanałem (palenisko oddalone od komory), o udostępnienie próbki (ok. trzech lasek) kiełbasy wędzonej w takim urządzeniu. Warunkiem jest, by kiełbasa była wykonana wg podanej receptury, gdyż wynik badania kiełbasy wędzonej w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim już mamy.Proszę zatem osoby chętne o zapisywanie się w tym temacie. Wszystkie szczegóły podam indywidualnie.Dodam, iż badanie jest już opłacone.Zapewniam, że wyniki na pewno wzbudzą spore emocje na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 9, 2014 Author Report Share Posted June 9, 2014 Lokalizacja zadymiacza udostępniającego próbki, którą podałem na początku, jest ważna z uwagi na możliwość bezpośredniego odbioru próbek przez kierowcę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 Zapewniam, że wyniki na pewno wzbudzą spore emocje na forum. No, ja myślę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snickers Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 Na kiedy mają być te próbki i czy kiełbasa może być mrożona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 Czy konstrukcja wędzarni jest dowolna? Jakie ma być palenisko? Małe, duże, z szamotem? Czy komora ma być kamienna lub ceglana? A może powinna być drewniana lub wyłożona drewnem? W jakich warunkach pogodowych ma być przeprowadzone wędzenie? Zadaję te pytania, bo nie można wszystkich wędzarni kanałowych wrzucać do jednego wora. Są konstrukcje lepsze, gorsze i te całkiem do bani. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 9, 2014 Author Report Share Posted June 9, 2014 Otrzymałem informację, że kiełbasa ma zostać uwędzona (najlepiej przez jakiegoś bardziej doświadczonego forumowicza) w wędzarni kanałowej. Mając możliwość wykonania na razie tylko jednego badania, temat dotyczy użycia wędzarni kanałowej, bez określenia (w przypadku tego badania) dodatkowych wymogów. W tej chwili chodzi o porównanie wyników uzyskanych z badań wyrobów wędzonych w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim (wyniki już są), a wynikami badań wyrobów wędzonych w wędzarni kanałowej.Dlatego bardzo ważne jest, by osoba chętna zgłosiła się celem odebrania receptury na kiełbasę, która musi być taka sama jak kiełbasa z wędzarni z paleniskiem bezpośrednim (ta jak wspomniałem jest już przebadana i mamy wyniki). Jako, że głównymi "nosnikami" WWA są woda i tłuszcze, ważny jest ilościowy stosunek tłuszczu do mięsa w farszu, oraz zapewnienie podobnych warunków wędzenia. Te wszystkie informacje otrzymają Państwo po zgłoszeniu swej chęci uczestnictwa w badaniu.Obserwując toczące się ostatnio (czasem nerwowe) dyskusje w kwestii wyższości jednego typu wędzarni nad drugim, mam nadzieję, że dyskutanci przejdą teraz do czynów i będzie im zależało na udowodnieniu swoich racji w najlepszy sposób, jakim są obiektywne badania. Mam rację? Przy okazji zagadka: co ma zrobić osoba sprzedająca swoje wyroby klientom (np. właściciel MOL'a), gdy okaże się, że wyroby pochodzące z jego wędzarni nie spełniają unijnych norm? Jak poradzić sobie z takim problemem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 9, 2014 Author Report Share Posted June 9, 2014 Puk, puk jest tu ktoś? Myślałem, że zrobię Wam nie lada gratkę i będziecie mogli praktycznie (i bezpłatnie) udowodnić swoje racje, a tutaj co? Cisza.No Panowie, do odważnych świat należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 Maxelljakiego typu to ma być kiełbasa i z jakiego towaru . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 9, 2014 Author Report Share Posted June 9, 2014 Ściśle wg podanej receptury. osoba, która się zgłosi otrzyma wszelkie niezbędne informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 Maxell ,zrobię , dowioze probki do autostrady , jesli Ci odpowiada moja lokalizacja , Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 9, 2014 Author Report Share Posted June 9, 2014 Próbki ma odebrać kierowca z rejonów, które podałem w pierwszym poście. Przypomnę Tomaszów Maz. i okolice oraz Warszawa i okolice.To nie jest mój wymysł, tylko takie otrzymałem wytyczne od sponsora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 9, 2014 Report Share Posted June 9, 2014 PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 9, 2014 Author Report Share Posted June 9, 2014 Dziękuje bardzo wszystkim, którzy się zgłosili. Przed chwilą dowiedziałem się, że jest już od jakiegoś czasu chętny do podesłania swoich próbek, co zamyka ten temat.Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Na kiedy mają być te próbki i czy kiełbasa może być mrożona?Kiełbasa może być mrożona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted June 22, 2014 Report Share Posted June 22, 2014 (edited) Wyniki będą nie długo Edited June 22, 2014 by zemat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rigmec Posted June 27, 2014 Report Share Posted June 27, 2014 Na forum sobie trochę teoretyzujemy, prowadząc niepotrzebne kłótnie w tematach wyższości wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nad wędzarniami kanałowymi lub odwrotnie.Niestety, te dyskusje właściwie nic nie dają bez oparcia ich na rzetelnych badaniach. Bardzo się cieszę, że będziemy mogli poznać te wyniki. Już jakiś czas temu proponowałem zrzutkę na ten cel więc tym bardziej cieszy mnie ta inicjatywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Po co dawać próbki bo badania Pani Ewa Wachowicz w programie Ewa gotuje odcinek 218 wie ile jest benzopirenów w jej osmolonych wędzonkach ach ci celebryci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 W sumie to sympatyczna i ładna kobitka - można obejrzeć Masz jakiegoś linka do tego odcinka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoCHnioR Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 http://www.ipla.tv/Ewa-gotuje-odcinek-218/vod-5944315#/page_container Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaco26 Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Czy coś się dzieje w temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Smaczne i zdrowe wędzonki domowe Pani Ewy Wachowicz Przepis i sposób wykonania pod adresem: http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,766.html (Raczej nie idźcie tą drogą ludkowie) Przypuszczam, że Pani Ewa Wachowicz jest jeszcze (lub wtedy była) na etapie wczesnego Zbója Madeja http://www.ewawachowicz.pl/przepisy/766-1.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 (edited) Można zapytać, co z wynikami? Edited July 14, 2014 by kombiii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gumbas Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Obejrzałem odcinek Pani Ewy Wachowicz i doszedłem po dłuższej chwili przemyśleń do prostego wniosku! Pani wędzi identycznie jak mój tata, kiedy przyjdzie do niego sąsiad z %-wym załącznikiem i zapytaniem. Co Józek robisz? ( to jego prawdziwe imię) Mój nigdy nie jest "dłużny" i odpowiada: kiełbasę, jedną szynkę i boczki. Ostatnio wędzonki wyszły identyczne jak ze zdjęć powyżej i uznałem to za wielki sukces, bo poprzednio jak spotkali się z sąsiadem to "kawałek wędzarni się "uwędził" . Ojciec ma drewnianą, a Pani Wachowicz ładną nierdzewną wędzarnię i chyba to jedyna różnica. Jak pisali najlepsi "zadymiarze- sztuka wędzenia to sztuka palenia".W jednym i drugim przypadku "szału nie ma". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Pani Wachowicz sama tego wszystkiego nie wymyśliła. Ktoś ją tego wszystkiego nauczył, solanki na jajko, użycia saletry, okopcenia wędzonek. A może wręcz zrobił jej małe szkolenie i nadzorował całą produkcję. Pojawia się pytanie kto to był? Ktoś z rodziny p. Ewy? Może sąsiad? ..... a dlaczego nie ktoś z nas? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej78 Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Jak tam wyniki badań ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts