Jump to content

Pytanie gdzie popełniam błąd


kraszczak

Recommended Posts

 Witam,

Mam nową wędzarnię z dg, wędziłem już 3 razy i za każdym razem wędzonki mają na taką obwódkę jakby były za mocno/długo uwędzone. Wędziłem zrębkami olchowo bukowymi w proporcji 70/30%. Czy ktoś podpowie co robię nie tak? Nawet jak cienką kiełbasę wędziłem to też miała taką obwódkę

post-59984-0-28900600-1402678387_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wędzarnia Thermowind z dg przerobiona na elektryka. 

Proces wędzenia:

1. 20 min suszenie temp 40-50 stopni

2. wedzenie dymem w temp 40-50 stopni przez 2-2,5 godziny, bez przypiekania

 

Używałem zrębków biowin olcha/buk 70/30

Link to comment
Share on other sites

To jest tzw. "druga skórka". Powstaje najczęściej na skutek przesuszenia i zbyt wysokiej temperatury. 

Ile czasu mięso ociekało po wyjęciu z solanki? 

Jesteś pewny, że termometr w wędzarni dobrze wskazuje?


Ze zdjęcia widać, że produkt nie jest soczysty, a przesuszony.


Zobacz drugie zdjęcie z tego posta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=341621

Link to comment
Share on other sites

Ja mam thermowind i porownalem temperatury w miejscu gdzie jest fabrycznie termometr ( na daszku wedzarni ) i ponad blachą/podłogą komory wędzarniczej. Gdy ta blacha ponad grzałką się nagrzeje, to mimo wylaczonej grzałki trzyma dosyc wysoka temperature i byla z tego co pamietam znaczna roznica. 

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej jak czujka termometru jest zamontowana na wysokości wędzonek i to na środku wędzarni,tu u Ciebie może być problem ze słabym przepływem dymu a zrębki mogą mieć za dużą wilgotność.Wyrób jest też prze parzony. Edited by kostek61
Link to comment
Share on other sites

Kraszczak

1. Skróć czas wędzenia np. do 1 godz.

2. Sprawdź dokładność termometru przez zanurzenie go we wrzącej wodzie. Jak szybko następuje reakcja na skali termometru?

3. Dostosuj się do rad Kostka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Uzywałem Thermowindu w pierwszych zadymianiach. Niestety była zbyt mała i nie wyrabiała mi się z osuszaniem,ciężko mi było również utrzymać temperaturę.Wędliny wychodziły czarne - postawiłem ją sobie w kącie i przeszedłem na beczkę. Thermowind jest dobry ale wymaga naprawdę dużej wprawy dlatego - dopóki jestem zielony wolę jej nie używać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...