kraszczak Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 Witam,Mam nową wędzarnię z dg, wędziłem już 3 razy i za każdym razem wędzonki mają na taką obwódkę jakby były za mocno/długo uwędzone. Wędziłem zrębkami olchowo bukowymi w proporcji 70/30%. Czy ktoś podpowie co robię nie tak? Nawet jak cienką kiełbasę wędziłem to też miała taką obwódkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 Opisz cały proces wędzenia wstaw zdjęcia wędzarni jak możesz,teraz za mało danych żeby coś stwierdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszczak Posted June 13, 2014 Author Report Share Posted June 13, 2014 Wędzarnia Thermowind z dg przerobiona na elektryka. Proces wędzenia:1. 20 min suszenie temp 40-50 stopni2. wedzenie dymem w temp 40-50 stopni przez 2-2,5 godziny, bez przypiekania Używałem zrębków biowin olcha/buk 70/30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 To jest tzw. "druga skórka". Powstaje najczęściej na skutek przesuszenia i zbyt wysokiej temperatury. Ile czasu mięso ociekało po wyjęciu z solanki? Jesteś pewny, że termometr w wędzarni dobrze wskazuje?Ze zdjęcia widać, że produkt nie jest soczysty, a przesuszony.Zobacz drugie zdjęcie z tego posta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=341621 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszczak Posted June 13, 2014 Author Report Share Posted June 13, 2014 mięso ocieka zawsze cała noc, a co do termometru to nie mam pewnosci że pokazuje dobrze, muszę zamontować termometr jeszcze w innym miejscu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t_zg Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 Ja mam thermowind i porownalem temperatury w miejscu gdzie jest fabrycznie termometr ( na daszku wedzarni ) i ponad blachą/podłogą komory wędzarniczej. Gdy ta blacha ponad grzałką się nagrzeje, to mimo wylaczonej grzałki trzyma dosyc wysoka temperature i byla z tego co pamietam znaczna roznica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 (edited) Najlepiej jak czujka termometru jest zamontowana na wysokości wędzonek i to na środku wędzarni,tu u Ciebie może być problem ze słabym przepływem dymu a zrębki mogą mieć za dużą wilgotność.Wyrób jest też prze parzony. Edited June 13, 2014 by kostek61 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszczak Posted June 13, 2014 Author Report Share Posted June 13, 2014 jakich zrebków używacie, tzn jakiej firmy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 jakich zrebków używacie, tzn jakiej firmy? Z racji tego że pracuje na Borniaku, więc używam tej samej firmy zrębek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 Kraszczak1. Skróć czas wędzenia np. do 1 godz.2. Sprawdź dokładność termometru przez zanurzenie go we wrzącej wodzie. Jak szybko następuje reakcja na skali termometru?3. Dostosuj się do rad Kostka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 Czyli od Springera Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tolo666 Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Uzywałem Thermowindu w pierwszych zadymianiach. Niestety była zbyt mała i nie wyrabiała mi się z osuszaniem,ciężko mi było również utrzymać temperaturę.Wędliny wychodziły czarne - postawiłem ją sobie w kącie i przeszedłem na beczkę. Thermowind jest dobry ale wymaga naprawdę dużej wprawy dlatego - dopóki jestem zielony wolę jej nie używać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.