Jump to content

*** Marek z Bielska ***


Marek z Bielska

Recommended Posts

   Witam


Prawie wszyscy już mają swoje kąciki,a ja jeszcze nie,wszystkie moje wcześniejsze wyroby


są gdzieś na forum po rozrzucane że sam mam problem coś znaleść.


Nadszed czas założenia takiego miejsca gdzie


będą się pojawiały moje wyczyny masarskie.


 


Dziś padło na prezentację drugiej już produkcji Golonka konserwowego w puszce.Uważam że zakup zamykarki do puszek zamknął definitywnie wyroby wykonywane w presce-szynkowarze z powodu 


wygody.Nie trzeba męczyć sie z dojadaniem wyrobu z preski,tylko otwiera się puszeczkę 300g i zjada na raz ,lub 2 razy.


Ten produkt smakowo naprawdę przypomina mi dawne lata dzieciństwa.


 


post-40148-0-04043700-1475344424_thumb.jpg


post-40148-0-14878900-1475344436_thumb.jpg


post-40148-0-45571100-1475344446_thumb.jpg


post-40148-0-27217800-1475344459_thumb.jpg


post-40148-0-24347400-1475344472_thumb.jpg


post-40148-0-52327800-1475344487_thumb.jpg


 


Link to comment
Share on other sites

  • Replies 378
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Zapisuje się u Ciebie na szkolenia w tym zakresie.
  Praca u boku Marka to przyjemność i zabawa - oczywiście również, a może przede wszystkim  Praca :)

 

 ,, Praca u boku Marka to przyjemność " zgadzam się z tym.

A pracy my się nie boimy, Marek o tym wie.  :) 

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Spełniając prośbę wielu forumowiczów rozpoczynam relację z produkcji

Golonka Konserwowego krok po kroku.Golonka ta stała się hitem dla 

prawdziwych tygrysków  :tongue:

 

Dziś zakupiłem golonka tylne z kością (kość stawowa obcięta) o wadze 5,58kg, 

w cenie 8,10zl/kg całość wyszła 45,19zl

 

Skórę golonka dogalam nożem z sierści i pozostałości naskórka.trybuję oraz 

myje w zimnej bieżącej wodzie w celu usunięcia miazgi po cięciu piły.

 

Po wytrybowaniu uzyskałem :

 

golonka wraz z skórą 4,47kg,czysty obrobiony towar wyniósł mnie 10,11zl/1kg.

 

Kości goleniowe i strzałkowe,oraz wycięte ścięgno achilessa,

wraz z miękkim tuszczem,części krwawe 1,11kg.

20% ubytku to naprawdę świetnie :) .

 

skład solanki:

woda 150g/1kg x 4,47kg = 670,5g

peklosól NPS 28,75g/1kg x 4,47kg = 128,5g

glukoza krystaliczna 2 małe łyżeczki od herbaty/1kg x 4,47kg =9 łyżeczek ok 5g/kg

hamina s 1 łyżeczka od herbaty płaska/1kg x 4,47kg= 4 i pól łyżeczki ok 5g/kg

łączny wsad będzie około 5,30kg,czyli na 18 puszek o masie netto 300g.

 

Wytrybowane golonka wraz z skórą,kroje na 3 kawałki (lepiej układa się w puszce),

po czym zalewam solanką,wszystko bardzo dokładnie mieszam-masuje,skórę ukrywam pod

częścią mięśniową aby nie obeschła z góry i nie ściemniała,odstawiam do lodówki.

Pekluje 3 dni....zatem czekamy na dalszy ciąg relacji.

 

W planach jest jeszcze mielonka z podgardla (podgardle bez gruczołów i mięs krwawych,skóry)

50% z mięsem wp.kl.II 50% razem 1,17kg.

Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą 23g/1kg.Na fotce są też sparzone skórki z podgardla,które będą dodane do farszu.Jakie przyprawy jeszcze nie wiem,

może z majerankiem,może z cebulką...zobaczymy,a może podpowiecie....jest to inwencja własna.

 

Aby lepiej zobrazować dorzucam fotki z przygotowania

 

Odpowiedzi odpiszę jutro.

słonecznie pozdrawiam

post-40148-0-37829300-1475783825_thumb.jpgpost-40148-0-14672900-1475783837_thumb.jpgpost-40148-0-99255300-1475783845_thumb.jpgpost-40148-0-96017200-1475783851_thumb.jpgpost-40148-0-36736800-1475783860_thumb.jpgpost-40148-0-65747800-1475783866_thumb.jpgpost-40148-0-52370700-1475783879_thumb.jpgpost-40148-0-83493000-1475783885_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

No właśnie, a czy ta konserwa z golonki nie wyjdzie bez zastosowania "haminy s"?

 

Wyjdzie.Robiłem bez i mi smakowała, ale jak jest różnica tego nie wiem bo nie robiłem z chemicznymi dodatkami i robił nie będę. Może moja golonka się tak nie skleiła, ale to dla mnie mały problem.

 

 

 

Proponuję by administrator założył specjalny dział dla wyrobów niby autorskich z fosforanami

 

:thumbsup:  

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...