KKK123 Posted January 18, 2022 Report Share Posted January 18, 2022 Witam wszystkich forumowiczów.Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość Zaczynam budować wędzarnię elektryczną.Jako do ekspertów w tych tematach mam pytania.Komora wędzarni będzie o wymiarach 45 cm x 45 cm x 80 cm.Wypełnienie wełną mineralną 5 cm. od wewnętrznej strony dodatkowo folia aluminiowa do sauny i na to deski boazeryjne. - I teraz:, czy wystarczy wewnątrz obić blachą na wys. 30 cm od podłogi, czy muszę wyżej i jaka minimalna grubość blachy. Czy może lepiej zastosować płytę wermikulitową np. 15 mm n wys. 30 cm oraz na podłogę. Grzałka 2Kw 10 cm od podłogi + 2 blachy 1 lub 1,5 mm nad i pod grzałką.Czy dobrze kombinuję?PozdrawiamKrzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matyjasz Posted January 18, 2022 Report Share Posted January 18, 2022 Też buduję coś takiego właśnie.Jedno co mógłbym doradzić to grzałka 2000W dla nieco poniżej 0.2m3 to chyba overkill.Moja skrzynka ma 62x62x100 i planuję tam wstawić 1000W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 18, 2022 Author Report Share Posted January 18, 2022 Stąd moje pytania do doświadczonych forumowiczów na tym forum.Wszelkie cenne uwagi są wskazane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 18, 2022 Report Share Posted January 18, 2022 KKK123 dobrze przejrzyj forum , juz w tym temacie napisano wszystko ,łącznie z odpowiedzią na Twoje pytania z pierwszego postu. Proponuję byś tak zrobił , bo temat wraca jak bumerang . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 18, 2022 Author Report Share Posted January 18, 2022 Dziękuję za odpowiedź.Niezależnie szukam na forum ale widać nie potrafię korzystać z wyszukiwarki. Jak np. wpisałem jaka grubość blachy do wędzarni to nie otrzymałem odpowiedzi.Jak z kolei wpisałem wędzarnia elektryczna to są tysiące postów, których przeanalizowanie trwało by tygodniami. Proszę o wyrozumiałość dla nowego forumowicza.PozdrawiamKrzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 18, 2022 Report Share Posted January 18, 2022 To niestety nie google , ale pomyśl , przecież to nie może być blacha o grubości wiekszej niż 0,5 mm , resztę sam znajdziesz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 18, 2022 Author Report Share Posted January 18, 2022 Bardzo dziękuję.Z tą grubością blachy to chodzi mi o to, czy grzałka nie przypali desek. Widziałem gdzieś na zdjęciach zesmolone drewno i stąd moje pytaniejak odizolować wędzarnię od grzałki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 18, 2022 Report Share Posted January 18, 2022 Ja odizolowałem sklejką (16mm) grzałkę od metalowej wędzarni. Przy uchwycie grzałek nic się nie grzeje i nie przypala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 18, 2022 Author Report Share Posted January 18, 2022 Dziękuję za cenną uwagę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted January 19, 2022 Report Share Posted January 19, 2022 Dziękuję za odpowiedź.Niezależnie szukam na forum ale widać nie potrafię korzystać z wyszukiwarki. Jak np. wpisałem jaka grubość blachy do wędzarni to nie otrzymałem odpowiedzi.Jak z kolei wpisałem wędzarnia elektryczna to są tysiące postów, których przeanalizowanie trwało by tygodniami. Proszę o wyrozumiałość dla nowego forumowicza.PozdrawiamKrzysztof Wyszukiwarka forumowa trochę "ciężko" działa Ja przeważnie korzystam z Google z ukierunkowaniem wyszukiwania na nasze forum, w pasku wyszukiwarki Google wpisujesz: blacha wędzarnia elektryczna site:wedlinydomowe.pl najważniejszy jest końcowy zapis co wskazuje dla wyszukiwarki aby skupiła się na wynikach z podstron wedlinydomowe.pl pozdrawiamViszna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 19, 2022 Author Report Share Posted January 19, 2022 Dziękuję. Bardzo cenna uwaga z pewnością z tej opcji skorzystam. PozdrawiamKrzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted January 19, 2022 Report Share Posted January 19, 2022 Czy dobrze kombinuję? 30 cm wysoka blacha wystarczy zupełnie ,1mm da radę a 1,5 mm jeszcze lepiej ,i to samo podłoga . Nad grzałką proponuje daj nie jedną, a dwie blachy 1,5mm . A grzałka 2KW wcale nie będzie za duża Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 19, 2022 Author Report Share Posted January 19, 2022 Myślałem 1 blacha pod grzałką i 1 nad. Gdyby dać 2 blachy nad to z odstępem pomiędzy nimi? czy jedna na drugiej?. Co myślisz o płytach z wermikulitu na boki i podłogę czy to dobry pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted January 19, 2022 Report Share Posted January 19, 2022 Druga blacha nad grzałką zapobiega paleniu sie tego co skapuje z wędlin. Między nimi odstęp chociaż 5cm i najlepiej żeby była trochę szersza niż te niższe. O wermikulicie się nie wypowiem,nie miałem styczności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 19, 2022 Author Report Share Posted January 19, 2022 Ok. dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted January 19, 2022 Report Share Posted January 19, 2022 (edited) Zrób jak pisze @Atrax, dwie blachy nad grzałką i jedna pod. Ostatnia jest o 1 cm szersza od pozostałych po każdej stronie. Sprawdzone w boju. Zabezpiecza to przed przypaleniami i zapłonem ew. Skapującego tłuszczu. Po każdym wędzeniu lekko się czyści i zawsze jak nowa. Edited January 19, 2022 by Rafal78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 19, 2022 Author Report Share Posted January 19, 2022 Ale problem skapującego tłuszczu pozostaje. Będzie się w konsekwencji gromadził na dnie wędzarni. Oglądałem na rosyjskich stronach wędzarnie, gdzie grzałka + wentylator z termoobiegu umieszczone są na bocznej ścianie. Wygląda to bardzo ciekawie. Kapiący tłuszcz gromadzi się na wyjmowanej blaszce (korytku). Nie wiem tylko jak to jest w praktyce. Generalnie Oni wszyscy tak robią. Oglądałem kilka ich projektów wszyscy tak robią. Ale ciężko coś powiedzieć jak to się spisuje. Bariera językowa nie pozwala na dyskusję czy wymianę poglądów. Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z tym tematem i potrafi coś więcej powiedzieć. Widać na filmach, że to rozwiązanie ma 2 pozytywne aspekty. 1. równomierny rozpływ ciepłego powietrza w wędzarni a 2. to możliwość osuszania bez dodatkowego wentylatora no i rozwiązany problem z kapiącym tłuszczem. Zapraszam do dyskusji.[Dodano: 19 sty 2022 - 21:51]Dla zainteresowanych dyskusją mogę podesłać linki do stron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 19, 2022 Report Share Posted January 19, 2022 @KKK123Zrób kuwetę zasyp piaskiem i po upieczeniu wystarczy wysypać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 19, 2022 Author Report Share Posted January 19, 2022 Czy zamiast tej 3 blachy czy jak? Może jakieś zdjęcie lub rys.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted January 20, 2022 Report Share Posted January 20, 2022 Nie wiem jaki problem widzisz. Tego skapującego tłuszczu, cieczy, nie ma dużo, jak przeprowadzisz proces ociekania poza wędzarnią. Wyłożone boki i spód blachą nierdzewną, pozwalają w bardzo łatwy sposób wyczyścić wędzarnię. Oczywiście rób to po każdym wędzeniu, a problemu nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted January 20, 2022 Author Report Share Posted January 20, 2022 Po prostu estetyki. Nie wiem, czy można by zastosować trzecią blachę jako tackę ociekającą jak sugerował kolega Atrax i Rafal 78 , ale wymiarowo zbliżoną do wymiarów komory minus np. 5 - 7 cm z każdej strony. Czy nie będzie to zaburzać procesu wędzenia. Nie mam doświadczenia stąd moje pytania, dla niektórych być może wydające się głupie. Jak mawiał klasyk "nie ma głupich pytań, głupie są tylko odpowiedzi". Chcę temat zgłębić aby potem nie poprawiać i usłyszeć, że to czy to zrobiłem źle, że nie tak, że trzeba było to i to zrobić tak.Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted June 27, 2023 Report Share Posted June 27, 2023 A co sądzicie o tym zestawie?https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-elektryczna-komplet-oprzyrzadowania-13770553719# Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted June 27, 2023 Author Report Share Posted June 27, 2023 Nie warty tych pieniędzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted June 28, 2023 Report Share Posted June 28, 2023 Nie warty tych pieniędzyNo nie bardzo - dymogenerator - 300 zł, deflektor z grzałką - 190 zł, sterownik wędzarni - 300 zł reszta może ze 100 - gwarancja serwis w jednym miejscu i może jest się kogo zapytać co i jak, to może nie będzie tak drogo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKK123 Posted June 28, 2023 Author Report Share Posted June 28, 2023 Sterownik 300 zł. ?. W mojej ocenie to prosty regulator temp. dwustanowy w cenie 30-40 zł. zainstalowany w obudowie z wyprowadzeniami do podłączenia pompki, grzałki i wentylatora. Co do reszty to zgoda. Sprzedawca nie informuje czy zastosował jakieś zabezpieczenia, podejrzewam, że nie. Dlatego podtrzymuję to co napisałem w poście poprzednim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.