sobol Posted February 19, 2022 Report Share Posted February 19, 2022 (edited) Pilaw gdański – konserwa z surowców rozdrobnionych. Po opublikowaniu najnowszych przepisów na konserwy rybne, czas zabrać się do pracy Przepis w linku poniżej:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18942-4konserwy-rybne-normy-zakładowe-i-errata-do-norm-branżowych/?p=751766 Do wykonania użyłem kalmarów mrożonych. Parowanie i blanszowanie redukuje kalmary znacznie. Z 1,8kg do puszek zostało mi tylko 600g Puszki przed zamknięciem I po otwarciu: Nigdy nie jadłem tej konserwy w oryginale, ale wyszła bardzo smaczna. Smak podobny do paprykarza szczecińskiego ale z zupełnie inną konsystencją. Dziękuję Maxelowi i wszystkim osobom zaangażowanym w projekt zdobycia tych cennych przepisów.Zachęcam Wszystkich do wykonywania konserw i dzielenia się wynikami Edited February 19, 2022 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 19, 2022 Author Report Share Posted February 19, 2022 (edited) Kalmary a’la flaczki - konserwa z surowców rozdrobnionych. Po opublikowaniu najnowszych przepisów na konserwy rybne, czas zabrać się do pracy Przepis w linku poniżej:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18942-4konserwy-rybne-normy-zakładowe-i-errata-do-norm-branżowych/?p=751766 Wykonane z mrożonych kalmarów. Puszki przed zamknięciem: I gotowe flaczki Nigdy nie jadłem oryginalnych flaczków, ale to wykonanie bardzo mi odpowiada. W smaku podobne do typowych flaczków. Ciekawa konsystencja kalmara. Dziękuję Maxelowi i wszystkim osobom zaangażowanym w projekt zdobycia tych cennych przepisów.Zachęcam Wszystkich do wykonywania konserw i dzielenia się wynikami Edited February 19, 2022 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wieloś Posted February 19, 2022 Report Share Posted February 19, 2022 Wygląda bardzo apetycznie, podziel się puszką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 19, 2022 Report Share Posted February 19, 2022 Jeśli wykonają Państwo konserwy według zamieszczonych w tym dziale przepisów branżowych, bardzo proszę o wklejenie tutaj opisu, wrażeń kulinarnych i zdjęć. To na pewno pomoże innym w podjęciu decyzji, na podstawie Waszych doświadczeń. Poza tym, ciekawy jestem, jak będą smakowały te produkty osobom, które z racji wieku, nie mogły ich próbować w tamtych latach. Zapraszam do współtworzenia bardzo ciekawego tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 20, 2022 Report Share Posted February 20, 2022 Proszę także pamiętać, iż pełny bukiet smakowy konserwy rybne uzyskuję po kilku lub kilkunastu tygodniach magazynowania. Dopiero wtedy przekazywane sa konsumentom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 20, 2022 Report Share Posted February 20, 2022 Proszę także pamiętać, iż pełny bukiet smakowy konserwy rybne uzyskuję po kilku lub kilkunastu tygodniach magazynowania. Dopiero wtedy przekazywane sa konsumentom.Bardzo ważna uwaga. Oglądałem kiedyś taki program o produkcji konserw rybnych, bodajże we Francji, i tam była mowa o tym, że sardyki w oleju dojrzewają około 6 m-cy w magazynie zanim pojadą do sklepów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted March 3, 2022 Author Report Share Posted March 3, 2022 No i kolejne konserwy zrobione Dorsz w oleju aromatyzowanym niestety papryka konserwowa do dekoracji wyszła, a myślałem że został jeszcze jeden słoik Kolor jest trochę przekłamany i w rzeczywistości ryba nie jest tak żółta. Generalnie chyba pierwszy raz jadłem dorsza z puszki. Bardzo fajnie smakował, również surowa cebula ma swój specyficzny smak po zakonserwowaniu Zrobiłem również makrelę w sosie własnym, ale zapomniałem zrobić zdjęcia, za szybko zeszła Już wiem że konserwy muszą swoje odleżeć, ale jak nie spróbować jak wyszło Reszta leży i czeka. Teraz czekam na zalew relacji z produkcji paprykarza szczecińskiego, bo zaraz powinna być dodana rezeptura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 @sobolReceptura branżowa na paprykarz szczeciński została wcześniej opublikowana w Strefie Klubowicza.Ja pierwszy paprykarz szczeciński już wykonałem. Przyprawiałem mieszaniną piri-piri oraz aframonu/meleguety. Na razie konserwy się układają/sezonują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted March 3, 2022 Author Report Share Posted March 3, 2022 @Resal,Wiem że jest w Strefie Klubowicza, ale wiele osób spoza strefy się dopominało więc pewnie wykonań też będzie więcej Nawet jednego nie otworzyłeś żeby spróbować?? Podziwiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 Już za kilka dni będzie i tutaj. Jedziemy po kolei, a od paprykarzu dzieli nas zaledwie kilkadziesiąt receptur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 Mam taką prośbę. Jesteśmy teraz z DZIADKIEM zajęci obróbką i publikowaniem receptur, więc może któryś z Panów zrobiłby taką rozpiskę na przyjazną użytkownikowi recepturę na paprykarz oraz makrelę w oleju? Chodzi mi o recepturę do użytku domowego w gramach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 Twardym trzeba być. Zrobiłem dopiero w tym tygodniu bo było duże zamieszanie z zakupem 'afrykańskiego pieprzu". Na dostawę czekałem chyba ze dwa tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 aframonu/meleguety. ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 (edited) Leszcz podsmażany w sosie pomidorowym . Edited March 4, 2022 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 (edited) Uproszczona i skrócona receptura na Paprykarz Szczeciński 1.Rozdrobniona ryba parowana 400 g lub rozdrobniona ryba parowana 240 g i rozdrobniona ryba wędzona 160 g2.Ryż biały 73 g3.Cebula świeża obrana i krojona 170 g4.Olej roślinny 115 g5.Koncentrat pomidorowy 30% 100 g6.Sól 14 g7.Pieprz nigeryjski (pima) 1.5 g8. Woda (2.5 x masa ryżu) 182.5 g Razem 1056 g Paprykarz przygotowujemy z mięsa ryb morskich (dorsz, makrela,śledź, ostrobok, mintaj, miruna, morszczuk, sardynka). Możemyużyć jednego rodzaju ryby lub dowolnie mieszać różne rodzaje.Możemy użyć tusz lub filetów (świeżych i mrożonych) albo kostekrybnych. Ryby przed parowaniem rozmrażamy, odgławiamy orazpatroszymy. Ryby parujemy od 10 do 30 min zależnie od surowca.Po ostudzeniu oddzielamy mięso, które rozdrabniamy mechanicznie. Ryż zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pozostawiamy do wchłonięcia wody. Obraną i posiekaną cebulę blanszujemy w olejuroślinnym. Rozdrobnioną masę rybną mieszamy z ryżem blanszowaną cebulą,koncentratem pomidorowym oraz pieprzem nigeryjskim (pimą). Z lektury różnych treści w internecie wynika, że pieprz nigeryjski (pima)to najprawdopodobniej mieszanina ostrej papryki piri-piri oraz afrykańskiejprzyprawy, która ma wiele nazw ale najczęściej nazywana jest Aframonemalbo Meleguetą. Do kupienia na Allegro. Masę sałatkową umieszczamy w słoikach lub puszkach, zamykamy isterylizujemy. Edited March 3, 2022 by Resal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 Mam taką prośbę. Jesteśmy teraz z DZIADKIEM zajęci obróbką i publikowaniem receptur, więc może któryś z Panów zrobiłby taką rozpiskę na przyjazną użytkownikowi recepturę na paprykarz oraz makrelę w oleju? Chodzi mi o recepturę do użytku domowego w gramach.Wg mnie to będzie tak. Paprykarz szczeciński oryg. Na 1500 gRyby parowane – 40 - 600 gLub- ryby wędzone – 16 - 240 g- ryby parowane – 24 - 360 gRyż suchy – 7.3 - 109,5 gCebula świeża – 17 - 255 gLub suszona – 3.3 - 49,5 gOlej – 11.5 - 172.5 gKoncentrat 30 % - 10 - 150 gSól – 1.4 - 21 g Pieprz nigeryjski – 0.15 - 2,25 gWoda do 100 %, około – 12.65 lub przy cebuli susz. – 26.35 - 189.75 g lub 335.25 g Jeżeli używamy ryb parowanych, to parujemy ryby przez okres 10 - 20 min.Ryby rozdrabniamy przez maszynkę sitko 4,5 – 8.Ryż zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 do 2.5 lub 1 do 3, i pozostawiamy do wchłonięcia wody.Cebulę siekamy w kostkę i blanszujemy w oleju.Mieszamy wszystko razem i napełniamy puszki. Sterylizacja- puszki 300 g przez 30 + 65 + 30 w 115 C- puszki 160 g przez 15 + 50 + 15 w 115 C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted March 3, 2022 Report Share Posted March 3, 2022 aframonu/meleguety.??? Opis przyprawy tutaj http://www.przyprawowy.pl/aframon.htmlhttps://www.plantago-sklep.pl/aframon.html Tu można poczytać o dociekaniach dociekaniadotyczących przyprawiania paprykarza http://zwidelcemwsrodksiazek.pl/index.php?title=Ani_z_papryki,_ani_ze_Szczecina:_Suplement Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 to będzie tak Ale zostanę przy własnej recepturze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 Ale zostanę przy własnej recepturze Zdecydowanie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 (edited) @TodekNależy chyba zwiększyć ilość wody.Podana przez Ciebie ilość wody dajestosunek ryżu do wody na poziomie 1:1.7 (w wersji bez suszonej cebuli).W recepturze jest pewna sprzecznośćpomiędzy składem surowcowym iinstrukcją zaparzania ryżu. Wskazująna to odręczne notatki z wyliczeniamiw dokumentacji. Edited March 4, 2022 by Resal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 @TodekNależy chyba zwiększyć ilość wody.Podana przez Ciebie ilość wody dajestosunek ryżu do wody na poziomie 1:1.7(w wersji bez suszonej cebuli).W recepturze jest pewna sprzecznośćpomiędzy składem surowcowym iinstrukcją zaparzania ryżu. Wskazująna to odręczne notatki z wyliczeniamiw dokumentacji.No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 (edited) Karp w sosie własnym z koperkiem Konserwa z ryby surowej Konserwa smaczna, jak to ja mówię, bardzo jadalna. Mięso i skóra ryby bardzo miękka soczysta. Wyczuwalny delikatnie koperek.Jedyna moja uwaga, to jak dla mnie jest troszkę za słona.Ryby przed włożeniem do puszki solankowałem.Jakbym robił następny raz, to zastosuję dodatek soli do puszki zamiast solankowania. PS. Konserwa była robiona 19 lutego, może jakby dłużej postała, bo powinna, to ta słoność by się wyrównała. Edited March 4, 2022 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 PS. Konserwa była robiona 19 lutego, może jakby dłużej postała, bo powinna, to ta słoność by się wyrównała. To raz, a dwa solankowanie, o ile pamiętam, podaje rozpiętość czasu solenia ryby. Może minimalny czas by wystarczył? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 (edited) To raz, a dwa solankowanie, o ile pamiętam, podaje rozpiętość czasu solenia ryby. Może minimalny czas by wystarczył?Można by spróbować. Ja solankowałem w czasie wypośrodkowanym pomiędzy min 10 min i max 15 min. Edited March 4, 2022 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 4, 2022 Report Share Posted March 4, 2022 Najpewniejsze chyba, nie mając do dyspozycji laboratorium badającego zawartość tłuszczu w rybie i inne, ważne parametry, jest dodawanie soli bezpośrednio do puszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts