kurczak123 Posted May 28, 2023 Report Share Posted May 28, 2023 Dzień dobry.Czy ktoś z Państwa byłby w stanie pomóc mi, wyjaśnić wszystko dokładnie w jaki sposób przeprowadzić ubój drobiu w warunkach domowych, aby wszystko przebiegło jak należy (o ile tego słowa w ogóle mogę użyć). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 28, 2023 Report Share Posted May 28, 2023 (edited) Musisz trochę poszukać. Na forum to wszystko jest. Ot, choćby tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17035-rok-1963-zbi%C3%B3r-norm-technologicznych-z-zkresu-drobiarstwa-oraz-przepis%C3%B3w-zwi%C4%85zanych/ albo tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16218-przetw%C3%B3rstwo-mi%C4%99sa-drobiu-podstawy-biologiczne-i-technologiczne/#entry633246 Edited May 29, 2023 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 28, 2023 Report Share Posted May 28, 2023 Na forum to wszystko jest Obawiam sie, że pytanie dotyczy ubicia ptaka na własne potrzeby.Czyli albo odciecie głowy siekierą na pniaku albo podcięcie rdzenia kręgowego ostrym nożem.Znam oba te sposoby z domu rodzinnego i to nawet w wykonaniu jednej osoby.Ptak miał związane nogi, przygiety do szyi i zawiązany dziób, oskubaną potylicę.Do tego niezbędne były silne uda gospodyni, między którymi trzymała ptaka podczas tych operacji.Krew - po dekapitacji - była starannie zbierana do podstawionej miski. Czy to są prawidłowe metody? Nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
habson Posted May 28, 2023 Report Share Posted May 28, 2023 Najpierw napisz co chcesz bić, inaczej wygląda ubój brojlera, inaczej gęsi a inaczej indyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurczak123 Posted May 29, 2023 Author Report Share Posted May 29, 2023 chce bić broilera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 29, 2023 Report Share Posted May 29, 2023 (edited) Kolego pięknie , jeśli to można tak określić , pokazano ubój drobiu w jednym z odcinków programu River Cottage na stacji CANAL+ Kuchnia , bez użycia siekiery , pętania ptaka . W Internecie znajdziesz opisy odcinków warto zobaczyć . link : River Cottage: Australia - seria dokumentalna - CANAL+ KUCHNIA (canalpluskuchnia.pl) Edited May 29, 2023 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
habson Posted May 30, 2023 Report Share Posted May 30, 2023 (edited) Brojler prosta sprawa,łapiesz za nogi, podkładasz skrzydła, głowa na gnotek i odcinasz tasakiem/siekierą głowę i trzymasz go, aż wyleci krew. Fajną sprawą są lejki ubojowe, sam takich używam. Następnie parzysz kurczaka i skubiesz ot cała filozofia Edited May 31, 2023 by EAnna lit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 30, 2023 Report Share Posted May 30, 2023 Lejek Ubojowy - Niska cena na Allegro.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 30, 2023 Report Share Posted May 30, 2023 Ti jest pokazane, jak mozna tanio samemu zrobic lejek do uboju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.