paweljack Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Kaszanka, już prawie dochodzę do smaku ze świniobić u babci ponad 30 lat temu. "Kaszanka powinna być tłusta, pieprzna i majeranczna" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Czemu tak przewiązujesz kaszankę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 Czemu tak przewiązujesz kaszankę.Żebym mógł odciąć pojedyncze sztuki lub dzielić dowolnie, przed sparzeniem robisz inaczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 przed sparzeniem robisz inaczej? Każdy robi inaczej, szkoda czasu i sznurka. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Przed parzeniem okręcam i po wystudzeniu można dzielić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz.Mam bardzo mniej więcej podobnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 mniej więcej Sorki że nie pomogłem,a mniej więcej to żyd na nartach jeżdził,mniej na nartach a więcej na d...e,tylko podejdz do tego z humorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 Składniki Podgardle 1kg2 golonki tylne - 2,3 kgserca - 1 kgwątroba - 0,7 kgkasza jęczmienna 6 x 100g - po sparzeniu 2,8 kgmięsa i podroby po ugotowaniu - 2,7 kg Przyprawy: sól - 20 g/kgpieprz świeżo mielony - 2 g/kgmajeranek - 3 g/kgtymianek - 2g /5,5 kgkolendra mielona - 2 g/ 5,5kgkrew sucha 40 g/kg1,25 L bulionu z gotowania Jelita wieprzowe 32 + Mielenie na sitku 4 Parzenie 20 min w 80 st. C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Z wierzchu kaszana, na przekroju kicha. Pierwszy raz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 Z wierzchu kaszana, na przekroju kicha. Pierwszy raz?Nie pierwszy ale pierwszy o takim składzie, wcześniej testowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 mój syn jak zobaczył fotkę stwierdził że to łódzkie "czarne" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 mój syn jak zobaczył fotkę stwierdził że to łódzkie "czarne" ale to dobrze czy źle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Lodzkie czarne jest robione z manny a nie z kaszy , ja dzisiaj tez robilam kaszanke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 oj dobre dobre nie złe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) łodzkie czarne jest robione z manny a nie z kaszyoj Eli ,Eli .. z manny ... ?? z manny to jest łódzka pasztetowa a czarne robi się z czerstwych bułek , krwi i słoniny, ale to dobrze czy źle?jeżeli miała być to kaszanka to źle .. chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo Edited January 15, 2014 by DUCH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Duchu w moich stronach to czarne jest robione z dodatkiem manny, nie wszyscy robia w ten sam sposob (mozna porownac kaszanke, a dla innych kicha) ja bardzo lubie wszystkie 3 smakolyki, pozdrawiam Eli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Duchu w moich stronach to czarne jest robione z dodatkiem manny a to Ty pochodzisz z łódzkiego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2014 Author Report Share Posted January 16, 2014 ale to dobrze czy źle?jeżeli miała być to kaszanka to źle .. chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo Przepisy mówią o sitkach od 3 do 5, u mnie 4 a jak ma być coś wiekszęgo to w kostkę ale u mnie się takich nie robiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2014 Author Report Share Posted January 16, 2014 Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach.Milimetry są raczej takie same. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2014 Author Report Share Posted January 16, 2014 Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.Tak pisałeś chyba u mnie też przy jakiejś okazji, ale uważam nadal że to nie ma znaczenia, owszem do kaszanki czy wątrobianki są wkładane większe kawałki ale za to miękkie, natomiast kiełbasy robi się przecież z małych kawałków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2014 Author Report Share Posted January 16, 2014 To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.Pewnie masz rację. Natomiast przymierzam się do Twojej jagnięciny i pytałem w Twoim temacie o przyprawy, może robiłes próby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts